
Minister: gedoog permanente bewoner vakantiehuisje in coronatijd
DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten mensen die clandestien in een vakantiehuisje wonen tijdens de coronacrisis gedogen, vindt het kabinet. Minister Stientje van Veldhoven (Wonen) wil voorkomen dat nog eens tienduizenden mensen "in deze uitzonderlijke tijd op straat belanden".
Ongeveer 55.000 mensen wonen het hele jaar door in een recreatiewoning, schat Van Veldhoven, terwijl dat niet mag. Gemeenten proberen dat tegen te gaan en leggen daarom bijvoorbeeld dwangsommen op. Maar nu het coronavirus rondwaart en mensen zo min mogelijk met elkaar in aanraking moeten komen, is het onwenselijk dat mensen hun boeltje moeten pakken of zelfs op straat komen te staan, klinkt het steeds vaker.
Van Veldhoven roept gemeenten op zich af te vragen of het nu wel nodig is om op te treden tegen de permanente bewoners. Ze zouden bovendien "de menselijke maat" in het oog moeten houden, die "nu belangrijker is dan ooit". En dreigende of al opgelegde dwangsommen voorlopig moeten opschorten.
Vakantieverblijven
Onder andere Zeeland heeft vakantieparken, maar ook vakantieverblijven in bijvoorbeeld jachthavens, afgelopen week gesloten. Van Veldhoven roept de veiligheidsregio's die daartoe overgaan op om ruimhartig uitzonderingen te maken voor bijvoorbeeld arbeidsmigranten. Die zijn vaak aangewezen op zulk onderdak en dreigen nu dakloos te worden. "Als er geen onveilige situatie bestaat" en bewoners een eigen keuken en badkamer hebben, "zie ik op dit moment geen reden om deze mensen op straat te zetten".
Als er wel "een onveilige, ongezonde of criminele situatie" bestaat, zouden gemeenten volgens Van Veldhoven er goed aan doen een oplossing voor de bewoners te zoeken.
Meer uit Politiek
UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV reageert verbolgen op het negatieve advies van het demissionaire kabinet over de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. "Wat een armetierig zootje", stelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Daar waar de Kamer wél verantwoordelijkheid neemt en een stapje in de goede richting zet, probeert dit demissionaire kabinet het zielige gezicht te redden. Niet meedenken, maar problemen opwerpen. Zorgen over het vestigingsklimaat, niet over de nijpende armoede."
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra zal zich als klimaatman van de Europese Commissie inzetten voor onder meer de natuurherstelwet en het uitbannen van fossiele subsidies. Ook al hebben zijn eigen partijgenoten over zulke plannen zo hun bedenkingen. "Een ambitieuze klimaataanpak is een absolute noodzaak", zegt de kandidaat-Eurocommissaris in antwoord op kritische vragen van het Europees Parlement. Maar over een van de belangrijkste taken die op hem wachten, het stellen van een EU-klimaatdoel voor 2040, laat hij nog weinig los.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt korte metten met de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. De moties die na de Algemene Politieke Beschouwingen zijn aangenomen en de begroting voor ruim 4,1 miljard euro moeten vertimmeren, zijn onvoldoende of niet deugdelijk gedekt. Het begrotingstekort zou bovendien boven de drie procent uitkomen, wat volgens Europese regels niet mag, schrijft minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De voormalige staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) betreurt het dat hij niet de tijd en aandacht heeft gehad om te voorkomen dat ouders werden geraakt door hard toeslagenbeleid. Als verantwoordelijke voor de Belastingdienst tussen 2010 en 2014 heeft hij zijn ambtenaren meerdere keren opgedragen om ouders mild te behandelen als zij de fout hadden gemaakt om geen eigen bijdrage voor de kinderopvangtoeslag te betalen. Maar uiteindelijk stemde Weekers toch in met een terugvordering die de ouders financieel flink heeft geraakt. De eurocrisis slokte naar eigen zeggen al zijn tijd op.
1 dag geledenWOLTERSUM (ANP) - In het aardbevingsgebied zitten "tienduizenden kinderen in een shit-situatie" en dat is "vreselijk". Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van een werkbezoek aan Groningen. Hij sprak onder meer met kinderen en medewerkers van scholen en met regionale bestuurders. Rutte was ontroerd door de verhalen die hij hoorde, zei hij.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Hans Vijlbrief (D66) wil dat de overheid wettelijk wordt verplicht om begrijpelijke taal te gebruiken. De demissionair staatssecretaris Mijnbouw en de nummer drie op de D66-kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen wil dat vanuit de Tweede Kamer gaan regelen. Informatie over bijvoorbeeld toeslagen en communicatie over nieuwe wetten zijn vaak onnodig ingewikkeld, vindt Vijlbrief. Onbegrijpelijke taal vergroot volgens hem het risico dat inwoners afhaken en dat het wantrouwen tegen de overheid toeneemt.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie wil "helemaal niets te maken hebben" met schutter Fouad L., laat een woordvoerder van de Tweede Kamerfractie desgevraagd weten. L. presenteerde zich op sociale media als fanatiek lid van de partij. De zegsman van FVD kan dat vanwege privacyoverwegingen bevestigen noch ontkennen.
1 dag geleden