Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister hekelt 'indianenverhalen’ over verdwijnen ontslagboete

Minister hekelt 'indianenverhalen’ over verdwijnen ontslagboete

DEN HAAG (ANP) - Er gaan volgens minister Wouter Koolmees heel wat "indianenverhalen" rond over het verdwijnen van de veelbesproken ontslagboete. Dat politieke partijen en andere organisaties net doen alsof het kabinet werknemers in de kou laat staan, is volgens de bewindsman volledig onterecht.

Het kabinet kondigde donderdag aan dat bedrijven die vanaf 1 juni loonsubsidie aanvragen alleen een relatief kleine 'boete' moeten betalen als zij bij het ontslaan van twintig werknemers of meer niet in conclaaf gaan met de vakbond of personeelsvertegenwoordiger. In het eerste steunpakket voor bedrijven in coronaproblemen, dat eind deze maand afloopt, krijgen werkgevers nog een forsere boete als zij werknemers op straat zetten terwijl ze loonkostensubsidie ontvangen.

Dat zou niet logisch zijn gezien de economische schade die de coronacrisis ook op de langere termijn blijkt aan te richten. Veel bedrijven die afhankelijk zijn van loonsubsidie maar ook in het personeelsbestand moeten snijden, zouden zonder de loonkostenvergoeding waarschijnlijk failliet gaan, redeneert het kabinet. Dan gaan alleen maar meer banen verloren.

Financiële prikkel

Dat bijvoorbeeld SP-leider Lilian Marijnissen het kabinet ervan beticht werknemers "vogelvrij" te verklaren, schoot Koolmees in het verkeerde keelgat.

"Dit is niet de realiteit. Maak er niet zo’n frame van en werk mee aan het oplossen van het probleem", foeterde de bewindsman in debat met de socialiste. "Bedrijven zijn degenen die het risico lopen", stelt Koolmees, die benadrukt dat het ontslagrecht in stand blijft en de loonkostenregel wel degelijk een financiële prikkel kent om mensen in dienst te houden.

Zorgen

Naar eigen zeggen spreekt Koolmees "vaak heel sociale werkgevers die moeite hebben werknemers te ontslaan. Die daar nachten van wakker liggen." Ook zijn er sectoren waar ondernemers actief zijn die hun verdienmodel na de crisis sowieso moeten aanpassen. Zij gebruiken de steun van de overheid volgens de bewindsman om hun werknemers de komende vier maanden klaar te stomen voor een nieuwe baan in een andere sector. "Maar daar is wel tijd voor nodig", aldus Koolmees.

Een fors deel van de oppositie houdt evenwel grote zorgen. PVV-leider Geert Wilders noemt de afgezwakte ontslagboete "een wassen neus". GroenLinks-voorman Jesse Klaver vindt het nieuwe steunpakket "kwantitatief enorm, maar kwalitatief mager en onvoldoende". De broodnodige solidariteit ontbreekt, vindt hij. Meer begrip vindt Koolmees bij zijn voorganger, huidig PvdA-leider Lodewijk Asscher. Maar ook die vindt het nieuwe pakket een verslechtering ten opzichte van het vorige.

Meer uit Financieel

Minder internationale treinen dinsdag door staking in België

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Dinsdag rijden er minder internationale treinen van en naar België vanwege een staking. NS International meldt dat hierdoor zestien Eurocity Direct- en negen EuroCity-treinen uitvallen tussen Rotterdam en Brussel. Mogelijk worden ook Eurostar-treinen van en naar Frankrijk geschrapt.

1 uur geleden
Oud-topman ASML: Europa kan techachterstand met VS verkleinen

AMSTERDAM (ANP) - Peter Wennink, de oud-topman van ASML, denkt dat Europa de achterstand op techgebied met de Verenigde Staten kan verkleinen. Daarvoor is volgens hem wel simpelere regelgeving en een beter werkende kapitaalmarkt nodig. "Als we die zaken goed krijgen en voldoende samenwerken, kunnen we echt wel grote innovaties in Europa tot stand brengen", zegt hij in een interview met het Belgische dagblad De Tijd.

1 uur geleden
Moody's verlaagt kredietrating van VS

NEW YORK (ANP/RTR) - Moody's heeft vrijdag de kredietrating van de Verenigde Staten met één stap verlaagd van Aaa naar Aa1. De kredietbeoordelaar verwijst hiervoor naar de stijgende schuld en rente "die aanzienlijk hoger zijn dan die van landen met een vergelijkbare rating".

2 uur geleden
Bedrijfsleven neemt maatregelen om bereikbaarheid rond NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Grote werkgevers met kantoren in Den Haag raden hun personeel aan om tijdens de NAVO-top in juni zoveel mogelijk thuis te werken, in lijn met het advies van de overheid. Bedrijven in de logistieke sector verwachten verkeershinder door afgesloten wegen, maar weten nog niet precies wat de gevolgen daarvan zijn. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende bedrijven.

3 uur geleden
Winsten Wall Street ondanks zwak cijfer consumentenvertrouwen VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan ondanks een zwak cijfer over het consumentenvertrouwen. Bij de bedrijven op Wall Street stond de fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bij de dalers met een min van ruim 5 procent door tegenvallende cijfers en verwachtingen voor dit kwartaal.

14 uur geleden
Bloomberg: VodafoneZiggo overweegt verkoop zendmasten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Telecombedrijf VodafoneZiggo overweegt een verkoop van zijn zendmasten in Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro, aldus Bloomberg.

16 uur geleden
Groei economie Rusland zwakt flink af in eerste kwartaal

MOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De groei van de Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar flink afgezwakt, mede door de lagere olieprijzen en de hoge rente. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat bedroeg de groei 1,4 procent op jaarbasis. Dat was nog 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.

17 uur geleden