Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Lavrov: focus van Rusland op relatie met China

Minister Lavrov: focus van Rusland op relatie met China

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - Moskou is bereid om eventuele pogingen van het Westen om de banden met Rusland te herstellen te overwegen, maar de focus van Rusland ligt momenteel op het verder ontwikkelen van de relatie met China, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandag. Volgens de buitenlandminister wil Rusland de banden met het Westen alleen herstellen als daar noodzaak toe is.

"Als ze iets willen bieden om de relatie voort te zetten, zullen we serieus overwegen of we dat nodig vinden of niet", zei hij tijdens een toespraak. Op dit moment richt Moskou zich echter liever op China.

"Nu het Westen de positie van een dictator heeft ingenomen, zullen onze economische banden met China alleen maar sneller groeien", aldus Lavrov.

Bondgenoot

China is een bondgenoot van Rusland. Het land stemde eerder onder meer tegen een resolutie van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties om vermeende wandaden door het Russische leger in Oekraïne te onderzoeken.

De toekomst van Rusland ligt volgens Lavrov in Eurazië. Naast China, noemde hij ook India en Iran belangrijke partners.

Volgens de buitenlandminister moet Rusland niet langer afhankelijk zijn van westerse import. "Moskou zal alleen afhankelijk zijn van zichzelf en van staten die hun betrouwbaarheid hebben bewezen", aldus Lavrov tegen de Russische staatspersbureaus RIA en TASS.

Meer uit Buitenland

Meer Amerikaanse troepen en materieel naar Europa

MADRID (ANP) - De Verenigde Staten sturen meer troepen, gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems naar Europa. Verder krijgt Polen een nieuw permanent hoofdkwartier, heeft president Joe Biden aangekondigd op de NAVO-top in Madrid.

42 minuten geleden
Widodo begint met 'vredesmissie' tussen Oekraïne en Rusland

KIEV (ANP/RTR/DPA) - De Indonesische president Joko Widodo is begonnen aan zijn bezoek aan Oekraïne woensdag. Het bezoek is onderdeel van Widodo's grotendeels zelfbenoemde rol als vredesonderhandelaar tussen Oekraïne en Rusland.

57 minuten geleden
Turkije wil uitlevering terreurverdachten van Finland en Zweden

ANKARA (ANP/AFP) - Turkije heeft Finland en Zweden om de uitlevering van 33 personen gevraagd die in Turkije worden verdacht van terrorisme. De uitleveringsverzoeken volgen op het besluit van president Erdogan om zijn verzet tegen NAVO-lidmaatschap van de twee landen op te geven.

2 uur geleden
Chinees ruimtevaartuig verzamelt beelden van heel Mars

BEIJING (ANP/RTR) - Een onbemand Chinees ruimtevaartuig heeft beeldmateriaal verzameld van de volledige planeet Mars, waaronder beelden van de zuidpool. Sinds begin vorig jaar cirkelde het ruimtevaartuig 1300 keer om de planeet, melden Chinese staatsmedia woensdag.

3 uur geleden
Meerdere doden door raketaanvallen in zuiden en midden Oekraïne

MIKOLAJIV (ANP/RTR) - Bij Russische raketaanvallen in het midden en zuiden van Oekraïne zijn zeker vijf mensen gedood. In de zuidelijke stad Mikolajiv werden raketten afgeschoten op een woonwijk en in Dnipro, in het midden van het land, zijn twee doden gevonden na een raketaanval.

4 uur geleden
Russisch leger wil strategische stad Lisitsjansk omsingelen

KIEV (ANP/DPA) - Het Russische leger wil de strategisch gelegen stad Lisitsjansk omsingelen, zegt de Oekraïense legerleiding. Momenteel wordt de stad vooral vanuit het zuiden belegerd. Lisitsjansk is de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk die nog in handen is van Oekraïne.

5 uur geleden
UNICEF: meer kindhuwelijken in Hoorn van Afrika door droogte

DEN HAAG (ANP) - UNICEF ziet een alarmerende toename van het aantal kindhuwelijken in de Hoorn van Afrika, waartoe Ethiopië, Somalië, Kenia en Zuid-Soedan behoren. Oorzaak is volgens de VN-kinderorganisatie de ernstigste droogte in veertig jaar in de regio. Die duwt gezinnen naar de rand van de afgrond, waardoor sommige ouders besluiten dochters van soms pas twaalf jaar uit te huwelijken aan veel oudere mannen.

7 uur geleden