Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister moet Animal Rights antwoord geven over destructiebedrijf

Minister moet Animal Rights antwoord geven over destructiebedrijf

DEN HAAG (ANP) - Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) moet dierenrechtenorganisatie Animal Rights binnen zes weken antwoorden op hun verzoek om openbaarmaking van gegevens van destructiebedrijf Rendac uit Son. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Animal Rights wil weten of het klopt dat Rendac tussen kadavers ook weleens nog levende dieren heeft aangetroffen. Rendac zou dat hebben gemeld aan betrokken veehouders en Animal Rights heeft een Wob-verzoek gedaan om alle gegevens daarover te kunnen inzien.

Rendac haalt als enige in Nederland kadavers op van voornamelijk landbouwhuisdieren en dierlijk restmateriaal en verwerkt en vernietigt dat. Dat is nodig om uitbraken van dierziektes en risico's voor de volksgezondheid te voorkomen. Volgens Animal Rights vallen de opgevraagde gegevens onder milieu-informatie en moeten ze openbaar worden gemaakt. De rechtbank Gelderland is dat met de dierenrechtenorganisatie eens, maar de minister was het er niet mee eens en stapte naar de hoogste bestuursrechter.

De Raad van State oordeelt dat het verzoek van Animal Rights gaat over de openbaarmaking van documenten over het aanbieden van levende dieren tussen kadavers. Dat zorgt volgens de bestuursrechter voor een potentiƫle bron van risico's op dierziekten en gevaar voor de volksgezondheid. Als een bedrijf zich niet aan de regels houdt kan daardoor hinder en schade aan het milieu ontstaan. Daarom gaat het verzoek van Animal Rights wel over milieu-informatie. De minister had binnen de gestelde tijd moeten antwoorden, aldus de hoogste bestuursrechter.

De minister van LNV moet een dwangsom van 100 euro per dag betalen met een maximum van 15.000 euro als hij opnieuw te laat is met antwoorden.

Meer uit Binnenland

Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

1 uur geleden
Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

8 uur geleden
Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

8 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

9 uur geleden
Man Spanbroek vertelt politie inderdaad ontvoerd te zijn geweest

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag in het Noord-Hollandse Spanbroek onder dwang in een auto werd gezet, heeft bij de politie verklaard dat hij inderdaad slachtoffer van ontvoering is geweest. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf. Het slachtoffer werd eerder op maandag teruggevonden in Beverwijk.

10 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

11 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

15 uur geleden