Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: onderzoek omstreden mondkapjesdeal weer vertraagd

Minister: onderzoek omstreden mondkapjesdeal weer vertraagd

DEN HAAG (ANP) - Het onderzoek naar de mondkapjesdeal van het ministerie van Volksgezondheid met ondernemer Sywert van Lienden is opnieuw vertraagd. Het lukt de onderzoekers van Deloitte niet om het onderzoek voor mei af te ronden. Het streven is nu om voor het zomerreces van de Kamer met een eerste rapport te komen, schrijft minister Conny Helder van langdurige zorg aan de Kamer.

Er is meer tijd en informatie nodig om het onderzoek af te ronden, heeft Deloitte aan de minister laten weten. Het eerste onderzoek gaat vooral in op de overeenkomst tussen het ministerie en Relief Goods Alliance bv (RGA), het bedrijf van Van Lienden. De onderzoekers mogen e-mails en chatberichten van de RGA en berichten die door het bedrijf via sociale media naar buiten zijn gebracht, alleen inzien.

Een aantal afspraken om deze berichten te bekijken is niet doorgegaan, op verzoek van zowel RGA als het onderzoeksbureau. Dat heeft onder meer tot de vertraging van het onderzoek naar persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) geleid. De onderzoekers moeten daarnaast bergen andere data doorploegen en analyseren.

Stichting zonder winstoogmerk

Van Lienden en zijn twee zakenpartners verkochten mondkapjes vanuit een stichting zonder winstoogmerk, maar ook vanuit Relief Goods Alliance. Met de verkoop van mondkapjes vanuit dat bedrijf verdienden ze bruto 28 miljoen euro, terwijl Van Lienden had gezegd zich belangeloos in te zetten. Aan het begin van de coronacrisis was er wereldwijd een tekort aan mondkapjes.

Een strafrechtelijk onderzoek naar Van Lienden loopt nog. Eind februari werd hij opgepakt, evenals zijn twee compagnons. Van Lienden is na een aantal dagen vrijgelaten, maar blijft verdachte en het onderzoek gaat door, liet het Openbaar Ministerie eerder weten.

Rabobank

De Rabobank zou betrokken zijn bij de deals die Van Lienden met de overheid maakte. Rabo-topbankier Barbara Baarsma zou hebben bemiddeld, volgens onderzoeksplatform Follow The Money (FTM). Die beschuldiging heeft de bank van de hand gewezen, maar op de relatie tussen de bank en Van Lienden wil de bank niet inhoudelijk reageren.

Volgens FTM was de bank "een belangrijke steun" voor Van Lienden tijdens de onderhandelingen van zijn omstreden mondkapjesdeal met de overheid. Donderdag verschijnt het boek 'Sywerts Miljoenen' over de deal, die twee FTM-auteurs schreven.

Meer uit Politiek

Premier Schoof dankt Biden voor inzet voor een veilig Europa

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft "groot respect" voor de Amerikaanse president Joe Biden, laat hij via een woordvoerder weten. "Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking en zijn niet aflatende inzet voor een veilig Europa."

11 uur geleden
Van der Burg: besluit Biden maakt voor Democraten niet meer uit

HILVERSUM (ANP) - VVD-Kamerlid Eric van der Burg meent dat het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap voor de Democraten geen verschil meer zal maken. "Het zat eraan te komen. De vraag was niet of, maar alleen maar wanneer. Ik vrees voor de Democraten dat het niet uitmaakt of het nu gebeurt of volgende week, maar dat Trump een zodanig sterke positie heeft dat het vechten tegen de bierkaai is."

11 uur geleden
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest

BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."

14 uur geleden
GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

2 dagen geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

2 dagen geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

2 dagen geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

2 dagen geleden