
Minister Kaag: hulppakket van 15 miljard goed begin
BRUSSEL (ANP) - Het EU-hulppakket van ruim 15 miljard euro om wereldwijd het coronavirus te bestrijden is een goed begin, maar als je kijkt naar de noden van landen als India is er nog veel meer nodig. Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) zei dat na video-overleg met haar EU-collega’s. "In sommige landen ga je niet dood aan een corona-infectie maar aan al het andere."
Het geld wordt gestoken in versterking van zorgstelsels en het temperen van de sociaal-economische impact van de pandemie. De miljardeninjectie uit bestaande EU-fondsen moet vooral partnerlanden in Afrika weerbaarder maken tegen het virus. Ook voor Azië, Latijns-Amerika en de Caribische regio wordt geld vrijgemaakt. Van het geld gaat 0,8 miljard naar de westelijke Balkan en Turkije. Ook wordt veel geld uitgetrokken voor andere landen langs de rand van Europa.
Eerst moeten de noden in eigen land worden gelenigd, maar solidariteit met deze landen is volgens Kaag ook eigenbelang. "De zwakste schakel ligt juist buiten Europa, als we die niet aanpakken komen we er nooit uit", zegt de bewindsvrouw. Zij is blij dat het pakket er ligt. "Daar kunnen we mee aan de slag."
De EU-inspanning is 'Team Europe’ gedoopt, maar van onderlinge afstemming tussen de lidstaten is het nog onvoldoende gekomen, aldus Kaag. In de komende weken en maanden wordt bekeken wat er verder nodig is en waar dat vandaan kan komen. "Daar wil ik niet op vooruitlopen", aldus de minister, die uit haar begroting 100 miljoen vrijmaakte. In de vervolgfase is bijvoorbeeld versoepeling van schulden via het IMF nodig, zei ze. "Als er niets gebeurt ligt China op de hoek met gemakkelijke leningen."
Meer uit Politiek
EDE (ANP) - De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.
1 dag geledenZWOLLE (ANP) - De ChristenUnie (CU) heeft lang tegen de "neoliberale stroom" in geroeid, zei lijsttrekker Mirjam Bikker tijdens het verkiezingscongres van de partij in Zwolle. "Nu de samenleving daarin vastloopt, keert de wal het schip." Ze ziet nu dat er "gelukkig" ruimte ontstaat in de politiek voor "een ander soort overheid".
1 dag geledenZWOLLE (ANP) - Kamerlid Stieneke van der Graaf krijgt geen hogere plek op de kieslijst van de ChristenUnie. Ze was ontevreden met haar negende plek. Een groep leden heeft voorgesteld om haar de vijfde plek te geven. Daar stemt het in Zwolle bij elkaar geroepen congres niet mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - In de meeste politieke partijen hebben leden de afgelopen twintig jaar meer inspraak gekregen. Maar ze maken hier lang niet altijd effectief gebruik van, ziet de in partijpolitiek gespecialiseerde hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen.
2 dagen geledenZWOLLE (ANP) - De leden van de ChristenUnie houden een congres in Zwolle en besluiten daar of Stieneke van der Graaf inderdaad hoger op de kieslijst komt, zoals het Kamerlid wil. Ze is ontevreden over de onverkiesbare negende plek die haar is toebedeeld. Ruim vijfhonderd leden stellen voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van de Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV reageert verbolgen op het negatieve advies van het demissionaire kabinet over de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. "Wat een armetierig zootje", stelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Daar waar de Kamer wél verantwoordelijkheid neemt en een stapje in de goede richting zet, probeert dit demissionaire kabinet het zielige gezicht te redden. Niet meedenken, maar problemen opwerpen. Zorgen over het vestigingsklimaat, niet over de nijpende armoede."
2 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra zal zich als klimaatman van de Europese Commissie inzetten voor onder meer de natuurherstelwet en het uitbannen van fossiele subsidies. Ook al hebben zijn eigen partijgenoten over zulke plannen zo hun bedenkingen. "Een ambitieuze klimaataanpak is een absolute noodzaak", zegt de kandidaat-Eurocommissaris in antwoord op kritische vragen van het Europees Parlement. Maar over een van de belangrijkste taken die op hem wachten, het stellen van een EU-klimaatdoel voor 2040, laat hij nog weinig los.
2 dagen geleden