Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: Gazprom staat klaar om Europa meer gas te leveren

Minister: Gazprom staat klaar om Europa meer gas te leveren

MOSKOU (ANP) - Het Russische Gazprom staat klaar om meer gas te leveren aan Europa. Dat zei de Russische minister voor Energie, Dmitri Peskov, tegen het Russische persbureau Interfax. 's Werelds grootste aardgasbedrijf Gazprom, waarin de Russische overheid een groot belang heeft, zou volgens hem ook graag meer leveringscontracten afsluiten met Europa.

De gasprijzen stegen deze week tot het hoogste niveau ooit in Europa. Dat werd in de hand gewerkt door de relatief koude winter, waardoor de voorraden relatief laag zijn. Daarnaast is de vraag vanuit Azië hoog doordat de industrie een inhaalslag maakt nu het economisch herstel van de coronacrisis is begonnen.

Rusland is de belangrijkste leverancier van aardgas voor de Europese Unie en was vorig jaar goed voor 43,4 procent van al het aardgas in het landenblok. De nummer twee, Noorwegen, kondigde afgelopen week al aan zijn gasleveringen aan Europa de komende twaalf maanden te verhogen vanwege de sterk gestegen prijzen.

De hoge gasprijzen hebben in het Verenigd Koninkrijk sinds begin augustus al zeven energieleveranciers de kop gekost, waardoor 1,5 miljoen Britse huishoudens een andere energieleverancier moeten zoeken. Italië trekt ruim 3 miljard euro uit om te hoge energierekeningen voor huishoudens en bedrijven te voorkomen. Deze week stemde ook bijna de gehele Tweede Kamer in met een aanpassing van de rijksbegroting van 2022, waarbij 500 miljoen euro wordt uitgetrokken om de energierekening te verlagen.

Meer uit Financieel

Libië: het is veilig voor buitenlandse energiebedrijven

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië, dat de grootste olievoorraden van het Afrikaanse continent bezit, zegt dat het veilig is voor buitenlandse energiebedrijven om weer zaken te doen in het land. Volgens het Libische staatsoliebedrijf is de veiligheidssituatie drastisch verbeterd na jaren van strijd tussen rivaliserende milities.

41 minuten geleden
Russische overheid bezorgd over toenemende personeelstekorten

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische overheid maakt zich zorgen over de toenemende personeelstekorten in Rusland door de oorlog in Oekraïne en vreest dat daardoor het economisch herstel ondermijnd kan worden. Dat zei de Russische economieminister Maxim Reshetnikov op de staatstelevisie.

49 minuten geleden
Grote diefstal persoonsgegevens bij glasvezelbedrijf Delta Fiber

SCHIEDAM (ANP) - Glasvezel- en telecombedrijf Delta Fiber is gehackt door criminelen waarbij persoonsgegevens zijn buitgemaakt. Volgens een woordvoerster gaat om gegevens van "enkele tienduizenden" klanten van de onderdelen Delta Mobiel en Caiway Mobiel.

1 uur geleden
Wall Street opent verdeeld na verliesbeurt door rentevrees

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag verdeeld geopend na de flinke verliesbeurt een dag eerder. Beleggers bleven voorzichtig door de vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente langer zal moeten blijven verhogen om de inflatie terug te dringen tot de doelstelling van 2 procent.

2 uur geleden
Centraal Beheer: meer energiebesparingen door hoge kosten

APELDOORN (ANP) - Nederlanders zijn meer energie aan het besparen door de hoge prijzen voor gas en stroom. Volgens onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer maakt momenteel 79 procent van de Nederlanders zich serieuze zorgen over de hoge energiekosten. Daarom wordt bewuster omgegaan met het verbruik van gas en stroom en worden woningen verduurzaamd om energieverbruik te verminderen.

3 uur geleden
Meer loon voor medewerkers cementfabrieken ENCI

DEN HAAG (ANP) - De circa 350 medewerkers van de cementfabrieken van ENCI krijgen een loonsverhoging van 7 procent plus een eenmalige bonus van 250 euro per 1 januari. Volgens vakbond FNV ging een nipte meerderheid van de leden uiteindelijk akkoord met het eindbod van de werkgever Heidelberg Materials. Bij een ander onderdeel van de groep, de Mebin betonmortelcentrales, werd het eindbod van de werkgever weggestemd en werd dinsdagochtend gestaakt op locaties in Noord-Holland. De cao bij Mebin geldt ook voor zo'n 350 medewerkers.

4 uur geleden
Blokkade vaarroutes olietankers door Turkse verzekeringsregel

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Bij de belangrijke Turkse scheepvaartroutes door de Bosporus en Dardanellen is een blokkade ontstaan van tankers die ruwe olie uit Rusland en Kazachstan vervoeren. Dat heeft te maken met een nieuwe regel waarbij de Turkse autoriteiten bewijs van olietankers vragen dat ze verzekerd zijn voordat ze door die zeestraten mogen varen.

4 uur geleden