Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Jetten: energietransitie onmogelijk zonder mbo'ers

Minister Jetten: energietransitie onmogelijk zonder mbo'ers

DEN HAAG (ANP) - Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft bij de opening van hun nieuwe onderwijsjaar in het Alfa-college in het Drentse Hoogeveen gezegd dat mbo-studenten onmisbaar zijn bij de energietransitie. "We hebben jullie nodig om huizen te isoleren, om processen in fabrieken te verduurzamen en onze auto’s elektrisch te laten rijden", aldus Jetten.

Het kabinet wil dat de uitstoot van CO2 in 2030 met 55 procent is afgenomen. De energieminister ziet dat er een tekort is aan de vakmensen die daarvoor nodig zijn en zegt dat het zonder mbo'ers "onmogelijk" wordt om Nederland te verduurzamen.

De banen op het gebied van duurzaamheid liggen volgens de energieminister voor het oprapen, het is eerder de vraag wie ze gaat doen. "Banen als productieplanner, warmtepomp-installateur, loodgieter of elektricien: ze zijn cruciaal om Nederland te verduurzamen en om die internationale koppositie te verwerven", aldus Jetten.

Ook minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) onderstreepte recentelijk al het belang van het mbo. Bij de opening van het academische jaar van de Universiteit Maastricht zei hij dat het mbo iets unieks toevoegt, net als het hbo en de universiteiten. De minister pleit voor meer waardering van mbo'ers, onder meer door ze toegang te bieden tot introductiedagen, studentenkroegen en sportvoorzieningen.

Meer uit Binnenland

COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

31 minuten geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

1 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

2 uur geleden
Wakker Dier: 7 supermarkten zetten stappen naar meer plantaardig

AMSTERDAM (ANP) - Ook Aldi, Dirk, Lidl en Plus hebben beloofd ambitieuze stappen te zetten om meer plantaardige producten te verkopen, meldt Wakker Dier zaterdag. Eerder zeiden Albert Heijn, Ekoplaza en Odin dit te doen, waarmee nu zeven supermarkten de doelstelling van Wakker Dier omarmen "voor een transitie naar meer plantaardige eiwitten", aldus de organisatie.

3 uur geleden
Máxima maakt zich zorgen over jongeren die kopen op krediet

BOGATA (ANP) - Koningin Máxima is bezorgd over het gemak waarmee jongeren aankopen kunnen doen op krediet. "Ik maak me veel zorgen over de vele koop-nu-betaal-later-aanbiedingen die bijvoorbeeld jongeren in Nederland krijgen", zegt de vorstin in een interview met het AD.

7 uur geleden
Nieuwe partijleider Jimmy Dijk spreekt geplaagd SP toe op congres

DEN HAAG (ANP) - Jimmy Dijk staat zaterdag voor het eerst als partijleider op het podium bij het congres van de SP. De leden kunnen wel wat opbeurende woorden gebruiken in het theater 't Spant in Bussum: in november verloor Dijks voorganger Lilian Marijnissen de zevende verkiezingen op rij. Kort daarna besloot ze om uit de politiek te stappen. Bij de partij is sowieso sprake van een grote wisseling van de wacht. Tiny Kox is vorige maand na ruim twintig jaar vertrokken als senator en bovendien kiezen de leden een nieuw bestuur.

8 uur geleden
Winsum neemt afscheid van omgebracht meisje

WINSUM (ANP) - De inwoners van het Groningse dorp Winsum nemen zaterdag afscheid van een 17-jarig meisje, dat vorige week om het leven werd gebracht. Haar ex-vriend van 19 jaar is daarvoor gearresteerd. De uitvaart is in sporthal De Tirrel in het dorp. De begrafenis is in besloten kring.

8 uur geleden