Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister past 'onduidelijk' wetsvoorstel over gegevensdeling aan

Minister past 'onduidelijk' wetsvoorstel over gegevensdeling aan

DEN HAAG (ANP) - Een wetsvoorstel dat regelt dat bepaalde instanties gegevens kunnen delen om bijvoorbeeld criminaliteit aan te pakken, is zo onduidelijk dat justitieminister Dilan Yeşilgöz alsnog betere grondslagen en waarborgen eraan toe wil voegen. Het wetsvoorstel is al in november 2021 aangenomen door de Tweede Kamer en is al ruim een jaar in behandeling bij de Eerste Kamer. Maar daar bestonden veel twijfels of de privacy wel goed was geregeld.

Bedoeling van de nieuwe wet is dat vier al bestaande samenwerkingsverbanden onderling hun gegevens kunnen delen, zodat zij een beter beeld krijgen op hun terrein. Het gaat dan om de Zorg- en Veiligheidshuizen die zich bezighouden met huiselijk geweld en bijvoorbeeld ernstig verward gedrag. Ook drie andere netwerken krijgen meer mogelijkheden om informatie te delen, als het gaat om de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit, witwassen en terrorismefinanciering en de aanpak van crimineel vermogen.

De minister heeft nu een nieuw besluit genomen dat ze als algemene maatregel van bestuur wil toevoegen aan het wetsvoorstel. Dat is een ongebruikelijke route. In haar ontwerpbesluit heeft ze adviezen meegenomen van het College voor de Rechten van de Mens en de Autoriteit Persoonsgegevens, waar de senaat om had gevraagd.

In het besluit staan volgens de minister betere criteria en is geregeld dat er commissies komen die de rechtmatigheid beoordelen en discriminatierisico's tegengaan. Ook komt er een contactpunt waar burgers terechtkunnen als ze vinden dat hun privacy in het geding is. Het ontwerpbesluit is vanaf maandag op internet beschikbaar voor reacties.

Meer uit Politiek

Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

12 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

16 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

16 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

17 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

17 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

17 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

17 uur geleden