Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister grijpt in bij omstreden misdaadbestrijdingsteam

Minister grijpt in bij omstreden misdaadbestrijdingsteam

DEN HAAG (ANP) - Het omstreden Multidisciplinaire Interventieteam (MIT) waarin politie, justitie en andere organisaties de georganiseerde misdaad moesten bestrijden, krijgt andere taken en een nieuwe naam. De opvolger moet zich vooral richten op de informatievoorziening en de daadwerkelijke interventies overlaten aan de verantwoordelijke diensten, schrijft minister van Justitie Dilan Yeşilgöz aan de Kamer.

Het MIT werd bekritiseerd vanuit de betrokken diensten en de wetenschap, omdat het ertoe zou leiden dat de verschillende organisaties die zich bezighouden met ondermijning en misdaadbestrijding elkaar voor de voeten lopen. De politie heeft er zorgen over geuit en criminoloog Cyrille Fijnaut sprak van "het domste plan in de geschiedenis van de Nederlandse politie".

Het nieuwe team gaat de Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC) heten. Nog altijd zijn de politie, Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst, douane, FIOD en het Openbaar Ministerie betrokken. De NSOC moet zich vooral gaan bezighouden met informatiedeling. Ook moet ze "nieuwe methoden" ontwikkelen om de ondermijnende criminaliteit te bestrijden.

Vaart maken

Yeşilgöz heeft "vele gesprekken gevoerd met wetenschappers, burgemeesters, medewerkers en bestuurders van de samenwerkende organisaties" en mensen die bij het MIT zelf betrokken waren. Daaruit "werd mij duidelijk dat er te veel gesproken is over structuren, governance, verdeling van fte en financiële middelen", schrijft de minister aan de Kamer. Volgens de minister heeft het onderwerp daarvoor te veel haast.

Hoe de taken van de NSOC precies ingevuld worden, wordt nog uitgewerkt. Er is wetgeving in de maak waarmee informatie uitgewisseld kan worden zoals de minister dat graag zou zien. Omdat de werkwijze waar de afgelopen jaren aan was gewerkt binnen het MIT nu op de schop gaat, wil zij de komende anderhalf jaar extra vaart maken met de NSOC. Daarna komt er een evaluatie.

Bestrijding van ondermijning

Minister Yeşilgöz zegt in een verklaring bij het nieuws dat ze vindt dat de NSOC een prominente rol moet krijgen in de bestrijding van ondermijning. "We moeten slimmer en sneller criminele netwerken doorgronden en met nieuwe methodes deze doorbreken. De samenwerking binnen de NSOC moet hierin een duidelijke toegevoegde waarde krijgen, zodat Nederland minder aantrekkelijk wordt voor de georganiseerde misdaad.’’

Daags na de moord op advocaat Derk Wiersum, in september 2019, vroeg de Tweede Kamer om snel een interventieteam op te richten. Het idee van het team was dat het team criminele structuren en bedrijfsprocessen zou "blootleggen en duurzaam verstoren".

Meer uit Binnenland

Reisbranchevereniging ANVR bezorgd over boerenacties

DEN HAAG (ANP) - Reisbranchevereniging ANVR maakt zich "flinke zorgen" over eventuele boerenacties maandag. Boerenorganisaties hebben aangekondigd die dag het land plat te willen leggen, waarbij onder andere over acties bij Schiphol wordt gesproken. "Het wordt uitermate spannend", zegt Frank Radstake van de ANVR zaterdagavond in het tv-programma EenVandaag.

3 minuten geleden
NVWA onderzoekt contacten met Duitse varkenshouder na uitbraak

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat na welke contacten er zijn geweest tussen Nederlandse bedrijven en de varkensboerderij vlak over de grens met Duitsland waar de Afrikaanse varkenspest is uitgebroken. De beschermingszones om het besmette bedrijf hebben nu nog geen invloed op Nederlands grondgebied, laat een woordvoerder van het ministerie van Landbouw weten.

1 uur geleden
Nog twee arrestaties om openlijke geweldpleging bij huis minister

NUNSPEET (ANP) - De politie heeft nog eens twee mannen aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal op dinsdagavond. Het gaat om mannen van 26 en 30 jaar, beide afkomstig uit het Gelderse Nunspeet. Zij worden ook verdacht van het plegen van diefstal van een camera langs de weg.

1 uur geleden
FVD steunt aangekondigde boerenacties

TUIL (ANP) - Forum voor Democratie (FVD) steunt de aangekondigde acties van komende maandag door boeren. Dat zei FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren zaterdag op een bijeenkomst in het Gelderse Tuil over de stikstofplannen van het kabinet.

3 uur geleden
NS presenteert nieuwe, snelle intercity

ROTTERDAM (ANP) - De NS heeft zaterdag in Rotterdam het publiek kennis laten maken met een nieuwe versie van de intercity, ontwikkeld door de Franse fabrikant Alstom. De trein heeft een topsnelheid van 200 kilometer per uur en trekt, door extra aandrijving, sneller op dan gebruikelijke treinen op de hogesnelheidslijn. "Wat goed van pas komt in het kleine Nederland met relatief veel stops", aldus de NS.

4 uur geleden
Farmers Defence Force: geen idee wat er maandag gaat gebeuren

DEN HAAG (ANP) - De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft "geen idee wat er maandag allemaal gaat gebeuren", aldus vice-voorzitter Jos Ubels zaterdag. "Maar dat er wat gaat gebeuren, dat is wel zeker. Dat lees en hoor je overal", aldus Ubels.

5 uur geleden
Oud-minister Arie Pais (VVD) overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog. Hij was getrouwd met partijgenote Eegje Schoo, die later ook minister werd.

7 uur geleden