Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister moet opnieuw kijken naar wapenstok boa's Haarlemmermeer

Minister moet opnieuw kijken naar wapenstok boa's Haarlemmermeer

HOOFDDORP (ANP) - Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) moet beter motiveren waarom hij het niet nodig vindt om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de gemeente Haarlemmermeer opnieuw met een wapenstok uit te rusten. Dit heeft de Raad van State woensdag bepaald in het hoger beroep dat de gemeente had aangespannen.

De gemeente had om verlenging van een eerder gegeven toestemming gevraagd. Haarlemmermeer vindt het belangrijk dat boa’s in de hele gemeente voor hun veiligheid gebruik kunnen blijven maken van een korte wapenstok. Maar volgens de minister is er geen noodzaak om de wapenstok aan alle boa’s toe te kennen. Het gebruik van de wapenstok is daarom alleen op Schiphol toegestaan.

Uit cijfers van de gemeente blijkt dat in de periode van maart 2014 tot en met september 2017 negen incidenten waren waarbij sprake was van agressie tegen boa's. Vanaf januari 2018 tot en met oktober 2018, een periode waarin de boa’s buiten de luchthaven Schiphol geen wapenstok meer droegen, zijn er achttien van zulke incidenten geweest. De gemeente stelt op basis van deze statistieken dat boa's zonder wapenstok eerder te maken krijgen met incidenten die uit de hand dreigen te lopen.

De Raad van State bepaalde woensdag dat de minister "inzichtelijk moet maken waarom ook voor de boa's die in het verleden de beschikking hadden over een wapenstok, geen noodzaak wordt gezien om een wapenstok te dragen".

Meer uit Binnenland

Tweede verdachte van moord op adjudant op Curaçao opgepakt

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao heeft een 22-jarige man zich woensdagavond bij een politiebureau op het eiland aangegeven. Hij wordt verdacht van moord op de Nederlandse adjudant van de Koninklijke Marechaussee Toon Brood, meldt de politie donderdag.

51 minuten geleden
Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

WISSENKERKE (ANP) - Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.

2 uur geleden
Politie bevrijdt gegijzelde Hagenaar (25), vier aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - Een 25-jarige man uit Den Haag is zondag en maandag in een woning in Moerwijk gegijzeld, mishandeld en bedreigd. De politie wist de locatie van de man te achterhalen en bevrijdde hem maandagochtend. Ter plaatse hield de politie drie verdachten aan. Een vierde verdachte is later die dag in Rotterdam aangehouden. Het Openbaar Ministerie maakte dit pas donderdag bekend, nadat de vier voor de rechter-commissaris waren verschenen.

3 uur geleden
Ali B was bang dat zedenzaak maanden vertraging zou oplopen

HAARLEM (ANP) - Ali B vreesde na de komst van een nieuwe getuige dat de behandeling van zijn zedenzaak misschien nog maanden zou duren. "Die gedachte was heel moeilijk te dragen", zei hij tegen de media na afloop van de tweede zittingsdag in de rechtbank in Haarlem.

5 uur geleden
Behandeling van zedenzaak Ali B duurt dag langer

HAARLEM (ANP) - De inhoudelijke behandeling van de zedenzaak tegen Ali B wordt met een dag verlengd. Het Openbaar Ministerie komt vrijdagochtend met een strafeis.

5 uur geleden
Ingelast getuigenverhoor in zedenzaak Ali B afgelopen

HAARLEM (ANP) - Het ingelaste getuigenverhoor in de zedenzaak tegen Ali B is afgelopen. Het verhoor vond plaats achter gesloten deuren. De vrouw heeft grotendeels hetzelfde verklaard als wat ze woensdagavond laat bij de politie heeft verklaard, gaf de rechter aan.

5 uur geleden
Weinig steun voor lijsttrekkers bij Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De twintig lijsttrekkers hebben vorige week opvallend weinig stemmen gekregen bij de Europese verkiezingen. Kandidaten die lager op de lijsten stonden, kregen naar verhouding veel stemmen. Dat heeft de Verkiezingsdienst van het ANP berekend aan de hand van de officiële uitslagen van vijftien van de twintig kieskringen. De Kiesraad stelt de uitslag volgende week definitief vast.

6 uur geleden