Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: kijk ook naar Franse en Spaanse jeugdwerklozen

Minister: kijk ook naar Franse en Spaanse jeugdwerklozen

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven die kampen met een tekort aan arbeidskrachten kunnen ook overwegen meer Franse en Spaanse jongeren in dienst te nemen. Dat oppert minister Karien van Gennip van Sociale Zaken in een interview met het AD. Maar de bewindsvrouw voelt ook "een grote verantwoordelijkheid voor de één miljoen Nederlanders die nog aan de kant staan".

In Europa zijn echter genoeg beschikbare arbeidskrachten te vinden. "Ik zou mij kunnen voorstellen dat we investeren in die Franse of ook bijvoorbeeld Spaanse schoolverlaters om ze hier in de horeca of de tuinbouw te laten werken", zegt de minister. "Er werken nu al Spaanse jongeren hier in cafés en restaurants." Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verduidelijkt overigens dat hier geen beleid wordt gemaakt. Het kabinet gaat het 'halen' van Franse en Spaanse arbeidsmigranten ook niet proactief faciliteren.

"Maar als wij als één Europa willen functioneren, moeten wij ons ook zorgen maken over de jeugdwerkloosheid in andere Europese landen", zegt Van Gennip in het AD. Ze heeft jarenlang zelf in Frankrijk gewerkt. "Mensen binnen Europa mogen hier gewoon komen", benadrukt ze. Momenteel komen arbeidsmigranten in Nederland vooral uit Oost-Europese landen als Polen.

Geen blik open trekken

Vakbond CNV noemt het idee van Van Gennip om Franse werklozen naar Nederland te halen "bizar". "In Nederland staan een miljoen mensen aan de kant", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Tweederde van de werkzoekenden boven de 55 jaar komt moeilijk aan een nieuwe baan." Ook is het volgens de vakbond lastig voor mensen met een arbeidsbeperking om aan de slag te komen. "Het is onrechtvaardig om over arbeidsmigratie te praten terwijl zo veel Nederlandse werkzoekenden aan het werk kunnen en willen", vindt Fortuin.

Glastuinbouw Nederland vindt dat te vaak de indruk wordt gewekt dat "je een blik uitkeringsgerechtigden kunt opentrekken" en die aan het werk kunt zetten in de glastuinbouw. "Maar niets is minder waar", stelt de brancheorganisatie in een reactie. De sector heeft werk op diverse niveaus op het gebied van onder meer ict, logistiek, marketing en oogstwerkzaamheden. Voorzitter Adri Bom-Lemstra zegt dat de glastuinbouw gemotiveerde werknemers nodig heeft. "Verse groenten, fruit, planten en bloemen zijn kwetsbare producten die vakkundig, handmatig moeten worden verzorgd en geoogst. Plukken en oogsten moet je kunnen en moet je willen."

Over de omgang met arbeidsmigranten is al jaren, en vooral recent, veel te doen. Ook de Arbeidsinspectie sloeg laatst alarm en vroeg om een stop op arbeidsmigratie. Zo simpel is dat niet, zegt Van Gennip. "Onze economie draait dus ook voor een fors deel op arbeidsmigranten." Wel verzet de bewindsvrouw zich, mede op aandringen van de Tweede Kamer, tegen een Brussels plan om arbeidsmigranten uit Noord-Afrika naar Europa te halen.

Meer uit Binnenland

Slachtoffer schietpartij Eindhoven overleden

EINDHOVEN (ANP) - De man die zondagavond zwaargewond raakte door een schietpartij op de Rode Kruislaan in Eindhoven, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie maandag. Twee verdachten zitten vast. De politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

28 minuten geleden
Man (20) die werd overvaren in Kudelstaart overleden

KUDELSTAART (ANP) - De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer. Hij zit maandagochtend nog vast.

1 uur geleden
Datalek legt e-mailadressen 60.000 mensen met studieschuld bloot

GRONINGEN (ANP) - Een ethische hacker kon korte tijd de e-mailadressen van 60.000 mensen met een studieschuld inzien door een datalek bij softwarebedrijf Survalyzer, dat voor de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een enquête uitvoerde. Dit bevestigt DUO na berichtgeving van BNR.

1 uur geleden
Varkens krijgen nog steeds herhaaldelijk stroomstoten

AMSTERDAM (ANP) - Varkens krijgen tijdens transporten nog steeds herhaaldelijk stroomstoten toegediend. Dit gebeurt ook op gevoelige plekken zoals het hoofd, de nek, de rug en de flanken. Dit stelt Varkens in Nood. De dierenrechtenorganisatie heeft in mei dit jaar opnames gemaakt bij meerdere transporteurs. De organisatie doet aangifte van dierenmishandeling.

1 uur geleden
Uitspraak rechtbank zaak man achter 'vergismoord' Latumahina

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam doet maandag uitspraak in de strafzaak tegen de 43-jarige Nourredine H., die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als de man achter de schietpartij die de Amsterdamse dj Djordy Latumahina op 8 oktober 2016 fataal werd. De moordenaars zagen de 31-jarige Latumahina aan voor iemand anders, het beoogde doelwit was Gino M. De eis van het OM tegen H. luidde 29 jaar en negen maanden cel.

5 uur geleden
Aspirant-minister Faber wacht kritische hoorzitting Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De beoogd minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) kan maandag kritische vragen verwachten tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer. Het bericht over haar benoeming maakte veel tongen los, onder andere omdat ze als senator in een debat sprak over de omstreden term "omvolking", die wordt gebruikt in extreemrechtse complottheorieën. VVD-leider Dilan Yeşilgöz noemde Faber openlijk "niet onomstreden" nadat ze was aangedragen, maar stemde na een crisisoverleg met de andere coalitiepartijen toch in met haar kandidatuur.

5 uur geleden
Hoger beroep Marengo verder met drie weken regiezittingen

SCHIPHOL (ANP) - In de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat maandag het hoger beroep verder in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. De komende drie weken zijn meerdere regiezittingen gepland. Dan wordt onder meer gesproken over het onderzoek en wat er nog nodig is om de zaken van de veertien verdachten inhoudelijk te kunnen behandelen.

5 uur geleden