Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: groei Schiphol kan zonder meer risico op ongelukken

Minister: groei Schiphol kan zonder meer risico op ongelukken

DEN HAAG (ANP) - Een verdere groei van Schiphol naar maximaal 540.000 vliegbewegingen is mogelijk zonder dat het risico op ongelukken toeneemt. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur), die daar onderzoek naar heeft laten doen door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR).

Het kabinet wil vanaf volgend jaar onder strenge voorwaarden groei toestaan op Schiphol. De luchtvaartsector moet die groei wel verdienen, door eerst te zorgen voor minder geluidshinder en milieuvervuiling. Daarbij geldt 540.000 starts en landingen als het maximum dat met de huidige infrastructuur veilig kan worden afgehandeld.

De Tweede Kamer had Van Nieuwenhuizen gevraagd dat plafond nog eens kritisch tegen het licht te houden. Het NLR heeft daarop een nieuwe analyse gemaakt en komt tot dezelfde conclusie. De onderzoekers wijzen onder meer op maatregelen die Schiphol al heeft genomen of aangekondigd om de veiligheid te verbeteren.

Complexiteit

De minister heeft daarnaast laten onderzoeken of Schiphol voldoende vervolg heeft gegeven aan de aanbevelingen uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) uit 2017. Die concludeerde dat Schiphol pas veilig verder kan groeien na forse maatregelen om de complexiteit te verminderen.

Twee onderzoeksbureau hebben bekeken wat Schiphol sindsdien heeft gedaan om de zorgen van de OVV weg te nemen. "In het algemeen laat de evaluatie zien dat het leeuwendeel van de aanbevelingen is opgevolgd of naar verwachting in de komende tijd opgevolgd gaat worden", aldus Van Nieuwenhuizen.

Meer uit Politiek

Topambtenaar: toeslagenschandaal niet gevolg van fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider handhavingsregie bij Toeslagen Paul Veringmeier in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie. Hij noemt het "superverdrietig" dat tienduizenden gezinnen in de problemen zijn gestort doordat ze onterecht grote bedragen aan ontvangen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. "Maar dat heeft niets te maken met de fraudeaanpak met toeslagen."

1 uur geleden
CJIB gaat voortaan langer achter geldboetes aan

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een geldboete vanwege een relatief lichte overtreding niet betalen, kunnen voortaan vier jaar lang het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) achter zich aan krijgen om de boete te incasseren. Tot nu toe werden deze gevallen na twee jaar overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM), dat vervolgens een besluit nam om de zaak al dan niet voor de rechter te brengen. De nieuwe werkwijze moet ertoe leiden dat bestraften alsnog betalen en dat tegelijk OM en rechters ontlast worden, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een Kamerbrief.

2 uur geleden
Kabinet stopt 22 miljoen in modernisering ruimtevaartlab ESTEC

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet stopt de komende tien jaar in totaal 22,2 miljoen euro extra in de modernisering van het ruimtelab ESTEC in Noordwijk. Dat geld is toegezegd "vanwege het grote belang van ESTEC voor het vestigingsklimaat voor hightech-bedrijven", schrijft minister Mickey Adriaansens aan de Tweede Kamer.

3 uur geleden
Voorzitter Hein Pieper van partij Omtzigt opgestapt

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij. Pieper was medeoprichter en een van de drijvende krachten achter de partij.

5 uur geleden
Hoekstra op voor drie uur durend klimaatexamen in EU-parlement

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra moet zich maandagavond door een drie uur durend verhoor door Europarlementariërs slaan om de nieuwe klimaatman van de Europese Commissie te worden. Hij heeft in Straatsburg nog wel wat twijfels weg te nemen.

12 uur geleden
BIJ1 doet met onbekende Edson Olf mee aan verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Zonder boegbeeld Sylvana Simons doet BIJ1 op 22 november toch een gooi naar een of meer zetels in de Tweede Kamer. Op een partijcongres in Den Haag, dat zich vrijwel geheel achter gesloten deuren afspeelde, besloten de leden met ruime meerderheid om mee te doen. Slechts dertien leden stemde tegen.

22 uur geleden
Rutte opnieuw voor enquêtecommissie in laatste verhoorweek

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verschijnt komende week opnieuw voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar het fraudebeleid van de overheid. Het is de laatste week van openbare verhoren door de commissie, waarin het onder meer gaat over de rechtsbescherming van burgers.

1 dag geleden