Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: Gazprom staat klaar om Europa meer gas te leveren

Minister: Gazprom staat klaar om Europa meer gas te leveren

MOSKOU (ANP) - Het Russische Gazprom staat klaar om meer gas te leveren aan Europa. Dat zei de Russische minister voor Energie, Dmitri Peskov, tegen het Russische persbureau Interfax. 's Werelds grootste aardgasbedrijf Gazprom, waarin de Russische overheid een groot belang heeft, zou volgens hem ook graag meer leveringscontracten afsluiten met Europa.

De gasprijzen stegen deze week tot het hoogste niveau ooit in Europa. Dat werd in de hand gewerkt door de relatief koude winter, waardoor de voorraden relatief laag zijn. Daarnaast is de vraag vanuit Azië hoog doordat de industrie een inhaalslag maakt nu het economisch herstel van de coronacrisis is begonnen.

Rusland is de belangrijkste leverancier van aardgas voor de Europese Unie en was vorig jaar goed voor 43,4 procent van al het aardgas in het landenblok. De nummer twee, Noorwegen, kondigde afgelopen week al aan zijn gasleveringen aan Europa de komende twaalf maanden te verhogen vanwege de sterk gestegen prijzen.

De hoge gasprijzen hebben in het Verenigd Koninkrijk sinds begin augustus al zeven energieleveranciers de kop gekost, waardoor 1,5 miljoen Britse huishoudens een andere energieleverancier moeten zoeken. Italië trekt ruim 3 miljard euro uit om te hoge energierekeningen voor huishoudens en bedrijven te voorkomen. Deze week stemde ook bijna de gehele Tweede Kamer in met een aanpassing van de rijksbegroting van 2022, waarbij 500 miljoen euro wordt uitgetrokken om de energierekening te verlagen.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 3 weken geleden
de usa heeft niet te vertellen al denken ze van wel. laat die maar hun eigen problemen oplossen--ik zeg open die kraan en laat het gas maar stromen.
turfer 3 weken geleden
nou,maar te hopen dat grote broer amerika dat goed vind

Meer uit Financieel

Overname Monte dei Paschi door Unicredit gaat mogelijk niet door

ROME (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De overname van de Italiaanse bank Monte dei Paschi door de grote branchegenoot Unicredit gaat mogelijk niet door. De Italiaanse regering en Unicredit kunnen het volgens bronnen niet eens worden over de voorwaarden van de verkoop van de bank. Het afketsen van de deal wordt waarschijnlijk zondag nog officieel bekendgemaakt, melden persbureaus Bloomberg en Reuters op basis van ingewijden.

1 uur geleden
Vastgoedconcern Evergrande hervat werk aan meer dan 10 projecten

BEIJING (ANP/RTR) - Het Chinese vastgoedconcern Evergrande heeft het werk hervat aan meer dan tien projecten in zes steden, waaronder Shenzhen. Dat meldt het bedrijf nadat eerder deze bekend werd dat langverwachte rentebetalingen zijn gedaan. Evergrande liet in augustus weten dat het werk aan sommige vastgoedprojecten was opgeschort omdat het leveranciers en aannemers niet op tijd kon betalen.

1 uur geleden
Verstappen: geen vrees voor nieuwe botsing met Hamilton

AUSTIN (ANP) - Max Verstappen is niet bang voor een nieuwe botsing met Lewis Hamilton. De Nederlander en de Brit starten zondag in de Grote Prijs van de Verenigde Staten vanaf de voorste startrij, met Verstappen op poleposition.

2 uur geleden
EU en Britten vinden nog geen oplossing over Noord-Ierse kwestie

BRUSSEL (ANP) - De gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de handel met Noord-Ierland gaan volgende week verder in Londen. Volgens bronnen rond de Britse onderhandelaars waren de gesprekken in Brussel deze week constructief en is er op sommige punten toenadering gekomen. "Maar de waarheid is dat er op de belangrijke punten nog grote verschillen zijn." De Britten geven aan dat er snel een doorbraak moet komen.

15 uur geleden
Advies aan Vlaamse regering: krimp veestapel drastisch in

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Vlaamse veestapel moet aanzienlijk kleiner worden om de klimaatdoelen te halen. Dat staat in een rapport van een adviesorgaan aan de Vlaamse regering dat persbureau Belga inzag. Net als in Nederland ligt een reductie van de veestapel echter politiek gevoelig.

1 dag geleden
Singapore eist vaccinatie of negatieve test voor toegang tot werk

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - Singapore laat vanaf volgend jaar alleen nog mensen die gevaccineerd zijn of recent hersteld van corona vrijelijk toe tot hun werkplaats. Mensen die niet gevaccineerd of hersteld zijn, zullen zich dan dagelijks moeten laten testen om aan te tonen dat ze het virus niet hebben.

1 dag geleden
Oliestaat Saudi-Arabië wil in 2060 klimaatneutraal zijn

RIYADH (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Saudi-Arabië is in 2060 CO2-neutraal. De grootste olie-exporteur ter wereld deed de toezegging tijdens de opening van een klimaatconferentie in hoofdstad Riyadh. Om dat te bereiken wil het land onder meer hernieuwbare energie gaan opwekken en bomen planten.

1 dag geleden