Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: onderzoek omstreden mondkapjesdeal weer vertraagd

Minister: onderzoek omstreden mondkapjesdeal weer vertraagd

DEN HAAG (ANP) - Het onderzoek naar de mondkapjesdeal van het ministerie van Volksgezondheid met ondernemer Sywert van Lienden is opnieuw vertraagd. Het lukt de onderzoekers van Deloitte niet om het onderzoek voor mei af te ronden. Het streven is nu om voor het zomerreces van de Kamer met een eerste rapport te komen, schrijft minister Conny Helder van langdurige zorg aan de Kamer.

Er is meer tijd en informatie nodig om het onderzoek af te ronden, heeft Deloitte aan de minister laten weten. Het eerste onderzoek gaat vooral in op de overeenkomst tussen het ministerie en Relief Goods Alliance bv (RGA), het bedrijf van Van Lienden. De onderzoekers mogen e-mails en chatberichten van de RGA en berichten die door het bedrijf via sociale media naar buiten zijn gebracht, alleen inzien.

Een aantal afspraken om deze berichten te bekijken is niet doorgegaan, op verzoek van zowel RGA als het onderzoeksbureau. Dat heeft onder meer tot de vertraging van het onderzoek naar persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) geleid. De onderzoekers moeten daarnaast bergen andere data doorploegen en analyseren.

Stichting zonder winstoogmerk

Van Lienden en zijn twee zakenpartners verkochten mondkapjes vanuit een stichting zonder winstoogmerk, maar ook vanuit Relief Goods Alliance. Met de verkoop van mondkapjes vanuit dat bedrijf verdienden ze bruto 28 miljoen euro, terwijl Van Lienden had gezegd zich belangeloos in te zetten. Aan het begin van de coronacrisis was er wereldwijd een tekort aan mondkapjes.

Een strafrechtelijk onderzoek naar Van Lienden loopt nog. Eind februari werd hij opgepakt, evenals zijn twee compagnons. Van Lienden is na een aantal dagen vrijgelaten, maar blijft verdachte en het onderzoek gaat door, liet het Openbaar Ministerie eerder weten.

Rabobank

De Rabobank zou betrokken zijn bij de deals die Van Lienden met de overheid maakte. Rabo-topbankier Barbara Baarsma zou hebben bemiddeld, volgens onderzoeksplatform Follow The Money (FTM). Die beschuldiging heeft de bank van de hand gewezen, maar op de relatie tussen de bank en Van Lienden wil de bank niet inhoudelijk reageren.

Volgens FTM was de bank "een belangrijke steun" voor Van Lienden tijdens de onderhandelingen van zijn omstreden mondkapjesdeal met de overheid. Donderdag verschijnt het boek 'Sywerts Miljoenen' over de deal, die twee FTM-auteurs schreven.

Meer uit Politiek

Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

20 uur geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

1 dag geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

1 dag geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

1 dag geleden
Levering F-16's waarschijnlijk, maar besluit moet nog komen

DEN HAAG (ANP) - Het is waarschijnlijk dat Nederland F-16's aan Oekraïne gaat leveren, laat defensieminister Kajsa Ollongren vrijdag doorschemeren na afloop van de ministerraad. Nederland heeft al toegezegd Oekraïense piloten te trainen in de toestellen "en dan ga je ervan uit dat Oekraïne op enig moment ook gaat vliegen met de F-16. Dat vergt wel nog een apart besluit". Persbureau Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen dat Nederland waarschijnlijk toestellen gaat leveren.

1 dag geleden
Uitwerking spreidingswet toch goedgekeurd door kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over de onderliggende wetgeving van de spreidingswet, meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) na de ministerraad. Het besluit over de zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) was vorige week uitgesteld. Volgens de bewindsman was er meer tijd nodig omdat asiel "buitengewoon gevoelig" ligt in de Nederlandse samenleving, de Tweede Kamer en de coalitie. Desondanks is er inhoudelijk niets veranderd aan het wetsvoorstel, geeft hij toe.

1 dag geleden
Kaag hoopt dat 'glijdende schaal' bedreigingen stopt

DEN HAAG (ANP) - D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag hoopt dat er een einde komt aan de "glijdende schaal" van bedreigingen en intimidatie van bijvoorbeeld politici en rechters. Volgens haar is het openbare klimaat in Nederland de afgelopen jaren vergiftigd. Zij verwijst onder meer naar PVV-leider Geert Wilders, die al jarenlang de zwaarst mogelijke beveiliging krijgt. "Je kan verschillen van mening, maar hou het veilig en respectvol voor elkaar."

1 dag geleden