Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Kaag ziet tegenvallers in aanloop naar voorjaarsnota

Minister Kaag ziet tegenvallers in aanloop naar voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - In het kabinet beginnen volgende week de gesprekken over de voorjaarsnota. Minister Sigrid Kaag (Financiën) spreekt dan met ministers over de lopende begroting. Ze zei vrijdag vooral tegenvallers te zien. "We leven in heel onzekere tijden."

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), waarschuwde deze week nog dat het tekort op de begroting te hoog is. Hij ziet als opties lastenverzwaring of bezuinigen. De keus is aan het kabinet. "Ik verwelkom zijn waarschuwing", zei vicepremier Kaag tijdens de wekelijkse persconferentie, waar ze premier Mark Rutte verving.

Financiën heeft tegenvallers. Kaag wees erop dat het kabinet de Groningers eerherstel moet geven voor de aardbevingsschade. Om de afhandeling van de schade hier coulanter te laten verlopen, is de komende jaren misschien 5 tot 10 miljard euro nodig, meldde het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) deze week nog.

Onzekere economische tijden

Maar het is niet de enige strop voor de schatkist. Door de oplopende rente is Kaag ook veel meer geld kwijt aan het afbetalen van de staatsschuld. "Het is echt zaak om de begrotingsregels weer toe te passen. We kunnen niet op de pof leven", benadrukte ze.

Ze ziet onzekere economische tijden. Dat komt onder meer door problemen in de bankensector. In de Verenigde Staten gingen enkele regionale banken failliet, terwijl in Zwitserland Credit Suisse in de problemen kwam. Die bank is overgenomen, maar de onzekerheid is nog niet verdwenen.

Maatregelen

Kaag zal de ministers volgende week duidelijk maken dat er maatregelen genomen moeten worden. "Er ligt een grote opgave." Dat betekent niet dat ze nadenkt over besparen. "Bezuinigen is geen doel op zich." Ze wees erop dat bij "veel" vakdepartementen sprake is van onderuitputting. Dat betekent dat ze minder geld uitgeven dan gepland.

De voorjaarsnota moet uiterlijk op 1 juni naar de Tweede Kamer, maar Kaag hoopt op 21 april al een heel eind te zijn. Dan begint het meireces van de Kamer.

Meer uit Politiek

Blijft Markuszower Kamerlid, vragen oppositiepartijen na screening

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vragen zich af of PVV'er Gidi Markuszower nog Kamerlid kan blijven na het bericht dat hij geen minister en vicepremier wordt na een screening door de AIVD. DENK-leider Stephan van Baarle wil komende dinsdag een debat aanvragen over de gang van zaken en is van plan om hier Kamervragen over in te dienen. Markuszower verliest wat hem betreft ook zijn baan als parlementariër. SP en D66 gaan niet zover, maar laten wel hun ongenoegen en verbazing blijken.

28 minuten geleden
Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer moet als aanstaande minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hard aan het werk om voor lagere huurprijzen te zorgen en meer sociale huurwoningen te bouwen. Dat verklaart de Woonbond naar aanleiding van de beoogde benoeming van de BBB-politica.

38 minuten geleden
Meldpunt tegen 'hardnekkige' misstanden in vleessector

DEN HAAG (ANP) - Nog voor de zomervakantie moet er een meldpunt komen voor misstanden in de vleessector, waarvan vooral arbeidsmigranten het slachtoffer zijn. Dat meldt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) na gesprekken met de sector over het "hardnekkige probleem" dat arbeidsmigranten niet fatsoenlijk worden behandeld.

1 uur geleden
Markuszower na screening geen PVV-minister, Faber vervangt hem

DEN HAAG (ANP) - Gidi Markuszower wordt toch geen minister van Asiel en Migratie voor de PVV, meldt Geert Wilders op X. "De inhoud van de naslag over Gidi Markuszower was reden voor mij om zijn kandidatuur in te trekken", meldt de PVV-leider, verwijzend naar de screening door de AIVD. Marjolein Faber, eveneens Kamerlid, komt in zijn plaats. Wilders meldt niet of zij ook vicepremier wordt.

2 uur geleden
Defensiebonden voorzichtig positief over voordracht Tuinman

DEN HAAG (ANP) - Defensievakbonden AFMP en VBM staan in principe positief tegenover de voordracht van Gijs Tuinman door de BBB als staatssecretaris van Defensie. Tuinman is nu Tweede Kamerlid voor de BBB en drager van de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding. Ook werkte hij op het ministerie van Defensie. Ruben Brekelmans, nu nog Kamerlid voor de VVD, wordt genoemd als minister van Defensie.

3 uur geleden
Bijna alle namen bewindslieden nieuw kabinet gelekt

DEN HAAG (ANP) - De namen van bijna alle bewindslieden van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB zijn naar de media gelekt. De laatste namen die nog naar buiten moet komen zijn twee staatssecretarissen van de PVV. De BBB heeft zijn vijf bewindslieden inmiddels officieel bevestigd.

4 uur geleden
Agractie: nieuwe bewindslieden moeten hoge verwachtingen waarmaken

DEN HAAG (ANP) - Het is belangrijk dat de nieuwe ministers en staatssecretarissen de hoge verwachtingen van de landbouwsector waar gaan maken. Dit zegt Agractie nadat de BBB de nieuwe bewindspersonen van die partij heeft bekendgemaakt.

4 uur geleden