Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: Russische economie krimpt minder dan verwacht

Minister: Russische economie krimpt minder dan verwacht

MOSKOU (ANP/AFP) - De door westerse sancties getroffen Russische economie zal dit jaar minder krimpen dan eerder werd voorspeld. Ook zal de economie in 2024 weer groeien dankzij de binnenlandse vraag en investeringen. Dat zei de Russische economieminister Maxim Resjetnikov tegen de Russische Federatieraad, het hogerhuis van het parlement.

Het bruto binnenlands product, de maatstaf voor economische groei, zal volgens de minister dit jaar met 2,9 procent krimpen, vergeleken met een eerdere prognose van 4 procent. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt voor dit jaar een krimp van 6 procent in Rusland.

Resjetnikov verwacht dat de Russische economie volgend jaar met 0,8 procent zal krimpen als gevolg van een daling van de export, die onder druk staat door de westerse sancties tegen het land. Maar in 2024 zal de economie volgens de minister weer met 2,6 procent groeien dankzij "een toename van de binnenlandse vraag, het consumptieniveau en de investeringen".

De "omlegging" van de Russische olie- en gasexport naar "neutrale landen" zal de economische activiteit in 2024 en 2025 helpen ondersteunen, voegde de minister eraan toe. Resjetnikov sprak uren nadat president Vladimir Poetin opdracht had gegeven tot een gedeeltelijke militaire mobilisatie in Rusland. Kenners zien dat als een escalatie van het offensief van Moskou in Oekraïne, dat een impact zou kunnen hebben op de economie.

Meer uit Financieel

NCSC waarschuwt voor aanval hackers op softwarepakket 3CX

DEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.

23 minuten geleden
Pensioenfonds PME mogelijk getroffen door datalek onderzoeksbureau

DEN HAAG (ANP) - Ook pensioenfonds PME is mogelijk getroffen door een datalek bij een onderzoeksbureau, meldt het fonds donderdag. Van hoeveel mensen mogelijk gegevens zijn buitgemaakt, meldt PME niet. Het pensioenfonds zegt daar nog onderzoek naar te doen en meer te melden zodra dat duidelijk is. PME beheert de pensioenen van bijna 350.000 werknemers en oud-werknemers uit de metaal- en technologische industrie.

43 minuten geleden
Uitgeverij WPG wil af van Vrij Nederland en uitgever lesboeken

AMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij WPG wil verder zonder tijdschrift Vrij Nederland en lesboekentak Uitgeverij Zwijsen. Die laatste wil het Amsterdamse bedrijf verkopen aan het Duitse Klett Group. Vrij Nederland onderzoekt of het zelfstandig verder kan gaan.

45 minuten geleden
TenneT steekt 23 miljard euro in aansluiting windparken op zee

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft zo'n 23 miljard euro aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. In totaal worden er elf zogeheten converterstations in de Noordzee geplaatst. Acht daarvan zijn bedoeld om windstroom te ontsluiten voor het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor het Duitse stroomnet. TenneT heeft ook een deel van het Duitse net in handen.

3 uur geleden
Beleggers enthousiaster over Philips na uitlatingen topman

AMSTERDAM (ANP) - Philips is donderdag flink vooruitgegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op opmerkingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met pati├źnten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire.

3 uur geleden
De Unie roept werknemers ING Amsterdam op volgende week te staken

AMSTERDAM (ANP) - Werknemers van ING in de regio Amsterdam worden opgeroepen om volgende week voor een dag het werk neer te leggen, zegt Inge de Vries, bestuurder bij De Unie. Hoewel het nog niet zeker is, gaan zij waarschijnlijk dinsdag staken.

5 uur geleden
Wall Street zet opmars voort na afname onrust in bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen donderdag verder omhoog na de stevige koerswinsten een dag eerder. Nu de rust in de bankensector is teruggekeerd kijken beleggers vooral uit naar de favoriete inflatiemaatstaf van de Federal Reserve, die vrijdag op het programma staat. Ook zal worden gelet op toespraken van de presidenten van de centrale banken van Boston en Minneapolis die mogelijk meer aanwijzingen bevatten over de toekomstige rentestappen van de Fed.

6 uur geleden