Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Koeleba vreest flinke schade na nieuwe raketaanvallen

Minister Koeleba vreest flinke schade na nieuwe raketaanvallen

KIEV (ANP) - De nieuwe raketaanvallen van Rusland dinsdag op Oekraïne hebben flinke schade aangericht aan de elektriciteitsvoorziening, zegt minister Dmitro Koeleba (Buitenlandse Zaken) tegen het ANP.

Volgens hem zijn 85 raketten afgevuurd door de Russen, vooral gericht tegen de civiele energievoorziening. "De aanvallen hadden geen militair doel. Het enige doel is de levensomstandigheden onmogelijk maken."

De stad zal weer volledig donker zijn, zegt Koeleba die zijn collega Wopke Hoekstra in de schuilkelder gezelschap kwam houden. "We zullen het wel redden. We zullen deze raketaanvallen ook weer overleven."

Transformatoren

Het probleem van het stoomnetwerk zit in de transformatoren, aldus de bewindsman. De Russen schieten hun raketten vooral af op de transformatoren en "die zijn moeilijk te vervangen". Uitval betekent voor veel mensen geen stroom en vaak ook geen water.

De aanvallen op het stroomnetwerk zullen de geest van de Oekraïners niet breken, zegt Koeleba. Als voorbeeld noemt hij zijn 16-jarige zoon. "Hij appt me net dat hij naar het front wil om de Russen te straffen voor wat ze doen. Dat is de reactie van de Oekraïners."

De aanval toont volgens hem de "wreedheid" van de Russische president Vladimir Poetin. "Hij kan ons op het slagveld niet verslaan, daarom valt hij deze doelen aan." Het resultaat is dat mensen in de kou zitten met koud weer op komst.

Meer uit Politiek

Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.

2 uur geleden
Van der Lee meldt zich als kandidaat voor voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA heeft zich als eerste officieel gemeld om voorzitter van de Tweede Kamer te worden. De volksvertegenwoordiging kiest volgende week donderdag een nieuwe voorzitter.

6 uur geleden
Minister Van Leeuwen stelt speciaal gezant voor Gaza aan

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.

8 uur geleden
Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

21 uur geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

22 uur geleden
Plasterk weet genoeg en gaat formatieadvies aan Kamer schrijven

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.

1 dag geleden
Klijnsma roept Eerste Kamer op spreidingswet snel aan te nemen

ASSEN (ANP) - De commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, roept de Eerste Kamer op de spreidingswet snel aan te nemen, zodat de asielzoekers beter over het land verdeeld kunnen worden en er minder druk komt te liggen op het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze noemt de situatie in Ter Apel "mensonterend".

1 dag geleden