Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: persoonskenmerken spelen amper rol bij geweld van agent

Minister: persoonskenmerken spelen amper rol bij geweld van agent

DEN HAAG (ANP) - Bij een op de tweehonderd incidenten (0,51 procent) waarbij de politie optreedt, gebruiken agenten geweld. In deze geweldssituaties spelen persoonskenmerken van de betrokken burgers, zoals een migratieachtergrond, "slechts (zeer) beperkt een rol", schrijft justitieminister Ferd Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer.

De politie gebruikt het vaakst geweld bij bepaalde incidenten die veelal in sterk verstedelijkte gebieden plaatsvinden. Daar wonen relatief veel jongeren en mensen met een migratieachtergrond. "De politie treedt zonder aanzien des persoons op wanneer zij geweld gebruikt. Dat is wat mij betreft een bevestiging van hoe het hoort te zijn en wat ik verwacht van de Nederlandse politie."

Grapperhaus trekt deze conclusie op basis van cijfers van het Informatie Analyse Team (IAT), dat een samenwerkingsverband is van het statistiekbureau CBS, de politie en zijn eigen ministerie van Justitie en Veiligheid. De meting is gedaan tussen 15 januari 2019 - toen een nieuwe registratiewijze werd ingevoerd - en 30 september 2020.

Verstedelijkte gebieden

Gekeken is onder meer waarom het ene basisteam van de politie meer fysiek geweld gebruikt dan het andere. Agenten zetten relatief vaker geweld in als zij optreden tegen mishandeling, bedreiging, winkeldiefstal en openbare dronkenschap. De minister stelt dat deze incidenten vaker voorkomen in sterk verstedelijkte gebieden, waar veel jongere mensen wonen. Ook gaat het vaker om mannen, zeker als die al eerder met justitie in aanraking kwamen.

Ook heeft het CBS gekeken naar de migratieachtergrond van burgers die met geweld van de politie te maken kregen. In de tellingen zijn mensen met een niet-westerse achtergrond inderdaad oververtegenwoordigd. Maar volgens de minister lijkt dat kenmerk op zich een kleine rol te spelen bij de kans op politiegeweld bij een incident. Het gaat eerder om de inzet van geweld in stadsgebieden, waar meer jongeren alsook mensen met een migratieachtergrond wonen.

Volgens het ministerie gaat het om een tussenrapportage en loopt het onderzoek verder. Ook komt de politie binnenkort zelf weer met een halfjaarrapportage over geweldsgebruik. Grapperhaus vindt de analyses waardevol omdat die leiden tot meer transparantie en informatie waar de politie zelf ook van kan leren.

Meer uit Binnenland

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.

2 uur geleden
Amsterdam wil minder B&B's in drukke wijken

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsbestuur van Amsterdam wil minder bed and breakfasts toestaan in drukke wijken. Ook moeten politiemensen in opleiding en leraren speciaal onderwijs voorrang krijgen op een huurwoning. Dat zijn een paar van de aanpassingen in de huisvestingsverordening die het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders voorstelt.

2 uur geleden
Eurostar blijft praten over oplossing voor trein Amsterdam-Londen

BRUSSEL (ANP) - Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om een oplossing te vinden voor de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen. Dat zegt het bedrijf na overleg tussen topvrouw Gwendoline Cazeneve en die partijen in Den Haag. Vrijdag werd bekend dat de Eurostar naar Londen vanaf midden volgend jaar tot wel een jaar niet kan rijden. Door werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal is er geen plek voor de marechaussee die reizigers naar Londen controleert.

2 uur geleden
Van der Burg niet positief over meer werkruimte voor asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Asielstaatssecretaris Eric van der Burg is "niet positief" over een voorstel uit de koker van D66 om asielzoekers de mogelijkheid te geven meer te werken als ze nog in de procedure zitten. Ze zouden al na één in plaats van na zes maanden na hun asielverzoek moeten kunnen werken als ze dat willen en ook langer dan de 24 weken die nu maximaal is toegestaan per jaar, staat in de initiatiefnota van D66-Tweede Kamerlid Marijke Podt die de Kamer maandag besprak.

2 uur geleden
Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

3 uur geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

4 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

4 uur geleden