
Minister neemt tijd voor advies grondige wijziging zorgstelsel
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil nog niet inhoudelijk ingaan op een kritisch advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) om het zorgstelsel op belangrijke punten te wijzigen. Het ministerie van Volksgezondheid denkt half oktober met een inhoudelijke reactie te komen, nog voor de begrotingsbehandeling, meldt een woordvoerder. Vooralsnog ziet het ministerie dat veel voorstellen aansluiten bij de beweging die in gang is gezet naar "meer passende zorg".
Die gedachte leeft niet bij de Tweede Kamer, die op voorstel van PvdA-Kamerlid Julian Bushoff na de zomer in debat gaat over de in zijn ogen "zinnige voorstellen". Op VVD en D66 na was er brede steun voor zijn verzoek. Ook de twee andere coalitiepartijen CDA en ChristenUnie dringen aan op een gesprek met Kuipers over het rapport.
De raad concludeert dat de manier waarop het zorgstelsel nu is georganiseerd, ertoe bijdraagt dat een groot deel van de zorg onhoudbaar is of wordt. Zo krijgen thuiswonende ouderen en mensen met ernstige psychische stoornissen niet de zorg die ze nodig hebben. Steeds meer groepen zullen volgens de raad in de toekomst niet de juiste zorg krijgen. De adviesraad stelt daarom "fundamentele veranderingen" voor.
Meer samenwerken
Zo moeten aanbieders van zorg als het aan de raad ligt meer gaan samenwerken in plaats van elkaar beconcurreren. Op lokaal niveau zijn soms talrijke organisaties voor de wijkverpleging die elkaars concurrent zijn. De raad ziet meer in een samenwerkingsmodel, waarin een gedeelde zorgplicht moet komen voor gemeenten en zorgverzekeraars, die zorgaanbieders en inkopers verplichten met elkaar samen te werken.
Daarnaast stelt de raad voor de nominale premie te verlagen en een inkomensafhankelijke bijdrage in te voeren. Ook zou er voor chronisch zieken een maximumbedrag moeten komen voor de eigen betalingen. Met de maatregelen kan de zorgtoeslag volgens de adviesraad grotendeels weg. De RVS stelt dat de toeslag "averechts" werkt. "Het is te complex, waardoor veel burgers voor wie het juist bedoeld is er geen beroep op doen." VWS benadrukt dat er al wordt gewerkt aan een nieuw systeem en dat er in de wet ook al solidariteit bestaat door de inkomensafhankelijke bijdrage die via werkgevers wordt geïnd.
Het huidige stelsel kent wetten en regels die vernieuwing tegenhouden, stelt de raad verder. Het Integraal Zorgakkoord (IZA), waarin VWS, zorgverzekeraars en zorgaanbieders afspraken maakten om de zorg te verbeteren, is volgens de adviesraad niet genoeg.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan voorlopig door met het zorgbeleid. De Tweede Kamer heeft woensdag besloten geen enkel groot onderwerp dat met de zorgsector te maken heeft, op pauze te zetten in de aanloop naar verkiezingen en een nieuw kabinet. Alleen een wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning waardoor gemeenten meer mogelijkheden krijgen een eigen bijdrage van cliënten te vragen, wordt controversieel verklaard. De hele Kamer moet daar volgende week nog officieel over stemmen.
5 dagen geledenALMELO (ANP) - Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben in geen enkel onderzocht snoepje van het merk Haribo cannabis aangetroffen. De politie meldt dat in een update over het onderzoek naar het snoepgoed. Dat ging van start na meldingen over kinderen die onwel waren geworden.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een aantal dure medicijnen tegen borst- en eierstokkanker wordt vanaf woensdag niet langer vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat concludeert het Zorginstituut na een herbeoordeling van zogenoemde PARP-remmers. Nieuwe onderzoeksresultaten tonen aan dat deze medicijnen niet voor alle patiënten leiden tot een langer leven.
6 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Rokers kopen veel meer tabaksproducten in het buitenland sinds de accijnsverhoging op tabak in 2024. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vermoedt dat ongeveer 60 procent van de rookwaar van mensen uit het buitenland komt. Dit is een grotere verschuiving dan bij eerdere accijnsverhogingen het geval was.
6 dagen geledenCHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Kraft Heinz heeft aangekondigd voor het einde van 2027 alle kunstmatige kleurstoffen uit zijn producten te halen. Daarmee komt het Amerikaanse voedingsbedrijf, bekend van Heinz-ketchup en Kool-Aid-limonade, tegemoet aan plannen van Robert F. Kennedy jr., de Amerikaanse minister van Volksgezondheid. Hij wil de synthetische kleurstoffen eind 2026 al uitbannen, maar volgens brancheorganisaties is daarover geen overeenkomst gesloten.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de volwassen Nederlanders dronk vorig jaar geen of weinig alcohol, meldt het CBS op basis van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024. Zo dronk 45 procent vorig jaar helemaal geen alcohol, of één glas per dag, wat binnen de richtlijn van de Gezondheidsraad valt. 22 procent nuttigde helemaal niets. In 2022 voldeed nog 42 procent aan de richtlijn.
6 dagen geleden