Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: Frankrijk voorbereid op stopzetting gaslevering Rusland

Minister: Frankrijk voorbereid op stopzetting gaslevering Rusland

PARIJS (ANP/RTR) - Frankrijk is voorbereid op een volledige stopzetting van de gasleveringen aan het land door Rusland. Dat zei de Franse energieminister Agnès Pannier-Runacher in een reactie op het besluit van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom om per 1 september de leveringen aan het Franse energiebedrijf Engie te staken.

Volgens de minister gebruikt Gazprom "louter een excuus" om de levering van aardgas aan Engie stop te zetten, en voegde eraan toe dat het land had geanticipeerd op het verlies van de Russische leveringen. "Zoals we hadden verwacht, gebruikt Rusland gas als oorlogswapen en wordt een onenigheid over contracten van Engie gebruikt als voorwendsel om de Franse bevoorrading verder te verminderen."

Gazprom meldde eerder al minder gas te leveren aan Engie vanwege een meningsverschil over contractvoorwaarden. Later verklaarde het Russische bedrijf de toevoer volledig te staken omdat het Franse energiebedrijf niet de volledige rekening over juli zou hebben betaald.

Afhankelijkheid

"Frankrijk bereidt zich sinds de lente al voor op dit scenario", aldus de Franse energieminister. Het land heeft zijn afhankelijkheid aan Russische gasleveringen al teruggebracht tot 9 procent, van ongeveer het dubbele vóór de invasie van Oekraïne. Ook zitten de opslagen in het land al voor zo'n 90 procent vol.

Hoewel Frankrijk minder afhankelijk is van de invoer van gas uit Rusland dan veel van zijn buurlanden, is het land toch bezorgd over de energievoorziening. Zo waarschuwde de Franse regering bedrijven al dat energie komende winter mogelijk wordt gerantsoeneerd en worden bedrijven opgeroepen om energie te besparen.

Gazprom sluit al langer Europese landen af van gasleveringen in een reactie op de westerse sancties tegen Rusland vanwege de invasie van Oekraïne. De stap van Gazprom om Engie af te sluiten valt samen met het stilleggen van de Nord Stream-pijplijn vanwege onderhoud. De gastoevoer via deze pijpleiding is woensdag voor 72 uur stilgelegd. De vorige keer dat de pijpleiding wegens onderhoud werd stilgelegd, schroefde Gazprom bij de heropening de hoeveelheid gas die door de lijn heen kwam verder terug.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

7 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

7 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

7 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

8 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

10 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

10 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

11 uur geleden