Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Knapen: evacuatie 2100 Afghanen is geen maximum

Minister Knapen: evacuatie 2100 Afghanen is geen maximum

DEN HAAG (ANP) - De regels voor de evacuatie van 2100 Afghanen zijn niet in beton gegoten. Dat maakte demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer duidelijk. Er zit geen maximum op het getal. "Maar het kunnen er ook minder worden", aldus Knapen.

Het kabinet wil naast Nederlanders en tolken nog ongeveer achthonderd Afghanen evacueren die hebben gewerkt voor door Nederland gefinancierde hulpprojecten. Ook vijfhonderd Afghanen die een functie hebben vervuld bij de Nederlandse militaire missie en Europese politiemissie komen in aanmerking voor asiel.

Knapen wil "naar vermogen" vasthouden aan de criteria die zijn opgesteld voor deze groepen. Maar hij liet ook blijken oog te hebben voor gevallen die buiten de boot vallen. "Ik zal niet zeggen dat we nooit en te nimmer niet zullen afwijken van deze regels. "

Gevoelige kwestie

De criteria zijn volgens hem nodig om te bepalen wie opgehaald moet worden: dat zijn Afghanen die op dit moment gevaar lopen. Volgens de SP wordt met de criteria de hand gelicht met de motie-Belhaj die stelt dat alle Afghanen asiel moeten krijgen die de Nederlandse missie hebben geholpen.

De Kamer kan zich vinden in de oplossing die het kabinet heeft gevonden voor deze gevoelige kwestie. De kritische Sylvana Simons (BIJ1) complimenteerde Knapen voor zijn "menselijke benadering".

Afhankelijk van hulp

Het kabinet doet met het plan wat "realistisch" en "haalbaar" is, verklaarde Knapen. Hij zal het "maximale" doen om de 2100 hierheen te halen, maar is daarbij wel afhankelijk van de Taliban. Op dit moment verlaten Afghanen slechts mondjesmaat het land. Nederland is hierbij afhankelijk van de hulp van Qatar en Pakistan.

Het debat wordt donderdagmorgen voortgezet. Dank komen minister Henk Kamp (Defensie) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) aan het woord.

Meer uit Binnenland

Wiersma: hulp van pensioenfondsen bij renovatie schoolgebouwen

DEN HAAG (ANP) - Om de zwaar verouderde scholen in Nederland te renoveren of vervangen zijn miljarden nodig en de grootste Nederlandse pensioenfondsen zijn bereid daarbij te helpen. Dat meldde onderwijsminister Dennis Wiersma tijdens een debat in de Tweede Kamer over onderwijshuisvesting. Kamerleden reageerden over het algemeen positief maar drukten de minister wel op het hart dat leningen voor schoolgebouwen geen makkelijke manier moeten worden voor pensioenfondsen om geld te verdienen.

9 minuten geleden
OM in hoger beroep tegen zeven verdachten in Mallorca-zaak

LELYSTAD (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen zeven van de negen verdachten in de zogeheten Mallorca-zaak, die draait om de gewelddadige dood van Carlo Heuvelman. De rechtbank in Lelystad legde de verdachten twee weken geleden straffen tot zeven jaar cel op. Meerdere verdachten hebben al laten weten hiertegen in beroep te gaan.

38 minuten geleden
Meer explosief materiaal gevonden in woning Spijkenisse

SPIJKENISSE (ANP) - In de woning in de Mizarstraat in Spijkenisse, waar woensdag ongeveer 50 gram van de explosieve stof TATP werd gevonden, is bij het politieonderzoek donderdag nog meer van dit spul gevonden. Uit voorzorg moeten de bewoners van twaalf woningen in de nabijheid tijdelijk hun huis uit, meldt de politie.

40 minuten geleden
Amateurclubs verplaatsen massaal wedstrijden wegens Oranje

ZEIST (ANP) - Amateurclubs in het voetbal hebben massaal hun wedstrijden van zaterdag vervroegd. Oranje treedt zaterdag op het WK in Qatar aan tegen de Verenigde Staten en die wedstrijd begint om 16.00 uur. Rond die tijd staan er normaal gesproken veel wedstrijden gepland.

1 uur geleden
Man in Eindhoven overleden aan gevolgen mishandeling

EINDHOVEN (ANP) - Een 54-jarige Italiaanse man die vorige week zwaargewond werd gevonden in een woning aan de Bakkerstraat in Eindhoven, is aan zijn verwondingen overleden. Wat de man in die woning deed en wat daar is gebeurd, is niet duidelijk, maakte de politie donderdag bekend. De man werd volgens de politie het slachtoffer van een ernstige mishandeling. Waar de man is mishandeld, weet de politie niet, omdat hij sinds hij werd gevonden zelf niet meer in staat was een verklaring af te leggen. In het ziekenhuis waar hij naartoe is gebracht, werd hij tot zijn dood in slaap gehouden, aldus de politie.

1 uur geleden
Politie: enkele arrestaties bij boerenprotest Zwolle

ZWOLLE (ANP) - Zeker twee mensen zijn opgepakt bij het begin van een demonstratie van boeren voor het provinciehuis van Overijssel in Zwolle. Volgens de politie belemmerden ze agenten om hun werk te doen en luisterden ze niet naar opdrachten van de agenten.

2 uur geleden
Twee mannen gepakt voor rellen in Amsterdam na WK-zege Marokko

AMSTERDAM (ANP) - Twee mannen zijn in Amsterdam aangehouden voor betrokkenheid bij de rellen op het Mercatorplein na de zege van Marokko afgelopen zondag op het WK-voetbal. De twee Amsterdammers van 20 en 41 jaar worden verdacht van opruiing en openlijke geweldpleging, meldt de politie.

2 uur geleden