Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister over granuliet-appje Zijlstra: zou ik nooit zo doen

Minister over granuliet-appje Zijlstra: zou ik nooit zo doen

DEN HAAG (ANP) - Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zou niet op dezelfde manier aandacht vragen voor een kwestie zoals oud-minister en partijgenoot Halbe Zijlstra (VVD) dat deed. Hij is nu topman bij infrastructuurbedrijf VolkerWessels en had mail- en appcontact met de top van Rijkswaterstaat om de kwestie rond granuliet, die volgens hem "dooretterde", op te lossen.

Ook zei Zijlstra tegen directeur-generaal Michèle Blom van Rijkswaterstaat dat "de soap rond granuliet" nog steeds niet afgerond bleek en dat een "subtiele benadering" volgens hem niet werkte, meldde onderzoeksprogramma Zembla eerder. Hij hoopte dat directeur Blom daar "wat aan kan doen". Critici vinden dat Zijlstra hiermee teveel druk uitoefende. "Iedereen kiest z'n eigen woorden, maar ik zou het niet zo doen," zegt de minister over Zijlstra's werkwijze.

De asfaltsector heeft er belang bij dat granuliet, een restproduct van asfaltproductie, gestort wordt om bijvoorbeeld zandwinningsplassen minder diep te maken. Maar die stort is controversieel en het bestuurlijke proces eromheen zat vast. Volgens Zembla heeft Zijlstra meerdere malen contact gehad met Blom om de kwestie vlot te trekken.

Van Nieuwenhuizen blijft wel benadrukken dat de berichten van Zijlstra niet doorslaggevend zijn geweest in het proces. Eerder ontkende ze al de Kamer verkeerd geïnformeerd te hebben door Zijlstra's rol als niet doorslaggevend te kenmerken. "Dat vind ik echt onzin."

Het besluit om granuliet als grond te bestempelen en niet als bouwproduct stond immers al vast zegt ze. Door deze omstreden maatregel kon granuliet gebruikt worden om de bodem van onder meer de Gelderse ontzandingsplas Over de Maas te verhogen. Er is veel kritiek op deze keuze, dat zou neerkomen op een papieren werkelijkheid.

De stort in Over de Maas wordt na 13 november gestopt. Tot die tijd wordt er onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit, omdat er mogelijk veel meer gevaarlijke stoffen uit het materiaal vrijkomen dan gedacht. Direct stoppen kon niet, zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) eerder in het debat. Zonder de stort zou het nemen van monsters namelijk niet mogelijk zijn. Inmiddels is er al ruim 650.000 ton granuliet in Over de Maas gestort.

Meer uit Politiek

PvdA wil zich niet laten opjagen over samenwerking met GroenLinks

APELDOORN (ANP) - GroenLinks en PvdA gaan hun samenwerking versterken, zo hebben de leden besloten op hun congressen in Apeldoorn. Tegelijk willen de PvdA-leden zich daarbij niet laten opjagen. Een voorstel van een partijlid om al binnen een jaar een ledenreferendum te houden over een fusie, werd door driekwart van de deelnemende leden verworpen. Ze willen eerst goed de inhoud bespreken en zo'n motie zou juist negatief kunnen uitpakken voor de beoogde samenwerking.

3 uur geleden
VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof die wordt gebruikt in de chemische industrie. Middel X zou voor "niemand beschikbaar en toegankelijk" moeten zijn, vinden de Kamerleden.

22 uur geleden
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nam ook deel aan de digitale bijeenkomst.

23 uur geleden
Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

23 uur geleden
Hardere aanpak van mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten

DEN HAAG (ANP) - Mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten en daar ook financieel van profiteren, worden strenger gestraft. Dit wil het kabinet regelen in een nieuwe wet die mensenhandel makkelijker strafbaar stelt. Het opsporen en vervolgen van mensen die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt uitbuiten, moet daarmee eenvoudiger worden. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

1 dag geleden
Informateurs voorzichtig positief over chemie tussen partijleiders

DEN HAAG (ANP) - De informateurs zijn toch nog voorzichtig positief over de chemie tussen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB na een week van verwijten over en weer. "Als je het vergelijkt met vier weken geleden, dan denk ik, op onderwerpen vinden ze elkaar wel meer", zegt een van de twee, Elbert Dijkgraaf. Dat de onderhandelaars in de openbaarheid met elkaar discussiëren is volgens de informateurs van alle tijden. "Nu is dat via Twitter en tv. Vroeger was dat via de krant", aldus Dijkgraaf.

1 dag geleden
Sluiten Groningenveld is volledig verantwoord, herhaalt Vijlbrief

KOLHAM (ANP) - Het is ook met het oog op de Nederlandse gasvoorziening volledig verantwoord om het Groningenveld definitief te sluiten. Dat herhaalde demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse Kolham, waar hij in een schuur op het Groningse platteland symbolisch de wet ondertekende die formeel een einde maakt aan de gaswinning in de provincie.

1 dag geleden