Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister kijkt naar verhalen kosten op werkgever arbeidsmigrant

Minister kijkt naar verhalen kosten op werkgever arbeidsmigrant

DEN HAAG (ANP) - Als het aan het kabinet ligt, wordt een deel van de maatschappelijke kosten van 'afgedankte' arbeidsmigranten op werkgevers verhaald. In het wekelijkse vragenuurtje zei minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) dat hij (oud-)werkgevers van arbeidsmigranten die op straat komen te staan wil aanspreken op hun verantwoordelijkheid. "En dat kan inderdaad ook een rekening zijn."

SP-leider Jimmy Dijk stelde in de Tweede Kamer vragen naar aanleiding van een bericht over de dakloze arbeidsmigranten die in de bossen bij Venlo overnachten. Van Hijum erkende dat dit soort praktijken "niet bij een beschaafd land als Nederland past en hoort". Arbeidsmigranten die worden ontslagen of geen nieuw contract krijgen, verliezen vaak ook hun onderdak. Bijna de hele Kamer wil een einde aan die scheve machtsverhouding tussen werkgever en werknemer, maar het bestrijden van misstanden duurt langer dan veel partijen hadden gehoopt.

Niet alleen de SP, maar ook GroenLinks-PvdA en FVD vroegen expliciet naar de rol van werkgevers. Van Hijum zei momenteel te kijken naar "de vraag hoe inderdaad werkgevers nog meer kunnen worden aangesproken op die rol en die verantwoordelijkheid die ze hebben". In het najaar komt het kabinet met specifiekere plannen. Van Hijum kon nog niet precies zeggen of en hoe het kabinet deze ambitie waar kan maken.

Hij wees de Kamer ook op het regeerprogramma, waarin het kabinet schrijft "dat werkgevers van arbeidsmigranten verantwoordelijk worden voor overlast en kosten die kunnen ontstaan wanneer arbeidsmigranten geen reguliere huisvesting hebben zoals kortdurende of tijdelijke huisvesting".

Meer uit Politiek

Ook woningcorporaties willen uitstel stemming over regiewet wonen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer moet niet donderdag, maar op een later moment stemmen over de zogeheten Wet versterking regie volkshuisvesting. Dat stelt woningcorporatiekoepel Aedes, in navolging van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die woensdag met een soortgelijke oproep kwam. Volgens de branchevereniging van woningcorporaties moet de Raad van State eerst beoordelen wat de gevolgen zijn van een wijzigingsvoorstel over statushouders dat dinsdag werd aangenomen.

1 minuut geleden
Kamer stemt donderdagavond laat hoofdelijk over asielwetten

DEN HAAG (ANP) - De stemming over de strenge asielwetten is uitgesteld van donderdagmiddag naar de late avond. Dat komt doordat SP'er Michiel van Nispen heeft aangevraagd om hier hoofdelijk over te stemmen, bevestigt hij na berichtgeving van RTL Nieuws. Het Kamerlid vindt het passend dat voor zulke ingrijpende wetten elk Kamerlid zich voor of tegen uitspreekt, in plaats van per partij te stemmen.

20 minuten geleden
Organisaties in advertentie: Kamer, stem tegen de asielwet

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen organisaties roepen de Tweede Kamer in een paginagrote advertentie in NRC op tegen de asielnoodmaatregelenwet te stemmen. Onder meer vakbond FNV, Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International, de Landelijke Studentenvakbond, Dokters van de Wereld en religieuze organisaties hebben de oproep ondertekend.

4 uur geleden
VNG tegen politiek: stem niet in met asielnoodmaatregelenwet

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.

16 uur geleden
Veldkamp: eenzijdig stappen tegen Israël als het in EU niet lukt

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat eenzijdig maatregelen nemen tegen Israël als Europa het daar later deze maand niet over eens wordt. Dat zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag in de Tweede Kamer. Hij blijft zich inzetten voor Europese actie omdat die veel effectiever is.

18 uur geleden
Struycken trekt transgenderwet in

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) heeft het voorstel voor een nieuwe transgenderwet ingetrokken, meldt de demissionaire bewindsman in een brief. De wet was nog niet volledig door de Tweede Kamer behandeld. Maar een meerderheid heeft al meerdere keren verzocht om de wet in te trekken, in april voor het laatst. De wet zou het mensen makkelijker hebben gemaakt om het geslacht in een geboorteakte en paspoort te wijzigen.

19 uur geleden
Yeşilgöz: tweet over Douwe Bob hielp niet om dialoog te voeren

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat haar tweet over Douwe Bob niet heeft geholpen om de dialoog te voeren over het recht van Joden om zichzelf te zijn. In een videoboodschap op X blijft ze achter de inhoud van haar eerdere bericht staan: "Is Douwe Bob een Jodenhater? Ik denk het niet. Is het ontkennen van het recht op een Joodse staat en het verketteren van zionisme Jodenhaat? Ja, dat is het wel."

20 uur geleden