Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister houdt vast aan concentratie kinderhartchirurgie

Minister houdt vast aan concentratie kinderhartchirurgie

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) houdt vast aan het plan van zijn voorganger om de kinderhartchirurgie in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het ErasmusMC in Rotterdam te concentreren. Dat voorstel leidde tot verzet in Groningen.

Door het plan verdwijnt de kinderhartchirurgie uit de academische ziekenhuizen in Groningen, Amsterdam en Leiden. "Het waarborgen van de kwaliteit van zorg voor zowel kinderen als volwassenen met aangeboren hartafwijkingen" is de belangrijkste reden voor de concentratie, schrijft Kuipers aan de Kamer.

Volgens de bewindsman is de concentratie van zorg "onvermijdelijk" om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen. Hij wijst er verder op dat alleen de operaties in Rotterdam en Utrecht worden geconcentreerd. "Een groot deel van de zorg, waaronder diagnostiek, voor- en nazorg en controles, kan nog steeds in het eigen ziekenhuis worden geboden."

Digitale petitie

RTV Noord meldde dinsdag dat meer dan 350 volwassenen met een aangeboren hartafwijking en ouders van kinderen met een hartafwijking een brief aan Kuipers hebben gestuurd met de vraag om meer onderzoek te doen naar het weghalen van kinderhartchirurgie uit Groningen. Een digitale petitie om de afdeling in Groningen te houden werd meer dan 200.000 keer ondertekend.

"Hoe ongemakkelijk het ook is: de geografische spreiding is bij de concentratie van deze vorm van zorg niet van doorslaggevend belang", laat Kuipers de Kamer weten. De kinderhartoperaties zijn in de meeste gevallen planbaar.

Kuipers verwacht de Kamer in het voorjaar een regeling te kunnen voorleggen waarin het plan wordt geregeld. Tot de Kamer daarop heeft kunnen reageren zal hij geen onomkeerbare stappen nemen.

Meer uit Binnenland

Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

1 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

2 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

5 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

6 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

7 uur geleden
Bijna 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Bij de blokkade van Extinction Rebellion zijn 1579 klimaatactivisten aangehouden op de A12, meldt de politie zaterdagavond. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd.

7 uur geleden
Weggebruikers kunnen via Utrechtsebaan (A12) Den Haag weer uit

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de A12 is vrijgegeven. Auto's kunnen via die weg Den Haag weer uit, meldt de politie zaterdagavond na de blokkade van Extinction Rebellion op de A12.

8 uur geleden