Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: energielabel straks ook online beschikbaar voor huurder

Minister: energielabel straks ook online beschikbaar voor huurder

DEN HAAG (ANP) - Huurders moeten binnenkort het energielabel van hun huis online kunnen bekijken, net zoals woningeigenaren dat nu al kunnen. Er wordt gewerkt aan een aanpassing van het portaal van de overheid, zodat die informatie makkelijk op te zoeken wordt, schrijft minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Het vorige kabinet ging er nog van uit dat het niet zomaar mogelijk zou zijn om een afschrift van het energielabel op MijnOverheid te zetten, omdat privacywetgeving dat in de weg zou zitten. Het zou "niet op korte termijn te realiseren" zijn. Daarom ging toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren op zoek naar alternatieven.

Uiteindelijk is De Jonge toch weer uitgekomen bij MijnOverheid, omdat hij denkt dat de wet niet aangepast hoeft te worden. Het energielabel dient om gebouwen energiezuiniger te maken, en hebben daarmee een "taak van algemeen belang". Dan is extra wettelijke grondslag volgens hem niet nodig.

De Jonge schrijft dat het portaal MijnOverheid wel aangepast moet worden. Het menuutje 'kadastrale gegevens', dat woningeigenaren al hebben, moet ook voor huurders toegevoegd worden. De minister denkt dat die aanpassingen halverwege volgend jaar klaar zullen zijn.

Formeel moeten huurders een afschrift van het energielabel krijgen bij hun huurcontract. In de praktijk gebeurt dat niet altijd en blijkt het moeilijk om het label later alsnog op te vragen. Bovendien kan het energielabel veranderen als iemand al in een huurwoning zit.

Meer uit Politiek

Minister Bruins Slot: overheid moet dienstbaar en dichtbij zijn

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid heeft zich te lang gericht "op alleen efficiëntie en doelmatigheid". Een overheid hoort juist ook "dienstbaar en dichtbij" te zijn. Dat zegt minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). Ze reageert op een rapport dat drie adviesraden maandag gezamenlijk naar buiten hebben gebracht.

22 minuten geleden
Adviesraden: overheid geeft niet genoeg aandacht aan zwakke regio

DEN HAAG (ANP) - De overheid heeft te weinig oog voor regio's met problemen in Nederland. De inwoners van zulke gebieden "voelen zich niet gezien, laat staan begrepen", en daar hebben ze "alle reden toe", constateren drie adviesraden maandag in een gezamenlijk advies aan de overheid.

28 minuten geleden
Vlaamse BBB wil volgend jaar met verkiezingen meedoen

BRUSSEL (ANP) - Ook in Vlaanderen is een BBB in de maak. Het nieuwe BoerBurgerBelangen spiegelt zich aan zijn succesvolle Nederlandse voorganger en wil volgend jaar meedoen met de verkiezingen. België stemt volgend voorjaar onder meer voor een nieuw parlement en in de herfst nieuwe gemeentebesturen.

1 uur geleden
BBB in Drenthe zoekt brede coalitie

ASSEN (ANP) - De BBB in Drenthe zoekt brede samenwerking bij de samenstelling van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Dat heeft de Drentse BBB-leider Gert-Jan Schuinder laten weten tijdens het eerste gesprek met verkenner Astrid Nienhuis afgelopen weekend. "Drenthe is geen provincie waarin een groot machtsblok werkt", meent Schuinder. "Ik zie zo’n coalitie als een as met twee wielen. Met twee rechterwielen of twee linkerwielen kom je niet vooruit."

1 uur geleden
Weer honderden miljoenen naar basisvaardigheden: subsidiepot open

DEN HAAG (ANP) - Scholen kunnen weer subsidieaanvragen indienen om de basisvaardigheden van hun leerlingen te verbeteren. Onderwijsminister Dennis Wiersma verdeelt voor het komende schooljaar 332 miljoen euro en een jaar later staat een net zo grote subsidiepot klaar. Dat is fors meer dan de 224 miljoen euro die voor dit jaar is verdeeld. Deze keer wordt de subsidie niet verdeeld door te loten, waar scholen de vorige keer kritisch op waren.

5 uur geleden
Van Rij: politiek had twintig jaar onvoldoende oog voor uitvoering

DEN HAAG (ANP) - De politiek heeft twintig jaar lang te weinig gelet op de uitvoering van wetten en is daarop afgestraft met de recente verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging, zegt staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) bij het tv-programma Buitenhof. Daarmee wijst hij ook naar zijn eigen partij CDA die het grootste deel van die tijd in het kabinet zat. Als verantwoordelijke voor de Belastingdienst loopt de bewindsman tegen veel van die uitvoeringsproblemen op.

23 uur geleden
Van der Plas: geen ambitie om premier te worden, zeg nooit nooit

DEN HAAG (ANP) - Voorvrouw Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft niet de ambitie om premier te worden, maar zegt "nooit nooit". Dat laat ze weten bij WNL op Zondag. Van der Plas vindt de rol van fractieleider beter bij haar passen en heeft andere mensen in gedachten die premier zouden kunnen worden.

1 dag geleden