
Minister hoopt dat Limburgers hun nu erkende vlaai bewaken
BRUSSEL (ANP) - Bakkers van de officieel erkende Limburgse vlaai doen er goed aan om collega's die dat keurmerk ten onrechte gebruiken daarop aan te spreken, vindt landbouwminister Piet Adema. Hij hoopt dat ze zelf ook eens een winkel van een overtreder binnenstappen.
Bakkers mogen hun vlaai sinds maandag alleen nog Limburgs noemen als die op traditionele wijze is gemaakt. Wie niet aan de strenge eisen voldoet en toch 'Limburgse vlaai' verkoopt kan met de Nederlandse voedseltoezichthouder NVWA te maken krijgen, zegt Adema. Maar "het is niet zo dat we morgen een klopjacht" beginnen. De inspecteurs hebben meer te doen en zullen malafide vlaaienbakkers hooguit betrappen bij de standaardcontroles in bakkerijen of na een tip.
Adema kan zich voorstellen dat bakkers zelf hun trots zullen bewaken. "En eigenlijk zou dat ook zo moeten." De demissionair minister mikt op zelfreinigend vermogen en sociale controle. "Ik zou niet direct de NVWA bellen. Ik zou vooral gaan inzetten op die winkel binnenstappen. Die bakkers zijn stevig genoeg om dat even te kunnen doen."
Beschermd streekproduct
De Limburgse vlaai kreeg het Europese certificaat dat deze lekkernij officieel wordt erkend als beschermd streekproduct. Adema en zijn Vlaamse collega Jo Brouns namen het in Brussel in ontvangst, namens Nederlands én Belgisch Limburg.
Limburgse bakkers passen ervoor om "vlaaienpolitie te spelen", denkt initiatiefnemer Marcel Roubroeks, bakker in Susteren. Maar ze zullen collega's inderdaad wel tot de orde roepen "als het echt een beetje te gortig wordt".
Niet alleen de bakkers, ook Adema en Brouns zijn erg verguld met het officiële waarmerk. Voor de Nederlandse minister "smaakt dit naar meer". Hij hoopt dat bijvoorbeeld de Friezen met hun oranjekoek en de Zeeuwen met de bolus het Limburgse voorbeeld volgen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
21 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
4 dagen geleden