Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Pakistan: zeker 10 miljard euro nodig voor wederopbouw

Minister Pakistan: zeker 10 miljard euro nodig voor wederopbouw

ISLAMABAD (ANP/AFP/RTR) - Pakistan heeft naar schatting minstens 10 miljard euro nodig voor de wederopbouw van het land. Door overstromingen, veroorzaakt door hevige moessonregens, moeten wegen, bruggen en de telecommunicatie worden hersteld. Naar schatting 1 miljoen huizen zijn beschadigd of vernietigd.

Minister Ahsan Iqbal (Planning) benadrukt dat de genoemde 10 miljard euro een vroege schatting is en dat de kosten nog hoger uit kunnen komen. Hij denkt dat de recente overstromingen, waardoor ruim 1100 doden zijn gevallen, erger zijn dan die van 2010. Toen stierven ruim 2000 mensen en kwamen de Verenigde Naties met de grootste hulpoproep ooit.

Het kan volgens Iqbal wel vijf jaar duren voordat het land is herbouwd. Er is op de korte termijn vooral een tekort aan voedsel. Pakistan overweegt voedsel van aartsrivaal India te importeren, waar nu geen handel mee wordt gedreven.

Klimaatverandering

In Pakistan is sinds juni twee keer zo veel regen gevallen als gebruikelijk. Als resultaat daarvan zou een derde van het land onder water staan. Vooral in het zuiden en het westen zijn weinig droge stukken land te vinden. Het noodweer treft ruim 33 miljoen mensen, ongeveer 15 procent van de Pakistaanse bevolking.

Pakistan roept de internationale gemeenschap op hulp te leveren en de eerste landen hebben daar al gehoor aan gegeven. Iqbal stelt dat de wereld Pakistan hulp verschuldigd is. Volgens de minister is Pakistan het slachtoffer van klimaatverandering die is veroorzaakt door de "onverantwoordelijke ontwikkeling van de ontwikkelde wereld".

De Verenigde Naties willen voor Pakistan 160 miljoen euro ophalen. Daarmee kunnen 5,2 miljoen mensen worden geholpen met onder meer voedsel, water, sanitaire voorzieningen en zorg. Secretaris-generaal António Guterres stelt dat de Pakistaanse bevolking wordt geconfronteerd met "een moesson op steroïden" en roept op tot solidariteit. "Laten we stoppen met slaapwandelingen richting de vernietiging van onze planeet door klimaatverandering."

Meer uit Buitenland

Verenigde Staten verwerpen onmiddellijk bestand in Gazastrook

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben een voorstel voor een onmiddellijk bestand in de Gazastrook verworpen tijdens een stemming hierover in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Washington gebruikte zijn veto om de oproep te blokkeren. Groot-Brittannië onthield zich, de overige dertien leden waren voor.

1 uur geleden
Zes tieners veroordeeld voor hun rol bij onthoofding leraar Paty

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Een Franse rechtbank heeft zes tieners veroordeeld voor hun betrokkenheid in 2020 bij de spraakmakende radicaalislamitische aanslag op de Franse leraar Samuel Paty. De 47-jarige docent werd onthoofd door een Russische moslim die door de politie werd doodgeschoten. De ex-leerlingen kregen celstraffen opgelegd, uiteenlopend van zes maanden (uitgevoerd met elektronische enkelband) voor één scholier tot achttien maanden voorwaardelijk voor een meisje dat leugens over Paty had verteld, melden Franse media.

2 uur geleden
Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

5 uur geleden
Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

6 uur geleden
Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

7 uur geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

7 uur geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

8 uur geleden