Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister grijpt in bij omstreden misdaadbestrijdingsteam

Minister grijpt in bij omstreden misdaadbestrijdingsteam

DEN HAAG (ANP) - Het omstreden Multidisciplinaire Interventieteam (MIT) waarin politie, justitie en andere organisaties de georganiseerde misdaad moesten bestrijden, krijgt andere taken en een nieuwe naam. De opvolger moet zich vooral richten op de informatievoorziening en de daadwerkelijke interventies overlaten aan de verantwoordelijke diensten, schrijft minister van Justitie Dilan Yeşilgöz aan de Kamer.

Het MIT werd bekritiseerd vanuit de betrokken diensten en de wetenschap, omdat het ertoe zou leiden dat de verschillende organisaties die zich bezighouden met ondermijning en misdaadbestrijding elkaar voor de voeten lopen. De politie heeft er zorgen over geuit en criminoloog Cyrille Fijnaut sprak van "het domste plan in de geschiedenis van de Nederlandse politie".

Het nieuwe team gaat de Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC) heten. Nog altijd zijn de politie, Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst, douane, FIOD en het Openbaar Ministerie betrokken. De NSOC moet zich vooral gaan bezighouden met informatiedeling. Ook moet ze "nieuwe methoden" ontwikkelen om de ondermijnende criminaliteit te bestrijden.

Vaart maken

Yeşilgöz heeft "vele gesprekken gevoerd met wetenschappers, burgemeesters, medewerkers en bestuurders van de samenwerkende organisaties" en mensen die bij het MIT zelf betrokken waren. Daaruit "werd mij duidelijk dat er te veel gesproken is over structuren, governance, verdeling van fte en financiële middelen", schrijft de minister aan de Kamer. Volgens de minister heeft het onderwerp daarvoor te veel haast.

Hoe de taken van de NSOC precies ingevuld worden, wordt nog uitgewerkt. Er is wetgeving in de maak waarmee informatie uitgewisseld kan worden zoals de minister dat graag zou zien. Omdat de werkwijze waar de afgelopen jaren aan was gewerkt binnen het MIT nu op de schop gaat, wil zij de komende anderhalf jaar extra vaart maken met de NSOC. Daarna komt er een evaluatie.

Bestrijding van ondermijning

Minister Yeşilgöz zegt in een verklaring bij het nieuws dat ze vindt dat de NSOC een prominente rol moet krijgen in de bestrijding van ondermijning. "We moeten slimmer en sneller criminele netwerken doorgronden en met nieuwe methodes deze doorbreken. De samenwerking binnen de NSOC moet hierin een duidelijke toegevoegde waarde krijgen, zodat Nederland minder aantrekkelijk wordt voor de georganiseerde misdaad.’’

Daags na de moord op advocaat Derk Wiersum, in september 2019, vroeg de Tweede Kamer om snel een interventieteam op te richten. Het idee van het team was dat het team criminele structuren en bedrijfsprocessen zou "blootleggen en duurzaam verstoren".

Meer uit Binnenland

Man (20) die werd overvaren in Kudelstaart overleden

KUDELSTAART (ANP) - De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer.

27 minuten geleden
Datalek legt e-mailadressen 60.000 mensen met studieschuld bloot

GRONINGEN (ANP) - Een ethische hacker kon korte tijd de e-mailadressen van 60.000 mensen met een studieschuld inzien door een datalek bij softwarebedrijf Survalyzer, dat voor de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een enquête uitvoerde. Dit bevestigt DUO na berichtgeving van BNR.

39 minuten geleden
Varkens krijgen nog steeds herhaaldelijk stroomstoten

AMSTERDAM (ANP) - Varkens krijgen tijdens transporten nog steeds herhaaldelijk stroomstoten toegediend. Dit gebeurt ook op gevoelige plekken zoals het hoofd, de nek, de rug en de flanken. Dit stelt Varkens in Nood. De dierenrechtenorganisatie heeft in mei dit jaar opnames gemaakt bij meerdere transporteurs. De organisatie doet aangifte van dierenmishandeling.

53 minuten geleden
Uitspraak rechtbank zaak man achter 'vergismoord' Latumahina

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam doet maandag uitspraak in de strafzaak tegen de 43-jarige Nourredine H., die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als de man achter de schietpartij die de Amsterdamse dj Djordy Latumahina op 8 oktober 2016 fataal werd. De moordenaars zagen de 31-jarige Latumahina aan voor iemand anders, het beoogde doelwit was Gino M. De eis van het OM tegen H. luidde 29 jaar en negen maanden cel.

5 uur geleden
Aspirant-minister Faber wacht kritische hoorzitting Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De beoogd minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) kan maandag kritische vragen verwachten tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer. Het bericht over haar benoeming maakte veel tongen los, onder andere omdat ze als senator in een debat sprak over de omstreden term "omvolking", die wordt gebruikt in extreemrechtse complottheorieën. VVD-leider Dilan Yeşilgöz noemde Faber openlijk "niet onomstreden" nadat ze was aangedragen, maar stemde na een crisisoverleg met de andere coalitiepartijen toch in met haar kandidatuur.

5 uur geleden
Hoger beroep Marengo verder met drie weken regiezittingen

SCHIPHOL (ANP) - In de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat maandag het hoger beroep verder in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. De komende drie weken zijn meerdere regiezittingen gepland. Dan wordt onder meer gesproken over het onderzoek en wat er nog nodig is om de zaken van de veertien verdachten inhoudelijk te kunnen behandelen.

5 uur geleden
Gewonde bij steekincident in Loosbroek

LOOSBROEK (ANP) - Bij een steekincident in het Brabantse Loosbroek is een man gewond geraakt, meldt de politie. Er is een verdachte aangehouden.

7 uur geleden