Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Kaag: overleg met ASML over export chipmachines

Minister Kaag: overleg met ASML over export chipmachines

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet voert overleg met het bedrijf ASML over de mogelijke export van geavanceerde chipmachines naar China. Dat zegt minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag.

De bewindsvrouw vindt het "heel interessant" dat de ambassadeurs van China en de Verenigde Staten in de Nederlandse media debatteren over de vraag of ASML de wereldberoemde chipmachines aan China mag verkopen. Maar Nederland maakt zijn eigen afweging, benadrukt Kaag: "Ik ga onverstoorbaar verder."

Het gaat om zogeheten EUV-machines, die de productie van snellere microprocessoren en geheugenchips mogelijk maken en die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. De apparaten vallen onder een internationaal verdrag genaamd het Wassenaar Arrangement, waardoor ze niet zomaar naar elk lang geëxporteerd mogen worden. Het ministerie van Buitenlandse zaken kijkt naar de criteria en "overweegt heel zorgvuldig" of het een exportvergunning zal geven voor de machines. Dat gebeurt in overleg met ASML.

Kaag voegt eraan toe dat ze zich niet onder druk gezet voelt door de Amerikanen, die willen voorkomen dat de technologie in Chinese handen komt. "Ik sta er niet mee op en ik word er niet wakker van", zegt de bewindsvrouw.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Nu ook moddergooien tussen advocaten onderling bij Marengo

AMSTERDAM (ANP) - In het grote liquidatieproces Marengo waren de verhoudingen al flink verziekt tussen het Openbaar Ministerie en de advocaten en tussen de rechtbank en de advocaten. Woensdag werd er ook met modder gegooid tussen advocaten onderling.

1 uur geleden
Duizend militairen getraind voor XL testlocaties

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer duizend militairen worden momenteel getraind om op de nieuwe extra grote testlocaties te gaan werken. Het gaat om niet-medisch personeel dat intern wordt opgeleid met hulp van opleidingsinstituut NCOI , aldus het ministerie van Defensie.

1 uur geleden
Aantal nieuwe coronagevallen flink lager door nieuwe storing

BILTHOVEN (ANP) - Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 'slechts' 8123 positieve coronatests geregistreerd. Dat is aanzienlijk lager dan de drie voorgaande dagen, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) iets meer dan 10.000 besmettingen meldde. Het lage cijfer komt door een technische storing waar het instituut woensdag mee kampte. De gegevens zijn niet compleet en daarom geeft het cijfer "een vertekend beeld", aldus een woordvoerder. Hoeveel meldingen niet zijn verwerkt, is niet bekend.

1 uur geleden
'Ga niet langs de deuren met Halloween en Sint-Maarten'

AMSTERDAM (ANP) - "In griezelkostuum of met een lampion langs de deuren lopen? Doe het dit jaar niet." Die dringende oproep doet de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. In de hoofdstad en omliggende plaatsen geldt het hoogste risiconiveau en het aantal coronabesmettingen neemt nog steeds toe. Daarom vraagt de veiligheidsregio om deze keer niet op straat Halloween (31 oktober) en Sint Maarten (11 november) te vieren.

2 uur geleden
Ruim 80 boetes uitgedeeld voor verstoren bronstige herten

DEN HAAG (ANP) - Boswachters van Natuurmonumenten zagen de afgelopen weken veel nieuwe gezichten bij de bronstperiode voor edelherten op de Veluwe. Tijdens de bronsttijd vechten de mannetjesherten letterlijk om de gunsten van de vrouwtjes. Hoewel de meeste mensen hun best deden om de dieren niet te verstoren, werden er tussen 21 september en 11 oktober 86 processen-verbaal uitgedeeld.

2 uur geleden
IDFA deze keer ook buiten Amsterdam, en online

AMSTERDAM (ANP) - De 33e editie van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) opent op 18 november met de wereldpremière van Nothing but the Sun van de Paraguyaans-Zwitserse regisseur Arami Ullón. Dat heeft artistiek directeur Orwa Nyrabia bekendgemaakt tijdens de online presentatie van het programma van het documentairefestival. De film toont hoe Mateo Sobode Chiqueño de verdwijnende cultuur van het door missionarissen verdreven Ayoreo-volk in Paraguay probeert vast te leggen.

2 uur geleden
Kamer wil snellere uitbetaling bij letselschade

DEN HAAG (ANP) - Slachtoffers die recht hebben op bijvoorbeeld smartengeld moeten veel sneller uitbetaald worden. Ook voor andere vormen van letselschade moet de verzekeraar sneller over de brug komen. Dat vindt een groot deel van de Tweede Kamer. De VVD ziet ook de problemen, maar wil nog niet direct aan wet- en regelgeving.

2 uur geleden