Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister moet Animal Rights antwoord geven over destructiebedrijf

Minister moet Animal Rights antwoord geven over destructiebedrijf

DEN HAAG (ANP) - Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) moet dierenrechtenorganisatie Animal Rights binnen zes weken antwoorden op hun verzoek om openbaarmaking van gegevens van destructiebedrijf Rendac uit Son. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Animal Rights wil weten of het klopt dat Rendac tussen kadavers ook weleens nog levende dieren heeft aangetroffen. Rendac zou dat hebben gemeld aan betrokken veehouders en Animal Rights heeft een Wob-verzoek gedaan om alle gegevens daarover te kunnen inzien.

Rendac haalt als enige in Nederland kadavers op van voornamelijk landbouwhuisdieren en dierlijk restmateriaal en verwerkt en vernietigt dat. Dat is nodig om uitbraken van dierziektes en risico's voor de volksgezondheid te voorkomen. Volgens Animal Rights vallen de opgevraagde gegevens onder milieu-informatie en moeten ze openbaar worden gemaakt. De rechtbank Gelderland is dat met de dierenrechtenorganisatie eens, maar de minister was het er niet mee eens en stapte naar de hoogste bestuursrechter.

De Raad van State oordeelt dat het verzoek van Animal Rights gaat over de openbaarmaking van documenten over het aanbieden van levende dieren tussen kadavers. Dat zorgt volgens de bestuursrechter voor een potentiële bron van risico's op dierziekten en gevaar voor de volksgezondheid. Als een bedrijf zich niet aan de regels houdt kan daardoor hinder en schade aan het milieu ontstaan. Daarom gaat het verzoek van Animal Rights wel over milieu-informatie. De minister had binnen de gestelde tijd moeten antwoorden, aldus de hoogste bestuursrechter.

De minister van LNV moet een dwangsom van 100 euro per dag betalen met een maximum van 15.000 euro als hij opnieuw te laat is met antwoorden.

Meer uit Binnenland

Vrouw komt om bij botsing scooter en auto in Vught

VUGHT (ANP) - Een 33-jarige vrouw uit Den Bosch is om het leven gekomen door een botsing in Vught. De vrouw reed op een scooter en kwam donderdag rond 22.00 uur op de Boxtelseweg in botsing met een auto, meldt de politie.

31 minuten geleden
Politie behandelt dinsdag geen asielaanvragen als onderdeel actie

BAARN (ANP) - Politiemedewerkers van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) op de locaties in Ter Apel en Budel nemen komende dinsdag geen asielaanvragen in behandeling. Ze sluiten zich aan bij de acties voor een structureel vroegpensioen, meldt het Landelijk Actiecentrum Politieacties (LAC).

2 uur geleden
Politie vraagt om 'evenementluwe periode' rondom NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - De politie vraagt om een 'evenementluwe periode' rondom de NAVO-top die volgend jaar in Nederland wordt georganiseerd. Verder geldt voor alle politiepersoneel in de periode een verlofbeperking. Dit is nodig omdat de top "een van de grootste veiligheidsoperaties ooit" is in Nederland, aldus de politie in een verklaring.

2 uur geleden
Hof doet uitspraak in zaak tegen Haagse politicus Richard de Mos

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de onder meer van omkoping verdachte Haagse politicus Richard de Mos en zes medeverdachten. Dat is bijna vijf jaar nadat de politie bij de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag binnenviel. De Mos heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.

3 uur geleden
FlixBus ziet 'Swift-effect', ook pendelbus in trek voor concert

AMSTERDAM (ANP) - Busbedrijf FlixBus ziet in aanloop naar het concert van Taylor Swift in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA een klein "Taylor Swift-effect", met een toename van 8 tot 13 procent in het aantal boekingen rond de concertdagen vergeleken met een normale periode. Ook de Twentse busvervoerder Brookhuis merkt dat er veel vraag is naar vervoer van en naar Amsterdam. Het busbedrijf brengt van 4 tot en met 6 juli ruim tweehonderd Taylor Swift-fans van en naar het concert van de popster. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij, laat het bedrijf donderdag weten.

3 uur geleden
Kookadvies verlengd voor Goor, ook waarschuwing voor IJhorst

N i e u w bericht, ook kookadvies voor IJhorst in kop en 2e alinea

6 uur geleden
Honderden vaten met vermoedelijk chemicaliën gevonden in Tilburg

TILBURG (ANP) - De politie heeft in een opslagbox in Tilburg honderden vaten met daarin vermoedelijk chemicaliën aangetroffen. Volgens een politiewoordvoerder werden de vaten gevonden bij een bedrijf dat opslagruimte verhuurt.

11 uur geleden