Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister moet opnieuw kijken naar wapenstok boa's Haarlemmermeer

Minister moet opnieuw kijken naar wapenstok boa's Haarlemmermeer

HOOFDDORP (ANP) - Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) moet beter motiveren waarom hij het niet nodig vindt om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de gemeente Haarlemmermeer opnieuw met een wapenstok uit te rusten. Dit heeft de Raad van State woensdag bepaald in het hoger beroep dat de gemeente had aangespannen.

De gemeente had om verlenging van een eerder gegeven toestemming gevraagd. Haarlemmermeer vindt het belangrijk dat boa’s in de hele gemeente voor hun veiligheid gebruik kunnen blijven maken van een korte wapenstok. Maar volgens de minister is er geen noodzaak om de wapenstok aan alle boa’s toe te kennen. Het gebruik van de wapenstok is daarom alleen op Schiphol toegestaan.

Uit cijfers van de gemeente blijkt dat in de periode van maart 2014 tot en met september 2017 negen incidenten waren waarbij sprake was van agressie tegen boa's. Vanaf januari 2018 tot en met oktober 2018, een periode waarin de boa’s buiten de luchthaven Schiphol geen wapenstok meer droegen, zijn er achttien van zulke incidenten geweest. De gemeente stelt op basis van deze statistieken dat boa's zonder wapenstok eerder te maken krijgen met incidenten die uit de hand dreigen te lopen.

De Raad van State bepaalde woensdag dat de minister "inzichtelijk moet maken waarom ook voor de boa's die in het verleden de beschikking hadden over een wapenstok, geen noodzaak wordt gezien om een wapenstok te dragen".

Meer uit Binnenland

Agractie: berichten uit Den Haag komen over als totale chaos

DEN HAAG (ANP) - Agractie spreekt van "totale chaos" over de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. Premier Mark Rutte zei na urenlang kabinetsberaad "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Concreet werd Rutte niet.

1 uur geleden
Gegevens klagende omwonenden Tata Steel niet goed beschermd

VELSEN (ANP) - De persoonlijke gegevens van klagende omwonenden van staalfabriek Tata Steel zijn niet goed beveiligd geweest. Een ethisch hacker ontdekte dat hij voor- en achternamen, adressen, telefoonnummers en mailadressen van de klagers kon zien. Hij meldde dat vervolgens bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die toezicht houdt op Tata Steel.

5 uur geleden
Helft Groningse gasputten gaat dit weekeinde dicht

DEN HAAG (ANP) - Zes van de elf resterende productielocaties voor Gronings aardgas gaan op 1 april dicht. De overige vijf boorputten blijven voorlopig nog op de waakvlamstand, zodat ze in geval van nood direct kunnen worden ingezet om extra gas te winnen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).

6 uur geleden
Kapiteins aangemerkt als verdachte na fataal scheepvaartongeval

IJMUIDEN (ANP) - De beide kapiteins van de twee vaartuigen die betrokken waren bij het fatale scheepvaartongeval tijdens beloodsing voor de kust van IJmuiden donderdagavond, zijn door de officier van justitie aangemerkt als verdachte. De twee worden verdacht van dood door schuld, meldt een politiewoordvoerder.

9 uur geleden
Peter Gillis moet dwangsom van 200.000 euro aan Terneuzen betalen

TERNEUZEN (ANP) - De gemeente Terneuzen heeft Oostappen Groep BV van realityster Peter Gillis een dwangsom opgelegd van 200.000 euro. Dit omdat het bedrijf illegaal arbeidsmigranten heeft gehuisvest op vakantiepark Marina Beach. Daarnaast heeft de gemeente een nieuwe dwangsom van 400.000 euro in het vooruitzicht gesteld, als de arbeidsmigranten over drie maanden nog steeds op vakantiepark Marina Beach zitten.

9 uur geleden
Bij pensioenfonds PME zijn mogelijk ook inkomensgegevens gelekt

DEN HAAG (ANP) - Door een groot datalek zijn bij pensioenfonds PME mogelijk niet alleen namen, leeftijden, telefoonnummers en geslachten op straat komen te liggen, maar ook de inkomensgegevens van mensen die nog pensioen opbouwen. Dat laat het pensioenfonds voor metaal en techniek weten. Informatie over iemands inkomen is voor cybercriminelen goud waard.

10 uur geleden
White Lives Matter-activisten veroordeeld voor racistische actie

BREDA (ANP) - Drie activisten van de actiegroep White Lives Matter (WLM) zijn vrijdag bij de rechtbank in Breda veroordeeld tot taakstraffen van 80, 70 en 36 uur. Volgens de rechtbank maakten ze zich schuldig aan "groepsbelediging van mensen met een donkere huidskleur of een andere etniciteit".

10 uur geleden