Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: pleisters plakken bij ggz-problemen niet de oplossing

Minister: pleisters plakken bij ggz-problemen niet de oplossing

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Conny Helder ziet de urgentie en de noodzaak om de problemen in de ggz-sector aan te pakken. "Pleisters plakken" is geen oplossing, zo vindt zij evenals de Kamer. Er is een "grotere beweging" nodig om de ggz-zorg op orde te krijgen, maar de acute problemen hebben ook haar aandacht. De Kamer blijft echter concrete acties van Helder missen.

Wachtlijsten van veertien weken of langer zijn "onacceptabel", vinden de minister en de Kamer. "Daar ga ik mee aan de slag." Helder kan niet beloven dat ze tot het verleden gaan behoren. "Ik zie hierin voor mijzelf een rol als aanjager, maar ik kan geen wonderen verrichten", zei de minister in het Kamerdebat over de problemen in de ggz-zorg. Het personeelstekort speelt ook deze sector parten.

Patiënten mogen niet door een zorginstelling worden geweigerd als ze complexe problemen hebben. Dit kan alleen als ze de benodigde expertise niet in huis hebben, zei de bewindsvrouw. In dat geval moet worden voorkomen dat deze mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd. Zij moeten ook niet bij een andere instelling opnieuw onderaan de wachtlijst komen te staan.

Hoe de minister de concrete problemen snel wil oplossen, blijft onduidelijk tot frustratie en ongerustheid van een groot deel van de Kamer. In de ogen van Helder onderneemt ze wel degelijk actie. Ze kan het echter niet alleen. "Ik heb alle betrokken partijen nodig", zei Helder. De ggz-instellingen, de zorgverzekeraars, de toezichthouders, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), maar ook huisartsen en gemeenten die overbruggingshulp kunnen bieden bij de lange wachtlijsten.

Op verzoek van de Kamer gaat de minister in kaart brengen welke handhavingsmogelijkheden het ministerie heeft om zorgverzekeraars hun zorgplicht te laten nakomen. Helder wil niet dat zorgverzekeraars tegen ggz-instellingen zeggen dat ze nieuwe patiënten niet kunnen helpen, omdat het aan hen toebedeelde budget op is. "Omzetplafonds mogen niet in de weg staan voor voldoende zorg."

Meer uit Gezond

Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

9 uur geleden
Huisarts uit beroep gezet om verkrachten patiëntes

DEN BOSCH (ANP) - Een 55-jarige huisarts uit het Limburgse Brunssum mag zijn werk nooit meer uitoefenen, omdat hij meerdere patiëntes heeft verkracht. Hij maakte ze wijs dat wat hij deed medisch noodzakelijk was. Hij is uit zijn beroep gezet en mag ook niet meer werken in de zorg voor kwetsbare patiënten. Dat heeft het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch woensdag bepaald.

11 uur geleden
Honderden ziek na bezoek aan feesttent in Stuttgart

STUTTGART (ANP/DPA) - Honderden mensen die afgelopen weekend naar een lentefeest in Stuttgart zijn gegaan, hebben maag- en darmklachten gekregen. De gemeente Stuttgart spreekt volgens plaatselijke media van een enorme uitbraak, met zeker driehonderd mensen met klachten. Die komen waarschijnlijk van een virusinfectie die naar het zich laat aanzien in een feesttent is opgedoken. Alle mensen die ziek zijn geworden hebben voor zover bekend dezelfde feesttent bezocht.

11 uur geleden
EU begint onderzoek naar Chinese markt voor medische apparatuur

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie is woensdag een onderzoek gestart naar Chinese overheidsopdrachten voor medische apparatuur uit eigen land. Hiermee wil de EU bepalen of Europese leveranciers wel eerlijke toegang hebben tot de Chinese markt.

15 uur geleden
Toetsingscommissie vindt euthanasie van drie mensen onzorgvuldig

DEN HAAG (ANP) - Artsen zijn bij de euthanasie van drie mensen in de fout gegaan. De manier waarop de mensen zijn overleden, verliep niet zorgvuldig. Het gebeurt niet vaak dat de toetsingscommissies voor euthanasie tot zo'n oordeel komen.

1 dag geleden
Mazelen kunnen ook jaren later nog dodelijk zijn, zegt RIVM-arts

BILTHOVEN (ANP) - Als mensen mazelen oplopen, kunnen ze daar jaren later nog aan overlijden, wanneer de ziekte zelf allang voorbij is. Op lange termijn kan een mazelenbesmetting leiden tot SSPE. "Dat is een vorm van hersenontsteking. Die is progressief en leidt in enkele jaren tot de dood", zegt Helma Ruijs, arts infectieziektenbestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden
OMT: extra maatregelen nodig tegen mazelen

BILTHOVEN (ANP) - De overheid moet extra maatregelen nemen nu het aantal besmettingen met mazelen toeneemt. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden