Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Kaag belt met Philips en de VS over beademingsapparaten

Minister Kaag belt met Philips en de VS over beademingsapparaten

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet praat met Philips over de levering van beademingsapparaten uit de Verenigde Staten. Die komt mogelijk in het geding omdat president Donald Trump een oorlogswet uit 1950 heeft afgestoft waardoor hij dit soort apparatuur binnen de VS kan houden.

Philips gaf eerder aan zich zorgen te maken hierover. Het ministerie van Volksgezondheid heeft bij Philips honderden beademingsapparaten besteld die nodig zijn voor coronapatiënten. "Wij gaan in gesprek met Philips en ik bel de Amerikanen", zegt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel).

Zij wil in eerste instantie kijken "hoe de wet in werking zal treden", maar uiteindelijk is het in "een verweven internationale economie" belangrijk dat de juiste apparatuur en onderdelen gewoon geleverd kunnen worden. "We moeten even ontcijferen wat de impact zal zijn voor Philips in het bijzonder en natuurlijk voor Nederland", zegt de bewindsvrouw. "Maar uiteindelijk willen we dat Nederland goed verzorgd is."

Samenwerken

Kaag begrijpt ook dat "Amerika en alle andere landen naar hun eigen bevolking kijken", maar het blijft volgens haar belangrijk dat landen vooral samenwerken. Nu is medische apparatuur bijvoorbeeld hard nodig, maar als de crisis langer aanhoudt, moeten ook andere goederen op de juiste plek kunnen komen.

Dat betekent ook dat Nederland spullen exporteert die weer van belang zijn voor de Amerikanen. "Mogelijkerwijs" zorgt dit ervoor dat Kaag wat achter de hand heeft voor de onderhandelingen met haar Amerikaanse collega.

Meer uit Binnenland

Burgemeester: volgend jaar schadefonds voor ondernemers Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.

2 uur geleden
Lab: kwart van de schapen bij bedrijven met blauwtong stierf

DEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.

4 uur geleden
Aboutaleb wil met XR in gesprek over vergroening haven Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil met activisten van Extinction Rebellion (XR) in gesprek over vergroening van de Rotterdamse haven. De burgemeester heeft dat vrijdagmiddag toegezegd, bevestigt een woordvoerster van de gemeente.

6 uur geleden
Queen voor de 20e keer bovenaan in Top 2000, Danny Vera op 2

HILVERSUM (ANP) - Queen staat voor de twintigste keer met Bohemian Rhapsody bovenaan de Top 2000 van NPO Radio 2. Danny Vera, in 2020 nog de nummer 1 met Roller Coaster, is net als de afgelopen twee jaar op de tweede plek te vinden. De nummer 3 is wederom voor de Eagles met Hotel California, zo werd vrijdag bekendgemaakt in het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum.

6 uur geleden
SWOV: succes 30 km-wegen hangt af van inrichting rijbanen

DEN HAAG (ANP) - Het succes van de nieuwe maximumsnelheid in Amsterdam hangt af van de inrichting van de wegen zelf, zegt het nationaal wetenschappelijk onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid SWOV. Dan gaat het bijvoorbeeld om klinkers in plaats van asfalt of een aanpassing van de breedte van de weg. "Dat kan niet van de ene op de andere dag in een stad zoals Amsterdam", zegt een woordvoerder. Vrijdag ging de maximumsnelheid op de meeste wegen in de hoofdstad van 50 naar 30 kilometer per uur.

8 uur geleden
Rechter haalt streep door opvang 300 asielzoekers in Uden

DEN BOSCH (ANP) - De opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in Uden gaat voorlopig niet door. De nieuwe bewoners zouden op 11 december er hun intrek nemen en er tot uiterlijk 1 oktober 2026 verblijven. Maar de rechtbank haalde een streep door dit voornemen van de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

8 uur geleden
Yeşilgöz en Asscher bij viering Chanoeka op Amsterdamse Zuidas

AMSTERDAM (ANP) - Op de Zuidas in Amsterdam wordt maandagavond het joodse feest Chanoeka gevierd. Op het George Gershwinplein zullen onder meer demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), voormalig vicepremier Lodewijk Asscher en Parool-columnist Debra Barraud spreken. De organisatie verwacht honderden mensen op de viering.

10 uur geleden