Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Jetten bij demo: we moeten fossiele subsidies afbouwen

Minister Jetten bij demo: we moeten fossiele subsidies afbouwen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie is zaterdag bij de 'steundemonstratie' in Den Haag in gesprek gegaan met medestanders van Extinction Rebellion, de klimaatactiegroep die iets verderop de A12 blokkeert. De minister krijgt daar naar eigen zeggen veel vragen van mensen over de subsidies en financiële voordelen voor het gebruik van fossiele brandstoffen. "Fossiele subsidies passen niet in een schoon Nederland, dus dat moet gewoon stoppen", herhaalde Jetten bij het steunprotest zijn eerdere woorden over die subsidies. "Maar dat kan niet van vandaag op morgen, dus daar moeten we de komende tijd een duidelijk afbouwplan voor maken."

Op de steundemonstratie vlak bij station Den Haag Centraal zijn volgens de organisatie enkele duizenden mensen bijeen om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Veel aanwezigen roepen de politiek op om een einde te maken aan subsidies voor de fossiele industrie. Volgens een recent onderzoek van SOMO, Oil Change International en Milieudefensie is daar zo'n 37,5 miljard euro mee gemoeid.

Jetten zegt dat hij de motivatie van mensen om te demonstreren voor meer "klimaatactie" heel goed begrijpt. Wel roept hij iedereen op om dat op goedgekeurde plekken te doen. "Je kan ook je geluid laten horen door op andere plekken te demonstreren, zonder dat het grote impact heeft op de rest van de samenleving en druk legt op de politie."

Volgens Jetten is het belangrijk dat de politiek het gesprek aangaat met mensen die zich zorgen maken over het klimaat. "Sommige mensen vinden het veel te langzaam gaan, andere zijn blij dat er eindelijk iets in beweging is", zegt hij over zijn gesprekken met deelnemers aan het steunprotest in Den Haag.

Meer uit Politiek

Zeeland staat vergassen ganzen uit natuurgebieden toe

MIDDELBURG (ANP) - Ganzen in de Zeeuwse Natura 2000-gebieden lopen vanaf eind deze week het risico te worden gevangen en vergast. Het college van Gedeputeerde Staten heeft hier toestemming voor gegeven.

7 minuten geleden
Financiële meevaller voor Flevoland door afschaffen korting

LELYSTAD (ANP) - De provincie Flevoland heeft een meevaller van 2 miljoen euro per jaar, doordat de zogeheten opschalingskorting is afgeschaft door het demissionaire kabinet. Ook is er meer geld binnengekomen dan verwacht uit de motorrijtuigenbelasting.

28 minuten geleden
Vakbond: formerende partijen moeten arbeidsmigratie reguleren

UTRECHT (ANP) - De formerende partijen moeten werk maken van het reguleren van arbeidsmigratie, want het is een "ongekende schande" dat in Nederland arbeidsmigranten op straat slapen. Dat stelt vakbond CNV. Het hoofd van de Arbeidsinspectie heeft namelijk gezegd dat Nederland de limiet heeft bereikt met het aantal arbeidsmigranten. Inspecteur-generaal Rits de Boer uitte daarbij grote zorgen over onder meer dakloze arbeidsmigranten uit met name Oost-Europa.

3 uur geleden
Kantoor van Europarlementariër Krah doorzocht in spionagezaak

BRUSSEL (ANP) - Het kantoor van de prominente Duitse Europarlementariër Maximilian Krah in Brussel is op verzoek van de Duitse autoriteiten doorzocht. Het onderzoek houdt verband met de aanhouding van zijn medewerker Jian G., die verdacht wordt van spionage, meldt justitie.

4 uur geleden
Yeşilgöz walgt van geweld bij UvA-protest: 'puur tuig'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft "met walging" gekeken naar het geweld rond een pro-Palestijnse protestactie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). "Puur tuig" noemt zij degenen die daar onder meer politiemensen en journalisten belaagden.

4 uur geleden
Kamerleden bespreken in Suriname samenwerking met Nederland

PARAMARIBO (ANP) - China staat klaar om Suriname te ondersteunen als Nederland en andere westerse landen dat niet doen, waarschuwt Ruben Brekelmans (VVD) in Paramaribo, waar hij met een Tweede Kamermissie in gesprek ging met de president, ministers en experts. "Ze zeiden: het liefst werken we samen met een land als Nederland vanwege de historische banden. Maar China stelt veel minder eisen en veel minder voorwaarden."

6 uur geleden
Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

DEN HAAG (ANP) - Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van onderhandelingen tussen de vier partijen zei onder anderen PVV-leider Geert Wilders dat er nog steeds "geen garantie op een goede afloop" is, maar hij zei ook dat het een "goede dag" was. Dat zeiden informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf ook, maar die tekenden daarbij aan dat dit "geen garantie voor morgen" is.

17 uur geleden