Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Hoekstra bezoekt Nederlandse militairen in Litouwen

Minister Hoekstra bezoekt Nederlandse militairen in Litouwen

VILNIUS (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) brengt dinsdag een bezoek aan de Nederlandse militairen in Litouwen. Die zijn al vijf jaar daar gelegerd ter afschrikking van de Russische dreiging. Na de Russische inval op de Krim in 2014 besloot de NAVO haar aanwezigheid in de Baltische regio te versterken.

De Baltische landen dringen sinds de Russische inval in Oekraïne aan bij de NAVO om de troepen van de enhanced Forward Presence permanent in de drie landen te stationeren. De Nederlanders blijven in elk geval nog tot eind 2024 in Litouwen.

De ongeveer 270 Nederlandse militairen zijn gelegerd in Rukla. Ze staan onder Duits commando. De regering in Berlijn besloot begin vorige maand 350 extra militairen naar Litouwen te sturen. De Nederlandse aanwezigheid groeit dit jaar naar maximaal 350 militairen.

Eerder op de dag heeft Hoekstra een ontmoeting met zijn Litouwse ambtgenoot Gabrielius Landsbergis. Ook heeft hij een gesprek met de de Belarussische oppositieleider in ballingschap, Svetlana Tichanovskaja. Haar land komt steeds meer onder Russische invloed. Vanuit Belarus vielen de Russen ook Oekraïne binnen.

Het is de tweede dag van Hoekstra's bezoek aan de regio. Hij ging maandag langs in Finland, Estland en Letland.

Meer uit Politiek

Den Haag heeft nieuwe coalitie met zes partijen

DEN HAAG (ANP) - Zes partijen gaan samen besturen in de gemeente Den Haag. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK hebben een coalitieakkoord bereikt, bijna drie maanden na de val van het vorige college. Verkenner Arie Slob komt woensdag met een mededeling aan de Haagse gemeenteraad en volgende week wordt het akkoord gepresenteerd, bevestigt een bron rond de onderhandelingen na berichtgeving van Omroep West.

11 uur geleden
Cruciale stem BBB hangt af van steun voor asielquotum

DEN HAAG (ANP) - De spreidingswet voor asielzoekers is noodzakelijk, maar moet worden aangepast voordat een Kamermeerderheid daarmee instemt. De steun van de BBB is cruciaal voor een meerderheid in de Eerste Kamer. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas heeft een flinke wensenlijst, waaronder de invoering van een asielquotum van 15.000 asielzoekers per jaar.

12 uur geleden
Omtzigt doet in heel Nederland mee aan Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt doet met zijn Nieuw Sociaal Contract (NSC) mee in heel Nederland. Hij zei tijdens de presentatie van zijn kandidatenlijst in perscentrum Nieuwspoort dat hij in alle twintig kieskringen handtekeningen gaat ophalen.

14 uur geleden
NRC-columniste en jurist van toeslagenmemo op lijst Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt gaat de verkiezingen in met onder anderen NRC-columniste Rosanne Hertzberger en Sandra Palmen. Zij schreef de inmiddels beruchte memo-Palmen, waarin zij waarschuwde voor de volkomen uit de hand gelopen toeslagenaffaire. Palmen staat op plek 5, Hertzberger op 17. De partij Nieuw Sociaal Contract van Omtzigt staat op ongeveer 25 zetels in de peilingen.

14 uur geleden
Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego's

DEN HAAG (ANP) - "Geen ego's, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren." Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede Kamer. Ze kondigde recent haar vertrek aan vanwege het hoogoplopende conflict in haar partij. Ze dankte haar medewerkers, collega-Kamerleden van andere partijen, dierbeschermingsorganisaties en deskundigen. Over haar eigen fractie repte ze niet.

17 uur geleden
'Thuiswerkwet' van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de Eerste Kamer. De fracties van BBB, VVD, PVV, JA21, FVD, SGP en 50PLUS stemden tegen, waardoor het voorstel met de kleinst mogelijke meerderheid is verworpen.

19 uur geleden
Limburg en Brabant blij met vervroegde toetsweek voor carnaval

MAASTRICHT (ANP) - In de provincies Limburg en Noord-Brabant is de blijdschap groot over het vervroegen van de doorstroomtoets voor leerlingen uit groep 8 van de basisschool. De scholen mogen deze eindtoets nu komend jaar al in de week van 29 januari tot en met 4 februari afnemen, zo besloot demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul na kritiek uit de zuidelijke provincies op de planning. Daardoor zit nu meer ruimte tussen de toets waarmee de scholieren hun basisschooltijd afronden en de start van het carnavalsfeest, op 9 of 10 februari.

20 uur geleden