Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Knapen: evacuatie 2100 Afghanen is geen maximum

Minister Knapen: evacuatie 2100 Afghanen is geen maximum

DEN HAAG (ANP) - De regels voor de evacuatie van 2100 Afghanen zijn niet in beton gegoten. Dat maakte demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer duidelijk. Er zit geen maximum op het getal. "Maar het kunnen er ook minder worden", aldus Knapen.

Het kabinet wil naast Nederlanders en tolken nog ongeveer achthonderd Afghanen evacueren die hebben gewerkt voor door Nederland gefinancierde hulpprojecten. Ook vijfhonderd Afghanen die een functie hebben vervuld bij de Nederlandse militaire missie en Europese politiemissie komen in aanmerking voor asiel.

Knapen wil "naar vermogen" vasthouden aan de criteria die zijn opgesteld voor deze groepen. Maar hij liet ook blijken oog te hebben voor gevallen die buiten de boot vallen. "Ik zal niet zeggen dat we nooit en te nimmer niet zullen afwijken van deze regels. "

Gevoelige kwestie

De criteria zijn volgens hem nodig om te bepalen wie opgehaald moet worden: dat zijn Afghanen die op dit moment gevaar lopen. Volgens de SP wordt met de criteria de hand gelicht met de motie-Belhaj die stelt dat alle Afghanen asiel moeten krijgen die de Nederlandse missie hebben geholpen.

De Kamer kan zich vinden in de oplossing die het kabinet heeft gevonden voor deze gevoelige kwestie. De kritische Sylvana Simons (BIJ1) complimenteerde Knapen voor zijn "menselijke benadering".

Afhankelijk van hulp

Het kabinet doet met het plan wat "realistisch" en "haalbaar" is, verklaarde Knapen. Hij zal het "maximale" doen om de 2100 hierheen te halen, maar is daarbij wel afhankelijk van de Taliban. Op dit moment verlaten Afghanen slechts mondjesmaat het land. Nederland is hierbij afhankelijk van de hulp van Qatar en Pakistan.

Het debat wordt donderdagmorgen voortgezet. Dank komen minister Henk Kamp (Defensie) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) aan het woord.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 3 dagen geleden
zou willen wetgen hoeveel afghanen ECHT voor NL hebben gewerkt--want van wat er nu al binnengekomen is--daar zit minstens 50 % bij wat NIET voor nl heeft gewerkt. of horen tuinlieden en propjesrapers daar ook bij.
miekje59 3 dagen geleden
Laat maar komen .Plaats genoeg. Er staan zoveel schuren leeg
bung 87 3 dagen geleden
het zullen er wel meer zijn--inschattingen van den haag vertrouw ik voor geen meter.

Meer uit Binnenland

Ziekenhuis Zwolle zegt operaties af om toestroom coronapatiënten

ZWOLLE (ANP) - Het ziekenhuis Isala in Zwolle heeft de laatste weken dusdanig veel coronapatiënten moeten opnemen, dat 20 patiënten die op de wachtlijst stonden voor een inhaaloperatie, afgebeld moesten worden. Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door de Stentor.

3 uur geleden
Onderzoek naar instorten tribune NEC, aanhoudingen na rellen

NIJMEGEN (ANP) - De eerste voetbalderby na ruim vier jaar tussen NEC en Vitesse is zondag flink uit de hand gelopen. Bij het Goffertstadion in Nijmegen braken rellen uit, waarbij vele tientallen NEC-aanhangers de confrontatie met de politie zochten na de verloren wedstrijd (0-1). Vitesse-supporters kwamen met de schrik vrij toen het onderste deel van de tribune waarop ze aan het springen waren, instortte.

4 uur geleden
Acht aanhoudingen bij woondemonstratie Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij de woondemonstratie in Rotterdam zijn acht mensen mensen door de politie aangehouden wegens opruiing, belediging en verboden wapenbezit. Na de aanhoudingen keerde de rust weer.

7 uur geleden
Longfonds vertrouwt op medisch team tijdens Dansmarathon

AMSTERDAM (ANP) - Longfonds kan zich niet vinden in de kritiek op het SBS-programma De Dansmarathon, waarmee geld werd opgehaald voor deze organisatie. Tijdens de show gingen koppels de dansvloer op en het duo dat in vijftig uur tijd de minste rust nam, won. Een aantal deelnemers was uitgedroogd en viel flauw en dat leidde berichten op sociale media waarin mensen hun zorgen uitten over de toestand van de laatste deelnemers. Mensen vroegen zich af of het wel verantwoord was.

9 uur geleden
RIVM meldt 3703 nieuwe coronagevallen, meer dan weekgemiddelde

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen zaterdagochtend en zondagochtend 3703 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat is meer dan het weekgemiddelde van 3377, maar ietsje minder dan zaterdag toen er (gecorrigeerd) 3720 nieuwe gevallen werden gemeld.

9 uur geleden
Honderden demonstranten Nederland in Verzet trekken door Utrecht

UTRECHT (ANP) - Ongeveer vijfhonderd demonstranten zijn zondagmiddag met Nederlandse vlaggen, gele paraplu's en borden met teksten als 'Unvaccinated Lives Matter' door de binnenstad van Utrecht getrokken. Ze werden daarbij begeleid door de politie, die een groot deel van het centrum van de stad voor fietsers tijdelijk had afgezet.

10 uur geleden
Nederlandse oorlogsveteraan voltooit monstertocht op blote voeten

SYDNEY (ANP) - De Nederlandse Afghanistanveteraan Anton Nooteboom (34) heeft zondag een monstertocht van 3000 kilometer op zijn blote voeten door Australië voltooid. De uit het Zeeuwse Goes afkomstige 'Barefoot Dutchman', die in 2015 naar Australië vertrok, liep vijf maanden lang gemiddeld 25 kilometer per dag en haalde 75.000 Australische dollar (ongeveer 48.000 euro) op voor de mentale gezondheid van mannen.

11 uur geleden