Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Hoekstra: eerherstel en excuus voor Anton de Kom

Minister Hoekstra: eerherstel en excuus voor Anton de Kom

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft de familie van de antikoloniale schrijver en verzetsheld Anton de Kom excuses aangeboden voor het leed dat hem en zijn gezin is aangedaan. "We hadden dit al decennia geleden moeten doen", zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken).

In nauw overleg met de familie is besloten om aan de Vrije Universiteit in Amsterdam een leerstoel in te stellen. Daarin zal het gaan om het gedachtegoed van De Kom en de historische verwerking van het Nederlandse slavernijverleden. "Zo wordt het beste recht gedaan aan zijn nalatenschap."

Actief tegengewerkt

Op zijn ministerie bood de minister de twee nog levende kinderen van De Kom excuses aan. "Ik ben hier heel blij mee", reageerde dochter Judith (92) na afloop. De kinderen vertelden tijdens de bijeenkomst wat hun vader en moeder hebben meegemaakt, zei Hoekstra. Het was "bij vlagen heel emotioneel".

De Kom was "een dapper man die streed voor rechtvaardigheid, gelijkheid en menswaardigheid" en is actief tegengewerkt door de Nederlandse overheid, zegt de bewindsman. "De daden van Anton de Kom en zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis verdienen eer en erkenning."

Lezingen

In een verklaring laat de familie verder weten dat ze "ontroerd en verheugd" is over de rehabilitatie. "Dit eerherstel erkent de moed, de visie en de onvermoeibare inzet van een man die zich zijn hele leven heeft ingezet voor vrijheid en gelijkheid tegen de tijdgeest in." De familie heeft lang gestreden voor eerherstel.

De Kom werd in 1898 geboren in Suriname, dat toen een kolonie van Nederland was. Zijn vader was nog als slaaf ter wereld gekomen. In 1921 vertrok De Kom naar Nederland. Hij gaf daar later lezingen over het slavernijverleden en de geschiedenis van Suriname. Dat was uit onvrede over de kennis hierover in Nederland.

Verzet

Eind 1932 ging De Kom weer naar Suriname. Als linkse activist werd hij daar in de gaten gehouden door de autoriteiten en al snel het land uitgezet. Hij keerde nooit meer terug. In 1934 publiceerde hij zijn beroemde geschiedenisboek Wij slaven van Suriname, een aanklacht tegen racisme en uitbuiting.

In de Tweede Wereldoorlog zat hij bij het verzet. De Kom kwam op 24 april 1945 om het leven in concentratiekamp Sandbostel. Hij kreeg later postuum het verzetsherdenkingskruis en is ook opgenomen in de canon van Nederland. Drie jaar geleden vroeg de Tweede Kamer het kabinet om zijn eerherstel. Dat eerherstel staat los van de herdenking van het slavernijverleden, aldus Hoekstra.

Meer uit Binnenland

Websites en apps regionale media kampen met storing

DEN HAAG (ANP) - Websites en apps van enkele regionale media kampen zaterdagochtend met een storing. Dat melden onder meer RTV Utrecht, L1 Nieuws en RTV Noord. De oorzaak van de storing is nog onbekend.

2 uur geleden
50.000 kippen omgekomen door grote brand in Limburgse Heibloem

HEIBLOEM (ANP) - Door de grote brand die in de nacht van vrijdag op zaterdag uitbrak bij een kippenhouderij in het Limburgse Heibloem zijn 50.000 kippen omgekomen. Dat meldt de veiligheidsregio.

4 uur geleden
Verdachte 'bijzondere dienstverlening' met luxe auto's opgepakt

HELMOND (ANP) - Een 45-jarige man uit Helmond is vrijdag opgepakt omdat hij wordt verdacht van het aanbieden van een "nogal bijzondere dienstverlening", zo meldt de politie. Het vermoeden is dat hij luxe auto's op zijn naam had staan, om de identiteit van de werkelijke eigenaren buiten bereik van de autoriteiten te houden.

5 uur geleden
Zo'n duizend kilo cocaïne onderschept in haven van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is vrijdagmiddag door de douane naar schatting duizend kilo cocaïne onderschept, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De drugs zaten professioneel verstopt tussen een lading hout uit West-Afrika.

11 uur geleden
Zo'n duizend kilo cocaïne onderschept in haven van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is vrijdagmiddag door de douane naar schatting duizend kilo cocaïne onderschept, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De drugs zaten professioneel verstopt tussen een lading hout uit West-Afrika.

17 uur geleden
Zorg wil meer actie kabinet tegen doden zorgverleners in Gaza

DEN HAAG (ANP) - Meerdere Nederlandse zorgverenigingen vragen het demissionaire kabinet om zich "krachtiger uit te spreken" tegen het geweld tegen zorgverleners in Gaza. De organisaties benadrukken dat hun oproep niet gericht is op "het politieke conflict" maar op "de bescherming van fundamentele humanitaire gezondheidsprincipes".

19 uur geleden
NS verwacht normale dienstregeling op zaterdag

UTRECHT (ANP) - NS verwacht dat er zaterdag een normale dienstregeling zal zijn, zegt een woordvoerder. Alleen op "materieel vlak" zou de vervoerder nog last kunnen hebben van de staking op vrijdag.

20 uur geleden