Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: minimumprijs vliegtickets tegen EU-regels

Minister: minimumprijs vliegtickets tegen EU-regels

DEN HAAG (ANP) - Aan een minimumprijs voor vliegtickets, waar de regeringspartijen D66 en ChristenUnie voor pleiten, zitten veel "juridische haken en ogen". Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Europese regels staan zo'n maatregel volgens haar in de weg.

Oostenrijk kondigde eerder deze maand al een minimumprijs voor vliegtickets aan. Van Nieuwenhuizen denkt echter dat ook dat land bij de invoering op Europese regels zal stuiten. Wel zegt ze graag mee te kijken hoe de Oostenrijkers dat op denken te lossen. Het lijkt haar "niet zinvol" om dat werk zelf over te gaan doen.

Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Eppo Bruins (ChristenUnie) willen dat de prijs van een vliegticket op zijn minst de kosten voor het gebruik van luchthavens en alle bijbehorende belastingen zou moeten dekken. Dat zou neerkomen op een minimum van ongeveer 35 euro. Zij vrezen dumpprijzen nu de vraag naar vliegreizen door de coronacrisis sterk is gedaald.

Ploftickets

GroenLinks deelt die zorg. "Het laatste wat we willen is dat luchtvaartmaatschappijen met ploftickets gaan stunten om de vliegtuigen weer zo vol mogelijk te krijgen", zegt Kamerlid Suzanne Kröger. SP'er Cem Laçin wil nog verder gaan. Ook eerlijke arbeidsvoorwaarden en de gevolgen van vliegen voor milieu en klimaat moeten wat hem betreft meewegen.

Op steun van de overige coalitiepartijen hoeven D66 en ChristenUnie niet te rekenen. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra ziet weinig in nog meer regels voor de luchtvaart. "Hoe meer eisen je stelt, hoe moeilijker het wordt te ondernemen." Wat CDA'er Mustafa Amhaouch betreft moet de nadruk voorlopig liggen op herstel van de huidige crisis en behoud van banen.

Bij de PVV valt het voorstel van Paternotte en Bruins evenmin goed. De grootste oppositiepartij wil niet dat vliegen duurder wordt gemaakt, omdat veel "hardwerkende Nederlanders" het dan niet meer kunnen betalen, aldus Kamerlid Dion Graus.

Meer uit Binnenland

Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

2 uur geleden
Ook Den Haag sluit pand Suri-Change na ontploffing

DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - Ook in Den Haag sluit de burgemeester een vestiging van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change na een incident met een explosief. Amsterdam ging daar vrijdag al toe over, Rotterdam volgde zondag. Het pand aan de De Heemstraat moet zes maanden dichtblijven.

2 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

2 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man in Spanbroek gevonden in Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is maandag gevonden in Beverwijk, meldt de politie. Hij wordt medisch onderzocht en daarna verhoord. "We bedanken echt iedereen die met ons mee heeft gezocht, het waren er velen!", aldus de politie.

3 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

5 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

8 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

9 uur geleden