Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: pijnlijke maatregelen om personeelstekort gevangenissen

Minister: pijnlijke maatregelen om personeelstekort gevangenissen

DEN HAAG (ANP) - Het personeelstekort in de gevangenissen dwingt demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) tot "pijnlijke" maatregelen. Hij gaat mannelijke veroordeelden die wachten op een oproep om hun straf uit te zitten (zelfmelders), voorlopig niet meer oproepen. Ook zelfmelders die al zijn opgeroepen, mogen voorlopig thuis blijven.

Het gevangeniswezen kampt met een flink personeelstekort, schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer. Daarnaast is er een hoog ziekteverzuim en vertrekt veel personeel. Ook loopt de bezetting van de gevangenissen sinds juni juist weer op en de verwachting is dat dit de komende tijd doorgaat. Er zijn bovendien minder cellen beschikbaar door grootschalige renovaties van gevangenisgebouwen.

Naast het niet meer oproepen van zelfmelders zal ook gekeken worden met onder meer politie en Openbaar Ministerie hoe de instroom van arrestanten kan worden beperkt. "Denk hierbij aan het opschorten van de tenuitvoerlegging van vervangende taakstraffen of korte vrijheidsbenemende straffen. Ook zal worden bezien of een alternatieve tenuitvoerlegging van de straf mogelijk is", aldus Weerwind.

Middellange termijn

Naast deze stappen op korte termijn onderzoekt Weerwind mogelijkheden voor de middellange termijn. Hij denkt daarbij onder meer aan het verruimen van de criteria voor de Beperkt Beveiligde Afdelingen (BBA). Dat is een afdeling waar een gedetineerde in de laatste fase van zijn straf zit en dan buiten de gevangenis kan werken in de regio waar hij na zijn detentie wil gaan werken. Dat moet de re-integratie bevorderen.

Ook werkt de minister aan een voorstel om gedetineerden met een straf tussen twee weken en een jaar een deel van hun straf onder elektronisch toezicht te laten uitzitten. Zij moeten dan wel goed gedrag vertonen en moeten de belangen van de slachtoffers goed geborgd zijn. Als iemand de regels overtreedt gaat hij direct weer de cel in, aldus Weerwind. Volgens de minister zijn deze maatregelen "onontkoombaar om een veilige en verantwoorde detentie te kunnen waarborgen".

Reactie NVSA

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) meldt dat de klachten over de druk op het gevangeniswezen "al veel langer" klinken. Hij noemt de situatie dan ook bijzonder zorgelijk.

Meer uit Politiek

Bruins Slot juicht draai Wilders over steun Oekraïne toe

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vindt het positief dat Geert Wilders de deur op een kier heeft gezet waar het gaat over wapensteun aan Oekraïne, zei ze in het praatprogramma Buitenhof. De radicaal-rechtse politicus was hier tot voor kort een tegenstander van, omdat hij vond dat wapens behouden moeten blijven voor de eigen krijgsmacht. Zaterdag schreef Wilders op het sociale medium X dat zijn partij de PVV bereid is "om over iedere vorm van hulp te praten".

6 uur geleden
Timmermans: Poetin kan alleen winnen als we onverschillig zijn

AMSTERDAM (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin kan de oorlog in Oekraïne alleen winnen als landen zoals Nederland onverschillig toekijken, zegt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans bij een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam. Daar en op vele andere plekken binnen en buiten Nederland is aandacht voor het feit dat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne inviel. "Hij kan alleen doorgaan als we verdeeld en niet geïnteresseerd zijn, en als we vergeten dat ons lot wordt bepaald door de heldhaftigheid van de mensen die in Oekraïne voor hun vrijheid vechten", zegt Timmermans.

1 dag geleden
Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

1 dag geleden
EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

1 dag geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

1 dag geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

2 dagen geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

2 dagen geleden