Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister heeft begrip, maar wijst burgemeesters op coronaregels

Minister heeft begrip, maar wijst burgemeesters op coronaregels

DEN HAAG (ANP) - Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken heeft begrip voor burgemeesters die eigenlijk een oogje dicht willen knijpen voor ondernemers die de coronaregels overtreden. "Aan de andere kant hebben we met elkaar regels afgesproken in het belang van de volksgezondheid."

Burgemeesters gaan zelf over de handhaving van de coronaregels. Een aantal burgemeesters heeft aangegeven dat ze opening van winkels en horeca zaterdag oogluikend zullen toestaan. Ze zien het als een demonstratie tegen de strenge lockdown. De voorzitters van de veiligheidsregio's hebben in het zogenoemde Veiligheidsberaad wel met elkaar afgesproken dat het naleven van de coronaregels het uitgangspunt blijft.

Toch zullen in Valkenburg vrijdag al winkeliers, kroegbazen en restauranthouders hun deuren mogen openen. "Daarin zie je dat ondernemers het op dit moment zwaar hebben", zegt Bruins Slot (CDA). "Daar heb ik begrip voor." Ze begrijpt "dat burgemeesters voor hun ondernemers proberen op te komen. Aan de andere kant geldt ook voor burgemeesters dat zij een belangrijke taak hebben rondom handhaving". Volgens de bewindsvrouw proberen burgemeesters een balans te vinden.

Een goed gesprek

Deze week was ook gedoe over de uitspraken van minister van Justitie Dilan Yesilgöz. "Uiteraard moet er gehandhaafd worden", zegt de bewindsvrouw vrijdag. Kamerleden vroegen eerder opheldering nadat Yesilgöz (VVD) had aangegeven weinig te zien in extra handhaving nu blijkt dat op enkele plekken in ondernemers tegen de regels in hun deuren willen openen.

Over Valkenburg zegt Yesilgöz dat ze hoopt dat de minister "zelf lokaal de afweging maakt" over handhaving en controle. "Het is niet zo dat wij dat vanuit Den Haag voorschrijven." Verder hoopt ze dat er "een goed gesprek" plaatsvindt.

Het kabinet moet nog een officieel besluit nemen over wat vanaf dit weekend weer mag, en welke regels er nog blijven gelden. Vrijdagavond geven premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers een persconferentie.

Meer uit Binnenland

Zangeres begint artikel 12-procedure tegen Jeroen Rietbergen

DEN HAAG (ANP) - Zangeres Nienke Wijnhoven gaat proberen Jeroen Rietbergen, de voormalig muzikaal leider van The Voice, alsnog voor de rechter te krijgen via een artikel 12-procedure. Dat heeft haar advocaat Sébas Diekstra bevestigd na berichtgeving van het AD.

1 uur geleden
Explosie bij woning in Lelystad, verdachte aangehouden

LELYSTAD (ANP) - Bij een woning aan de Binnendijk in Lelystad-Haven is woensdag een explosie geweest in een brievenbus. De politie heeft een verdachte aangehouden.

3 uur geleden
Honderden herdenken Wieteke van Dort, veel melati speldjes

DEN HAAG (ANP) - Vele honderden mensen hebben woensdagmiddag in de Kloosterkerk in Den Haag afscheid genomen van Wieteke van Dort. Volgens een woordvoerder van de familie kwamen "zeker zes-, zevenhonderd mensen samen" om te praten, te luisteren naar muziek en te bidden. Veel aanwezigen droegen een melati speldje, een symbool van de Indische gemeenschap in Nederland.

4 uur geleden
Zaterdag eerste huwelijk tussen mensen zelfde geslacht op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Twee vrouwen trouwen zaterdag op Curaçao en daarmee zijn ze het eerste stel van hetzelfde geslacht dat met elkaar trouwt in het land. Zo'n twee weken geleden oordeelde de Hoge Raad dat mensen van hetzelfde geslacht per direct mogen trouwen op Aruba en Curaçao.

5 uur geleden
Serval mag toch naar Stichting AAP en wordt dus niet afgemaakt

DEN HAAG (ANP) - De teruggevonden serval die vorige week ontsnapte in Lexmond mag toch naar Stichting AAP. De organisatie die exotische dieren in nood opvangt, had eerst geen plek. Daarop besloot de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) volgens de Dierenambulance dat het dier moest worden afgemaakt, maar daartegen voerde de Dierenambulance woensdag actie in Den Haag.

5 uur geleden
Verkeer rond Amsterdam staat voor derde dag op rij vast

AMSTERDAM (ANP) - Het is de derde dag op rij dat het verkeer vaststaat op de wegen rond Amsterdam. Door werkzaamheden op de A10 en een ongeluk bij knooppunt De Nieuwe Meer stond er rond 17.00 uur zo'n 35 kilometer file. Ook op de A9 is het druk. Weggebruikers moeten rekening houden met een uur vertraging.

6 uur geleden
Dierenambulance voert actie om afmaken serval te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Dierenambulance voert woensdagmiddag actie voor het gebouw van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Den Haag omdat zij niet willen dat de in Lexmond teruggevonden serval wordt afgemaakt. Het baasje van de serval wil het dier niet terug en daarop besloot de RVO het dier te laten inslapen, aldus de actievoerders.

7 uur geleden