Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: geen blootfoto's meer van patiënt naar zorgverzekeraar

Minister: geen blootfoto's meer van patiënt naar zorgverzekeraar

DEN HAAG (ANP) - Nieuwe afspraken moeten ertoe leiden dat vrouwen die een hersteloperatie aanvragen na borstkanker niet meer zelf een blootfoto hoeven te sturen aan hun zorgverzekeraar. In sommige gevallen eisen verzekeraars dat, bijvoorbeeld als er geruime tijd zit tussen de behandeling en de hersteloperatie. Zorgminister Ernst Kuipers meldt aan de Tweede Kamer dat hij de procedure hiervoor wil veranderen.

De Kamer had via een motie van PVV-Kamerlid Fleur Agema het kabinet verzocht om deze praktijk te stoppen. Aanleiding was een vrouw die haar beklag had gedaan over foto's die zij van haar verminkte borsten moest opsturen om in aanmerking te kunnen komen voor vergoeding van de reconstructie.

Kuipers wil dat dit voortaan alleen gebeurt via medische foto's die de behandelend arts maakt en "worden uitgewisseld tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar via de beveiligde omgeving voor medische informatie die daarvoor is". De beoordeling van de foto's gebeurt ook door artsen, aldus de minister.

Medisch oogpunt

Hij begrijpt wel dat zorgverzekeraars foto's willen hebben om te kunnen beoordelen of de borstreconstructie vanuit medisch oogpunt wordt gevraagd. Die wordt wel vergoed en cosmetische borstoperaties niet. Jaarlijks gaat het om ongeveer tweehonderd tot driehonderd borstreconstructies die geruime tijd na de behandeling tegen borstkanker worden aangevraagd.

Tegelijk wil de minister de hele procedure voor herstelbehandelingen wijzigen. Zo zouden er wat Kuipers betreft voor het grootste deel van de borstreconstructies, aansluitend aan de behandeling, geen machtiging meer nodig hoeven te zijn. Dat scheelt ongeveer 5000 aanvragen per jaar. Daarvoor zou een aparte code kunnen worden ingevoerd.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Segers: helpt niet als kabinet de Kamer alleen als 'lastig' ziet

ZWOLLE (ANP) - Een kabinet dat de Tweede Kamer alleen maar als "lastige mensen" beschouwt en het debat als "onderbreking van alle belangrijke zaken" waaraan gewerkt wordt, draagt niet bij aan herstel van het vertrouwen in de politiek. Dat heeft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gezegd tijdens een partijcongres in Zwolle.

2 uur geleden
Kabinet trekt nog eens 680 miljoen euro uit voor Groningen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt in de Voorjaarsnota nog eens 680 miljoen euro vrij voor Groningen, aldus staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Het geld is bedoeld voor de afhandeling van de gevolgen van de aardbevingen veroorzaakt door de gaswinning.

17 uur geleden
Minister Helder: geen pgb meer voor kleine woonzorggroepen

DEN HAAG (ANP) - Minister Conny Helder (Medische Zorg) wil dat kleinschalige wooninitiatieven voor zorg straks niet meer structureel worden bekostigd via persoonsgebonden budgetten (pgb's) van meerdere cliënten. Het gaat Helder vooral om woonvormen waarin zorgaanbieders een grote rol hebben. Volgens Helder "past dit niet bij de kerngedachte van het pgb" om cliënten juist op individueel niveau zorg op maat in te laten kopen, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

18 uur geleden
Oppositie: verhoging AOW is sigaar uit eigen doos

DEN HAAG (ANP) - Bij de oppositie vallen een aantal plannen uit de Voorjaarsnota niet goed. Vooral de manier waarop de verhoging van de AOW wordt gefinancierd, valt slecht bij partijen. Wel zijn ze tevreden dat de ouderdomsvoorziening aan het minimumloon gekoppeld blijft.

19 uur geleden
Ondernemers ontstemd over doorschuiven spaartaksrekening

DEN HAAG (ANP) - Het voelt onjuist dat het kabinet de rekening voor de onterecht betaalde spaartaks op het bordje van de ondernemers legt. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de voorjaarsplannen van het kabinet. Volgens de ondernemersorganisaties leeft er onder de achterban een gevoel van onrechtvaardigheid. Ook omdat het kabinet ervoor had kunnen kiezen de staatsschuld iets verder te laten oplopen nu Nederland wat dat betreft "ver beneden" de EU-normen zit.

20 uur geleden
Rutte ziet verhit debat over gewiste sms'jes als ''familieruzie''

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte ziet het verhitte debat dat hij donderdag in de Tweede Kamer had over zijn sms'jes als een "familieruzie". Het is volgens hem niet slecht om dingen die je "echt dwarszitten en waar je helemaal klaar mee bent" in "stevige bewoordingen te uiten", zei hij vrijdag in zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad.

21 uur geleden
Terreurbestrijding komende jaren meer in teken uiterst rechts

DEN HAAG (ANP) - Extremisme uit uiterst rechtse hoek zal de komende jaren een grotere rol spelen in de terrorismebestrijding in Nederland. Ook eenlingen met extremistische denkbeelden, "vaak in combinatie met extreme anti-overheidssentimenten en complotdenkbeelden", vragen meer aandacht. Dat staat in de Nationale Contraterrorisme Strategie voor de komende vier jaar, die minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

21 uur geleden