Minister moet enkel glas als gebrek aanmerken, vindt woonadviseur
AMSTERDAM (ANP) - Het kabinet moet nu in actie komen tegen verhuurders die mensen laten wonen in huizen voorzien van ramen met enkel glas. Die oproep doet stichting !WOON, een adviesbureau dat mensen in en rond Amsterdam informeert over zaken als huurprijzen en woningonderhoud. Het bureau reageert daarmee op een uitspraak van de kantonrechter in de hoofdstad. Die heeft geoordeeld dat een verhuurder de ramen van een woning moet vervangen met beter isolerend glas.
De zaak werd aangespannen door een huurster in het centrum van Amsterdam. De woning waar het om ging, bevindt zich in een rijksmonument uit 1665. Volgens haar werd haar woongenot "geschaad", omdat de woning onvoldoende was geïsoleerd. De verhuurder liet echter na daar iets aan te doen, ook al was de woning wel al deels voorzien van dubbel glas. Zo was de verhuurder in het bezit van een vergunning om deze aanpassingen te doen.
De rechter oordeelde uiteindelijk dat "de aanwezigheid van enkel glas thans bij een woning als de onderhavige als gebrek moet worden aangemerkt."
Snel duidelijkheid
Tjerk Dalhuisen van !WOON noemt de uitspraak "een zetje in de rug" voor huurders. Volgens hem zeiden verhuurders tot nu toe vaak geen zin te hebben in het vervangen van slecht isolerende ramen. Maar de uitspraak betekent nog niet dat huurders zekerheid hebben. "Een rechter kijkt alleen wel van geval tot geval. Maar niemand zit te wachten op een stapel lange juridische discussies", legt Dalhuisen uit.
Daarom is nu woonminister Hugo de Jonge aan zet om snel duidelijkheid te geven. "Aanpassing van de wet is niet nodig, alleen een aanwijzing van de minister om enkel glas op te nemen in het lijstje gebreken", stelt Dalhuisen. "Dan heb je ook geen juridische discussies meer."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft "grote zorgen" over een nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter deed die bijna een maand geleden al, maar deze week werd bekend dat binnen het kabinet een speciale commissie is ingesteld om de gevolgen en ook mogelijke oplossingen in kaart te brengen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland zal niet vooraan staan als het gaat om de wederopbouw van Gaza, zegt minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp). Ze vindt de vraag van de wederopbouw ook nog voorbarig. Eerst moet een staakt-het-vuren standhouden en de humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied op stoom komen, vindt de bewindsvrouw.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma kijkt nadrukkelijk ook naar andere sectoren dan de landbouw om de stikstofuitstoot te verminderen. Volgens Wiersma zijn er na een impactvolle uitspraak van de Raad van State "aanvullende stappen" nodig, ook in bijvoorbeeld de luchtvaart. Toch stoot de landbouw als sector veruit de meeste stikstof uit.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een uitspraak van de hoogste bestuursrechter over stikstof van vorige maand leidt volgens woonminister Mona Keijzer tot gevolgen die "zeer ingewikkeld" zijn. De Raad van State oordeelde dat boeren of bouwers minder gemakkelijk kunnen schuiven met stikstofruimte. De gevolgen hiervan kunnen zo groot zijn, dat het kabinet een speciale kerngroep van ministers opricht om een oplossing te vinden.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eddy van Hijum wil, ook na aandringen van veel partijen in de Tweede Kamer, geen aantallen asielmigranten vaststellen waar het kabinet de komende jaren op gaat sturen. Bij dit type migratie is dat niet zo zinvol, omdat dit "minder stuurbaar" is dan bijvoorbeeld arbeids- of studiemigratie, zei de bewindsman in een Kamerdebat over demografische ontwikkelingen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland wil samen met Frankrijk, Duitsland en Estland een Europees consortium oprichten voor digitale infrastructuur, zo maakte staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitalisering) bekend in een debat. Het doel is volgens hem te komen tot een "meer weerbaar Europees online-ecosysteem waarbij privacy, transparantie en keuzevrijheden centraal staan". Partijen toonden zich aangenaam verrast door het plan, vooral omdat in de Tweede Kamer grote zorgen leven over de afhankelijkheid die in Europa is ontstaan van de socialemediaplatforms van grote Amerikaanse techbedrijven, zoals X en Meta.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tijdens een bezoek aan de hoofdstad Kyiv heeft minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) donderdag de Oekraïense regering 20 miljoen euro extra hulp toegezegd voor de energie-infrastructuur. Die ligt de afgelopen maanden zwaar onder vuur van Rusland.
1 dag geleden