
Minister kon energiebedrijven niet dwingen tot bescherming vissen
DEN HAAG (ANP) - Minister van Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen mocht energiebedrijven Vattenfall en RWE niet dwingen tot het nemen van beschermende maatregelen voor vissen bij hun waterkrachtcentrales langs de Maas in Lith en Linne. De minister verleende in 2018 een tijdelijke vergunning voor het laten draaien van die waterkrachtcentrales, onder voorwaarde dat de bedrijven visbeschermende maatregelen met een experimenteel karakter zouden nemen. De Raad van State heeft woensdag echter bepaald dat de minister die voorwaarde helemaal niet kon stellen.
Het staat vast, aldus de hoogste bestuursrechter, dat de waterkrachtcentrales zonder extra maatregelen een vissterfte van meer dan 10 procent veroorzaken. Met name jonge palingen en zalmen worden in de turbines van de centrale vermorzeld. In de Waterwet is opgenomen dat vissterfte niet boven de 10 procent mag uitkomen. Die norm is vastgesteld om de ecologische kwaliteit van het watersysteem te beschermen. De minister gebruikte die norm in de verleende vergunningen en volgens de rechtbank in Den Bosch was dat terecht.
De Raad van State oordeelt nu dat deze norm uitgewerkt moet worden in de Wet milieubeheer via een algemene maatregel van bestuur. Dat is echter niet gebeurd. De norm is er wel, maar staat niet op de plek waar die hoort, aldus de bestuursrechter. Daarmee valt de belangrijkste voorwaarde in beide vergunningen weg. De Raad van State vernietigt de vergunningen en heeft bepaald dat de minister een nieuw besluit over de aangevraagde vergunningen moet nemen.
De waterkrachtcentrales kunnen gewoon blijven draaien op grond van een oudere vergunning. De centrales zijn in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw gebouwd en gaan gemiddeld 75 jaar mee. Er wordt stroom opgewekt voor tienduizenden huishoudens. Vattenfall en RWE experimenteren ondertussen al uit eigen beweging met systemen om vissterfte tegen te gaan.
Meer uit Binnenland
IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.
3 uur geledenKOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).
7 uur geledenRIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.
11 uur geledenDUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.
12 uur geledenARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.
20 uur geledenIJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.
20 uur geleden