
Minister Helder: geen pgb meer voor kleine woonzorggroepen
DEN HAAG (ANP) - Minister Conny Helder (Medische Zorg) wil dat kleinschalige wooninitiatieven voor zorg straks niet meer structureel worden bekostigd via persoonsgebonden budgetten (pgb's) van meerdere cliënten. Het gaat Helder vooral om woonvormen waarin zorgaanbieders een grote rol hebben. Volgens Helder "past dit niet bij de kerngedachte van het pgb" om cliënten juist op individueel niveau zorg op maat in te laten kopen, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
De minister stelt dat het bij zo'n gebundelde pgb-financiering eigenlijk gaat om zorg in natura. En dat kan leiden tot problemen, omdat het de regie van de budgethouder beperkt. Het pgb is volgens haar te vaak "een gedwongen keuze", omdat een patiënt dan bij een bepaalde woonvorm wil horen en dan maar het pgb "op de koop toe neemt". Ook kan het leiden tot onvoldoende kwaliteit van de zorg, schrijft ze. Helder ziet liever dat er een andere financiering voor zo'n woonvorm komt. Bij woonzorg-initiatieven van bewoners en ouders is wel meer sprake van eigen regie, vindt ze.
In de brief doet ze ook voorstellen om het pgb minder fraudegevoelig te maken. Jaarlijks ontvangen ongeveer 135.000 mensen een pgb waarmee ze hun eigen professionele of informele zorgverlener kunnen betalen. Helder wil vasthouden aan de informele zorgverlener, vaak iemand die de cliënt al kent. Dat geeft meerwaarde en ze zijn hard nodig in verband met het personeelstekort in de zorg. Tegelijk moet voorkomen worden dat de bekende zorgverlener te afhankelijk wordt van het geld uit het pgb, omdat dit ertoe kan leiden dat zorg langer wordt verstrekt dan nodig, stelt Helder.
Gegevensuitwisseling
Om oneigenlijk gebruik van pgb's te voorkomen, al dan niet moedwillig, wil de minister dat makkelijker gegevens uitgewisseld kunnen worden tussen onder meer gemeenten en zorgkantoren. Ook moet de procedure om een pgb aan te vragen, verbeteren. Dat moet ook voorkomen dat een cliënt of zijn vertegenwoordiger die niet de vaardigheden hebben om een zorgbudget te beheren, niet worden toegelaten tot het pgb. Gebeurt dit toch, dan maakt het ze kwetsbaar voor fouten en misstanden.
In 2020 ging er ongeveer 3,5 miljard euro naar zorg die vanuit pgb's werd betaald; dat is 3,6 procent van de totale zorguitgaven.
Meer uit Politiek
MAASTRICHT (ANP) - De coalitie in de gemeenteraad van Maastricht gaat per direct verder zonder Volt. Deze partij met twee zetels in de raad zag onlangs de eigen wethouder vertrekken naar een baan als lid van de Raad van Bestuur bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, maar slaagt er niet in haar op korte termijn te vervangen. Volt kan naar eigen zeggen pas eind maart 2024 een opvolger voor de vertrokken wethouder Anita Bastiaans leveren, maar dat zien de andere coalitiepartijen niet zitten.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X, nadat media hadden bericht over de zichtbare notities. Dat ze te zien waren, "was niet de bedoeling", stelt Omtzigt.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk heeft dinsdagochtend twee gesprekken gepland, eerst met PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas (BBB) en daarna met Wilders en VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz. Plasterk had al eerder aangegeven in "koppels" te willen praten met partijen over mogelijke regeringsdeelname.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is na zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk op de foto gezet met een vel papier onder de arm waaruit kan worden opgemaakt dat hij regeren met de PVV echt niet ziet zitten. Het woord "ondergrens", is duidelijk te lezen, en daaronder staan de woorden: "niet in PVV/NSC/BBB".
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een vernieuwende school in Amsterdam-Noord, die in 2018 was opgericht, nog lang open kan blijven. De kwaliteit van het onderwijs op Klein Amsterdam is slecht, er is geen plan om dat te verbeteren en bovendien zit het schoolbestuur in financiële problemen, laat onderwijsminister Mariëlle Paul weten. Ze meldt dat ze nadenkt over maatregelen.
11 uur geledenDUBAI (ANP) - Als het om klimaatmaatregelen gaat, hebben ministers van Financiën vaak een cruciale rol, vindt demissionair minister Sigrid Kaag. Daarom is ze er zelf ook bij op de klimaattop in Dubai. De maandag stond in het teken van financiën. Kaag stelde dat de dag "moet gaan over systeemveranderingen".
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die hulp nodig hebben bij het aanvragen of wijzigen van hun toeslagen kunnen binnenkort bij vierhonderd informatiepunten in bibliotheken door het hele land terecht. Momenteel zijn er al 250 van die punten waar gratis hulp wordt aangeboden en daar komen er de komende periode dus 150 bij.
11 uur geleden