Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: geen blootfoto's meer van patiënt naar zorgverzekeraar

Minister: geen blootfoto's meer van patiënt naar zorgverzekeraar

DEN HAAG (ANP) - Nieuwe afspraken moeten ertoe leiden dat vrouwen die een hersteloperatie aanvragen na borstkanker niet meer zelf een blootfoto hoeven te sturen aan hun zorgverzekeraar. In sommige gevallen eisen verzekeraars dat, bijvoorbeeld als er geruime tijd zit tussen de behandeling en de hersteloperatie. Zorgminister Ernst Kuipers meldt aan de Tweede Kamer dat hij de procedure hiervoor wil veranderen.

De Kamer had via een motie van PVV-Kamerlid Fleur Agema het kabinet verzocht om deze praktijk te stoppen. Aanleiding was een vrouw die haar beklag had gedaan over foto's die zij van haar verminkte borsten moest opsturen om in aanmerking te kunnen komen voor vergoeding van de reconstructie.

Kuipers wil dat dit voortaan alleen gebeurt via medische foto's die de behandelend arts maakt en "worden uitgewisseld tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar via de beveiligde omgeving voor medische informatie die daarvoor is". De beoordeling van de foto's gebeurt ook door artsen, aldus de minister.

Medisch oogpunt

Hij begrijpt wel dat zorgverzekeraars foto's willen hebben om te kunnen beoordelen of de borstreconstructie vanuit medisch oogpunt wordt gevraagd. Die wordt wel vergoed en cosmetische borstoperaties niet. Jaarlijks gaat het om ongeveer tweehonderd tot driehonderd borstreconstructies die geruime tijd na de behandeling tegen borstkanker worden aangevraagd.

Tegelijk wil de minister de hele procedure voor herstelbehandelingen wijzigen. Zo zouden er wat Kuipers betreft voor het grootste deel van de borstreconstructies, aansluitend aan de behandeling, geen machtiging meer nodig hoeven te zijn. Dat scheelt ongeveer 5000 aanvragen per jaar. Daarvoor zou een aparte code kunnen worden ingevoerd.

Meer uit Politiek

Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

1 dag geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

1 dag geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

1 dag geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

1 dag geleden
Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

2 dagen geleden
Kabinet steunt volgende stap EU-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over lidmaatschap van de Europese Unie, schrijft demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie wil de onderhandelingen daartoe openen met beide landen. Met Bosnië kan later ook gepraat worden, maar dat land moet daar eerst nog stappen voor zetten.

2 dagen geleden
Ruim 3600 stemmen voor zwemmer Maarten van der Weijden

DEN HAAG (ANP) - Zwemmer Maarten van der Weijden heeft vorige week 3656 stemmen gekregen bij de Tweede Kamerverkiezingen. De olympisch kampioen was lijstduwer van de VVD, hij stond op een onverkiesbare 80e plek op de kandidatenlijst. Slechts dertien partijgenoten kregen meer stemmen, dus een deel van de komende Kamerfractie heeft minder steun dan Van der Weijden.

2 dagen geleden