Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Paul: extra geld naar kinderen met problemen thuis

Minister Paul: extra geld naar kinderen met problemen thuis

DEN HAAG (ANP) - Leerlingen met problemen thuis worden volgend jaar extra ondersteund, maakt onderwijsminister Mariëlle Paul bekend op Prinsjesdag. De demissionaire bewindsvrouw geeft een kleine 52 miljoen euro uit, zodat scholen deskundigen aan kunnen nemen die de kinderen en hun gezinnen kunnen helpen. Het kabinet gaat bovendien een jaar door met gratis schoolmaaltijden voor kwetsbare kinderen, zoals eerder al uitlekte naar media.

Na goede ervaringen in Groningen en Zaanstad wil Paul in het hele land werken met de zogeheten 'brugfunctionarissen'. Dat zijn vertrouwde gezichten vanuit school die gezinnen helpen zoeken naar passende ondersteuning als een leerling dreigt vast te lopen, hulp bieden bij invullen van formulieren, en financiële ondersteuning regelen als ouders bijvoorbeeld geen geld hebben voor een fiets. "De brugfunctionaris staat naast het gezin en trekt samen met hen op zodat leerling en ouder(s) sneller en beter geholpen worden met als doel ook om zwaardere (jeugd)hulp te voorkomen", staat in een op Prinsjesdag verstuurde Kamerbrief.

In het voorjaar van 2024 kunnen schoolbesturen binnen het primair onderwijs en voortgezet (speciaal) onderwijs zich aanmelden voor geld voor een brugfunctionaris, staat in de Kamerbrief. Voor elke school geldt hetzelfde budget, en de vrijgemaakte 51, 8 miljoen euro per jaar is genoeg voor 15 procent van alle scholen. Als er te veel aanmeldingen zijn zal worden gekeken naar welke scholen de ondersteuning het het hardst nodig hebben.

Gratis schoolmaaltijden

Minister Paul wil bovendien door met de gratis schoolmaaltijden "om te voorkomen dat geldzorgen doorwerken in het klaslokaal". Samen met de ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid geeft ze hier 166 miljoen euro aan uit. De maaltijden zijn bedoeld voor scholen waarvan zeker 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen.

De andere bewindslieden van het ministerie van OCW hebben geen nieuwe aankondigingen. Dijkgraaf gaat door met zijn investeringsplannen voor universiteiten, hogescholen en het mbo. Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) steekt zoals bekend geld in bibliotheken.

De begroting van het ministerie van OCW kent geen grote bezuinigingen en is met 50 miljard de derde grootste kostenpost, na sociale zekerheid (110,9 miljard) en zorg (111,3 miljard). In de verdeling van het geld zijn wel wat verschuivingen te zien. Maar per saldo geeft het ministerie in 2024 meer geld uit dan eerder begroot.

Meer uit Politiek

Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

2 uur geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

2 dagen geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 dagen geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

2 dagen geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

2 dagen geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

3 dagen geleden