
Minister dreigt met ingrijpen bij TU Delft om sociale veiligheid
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins dreigt met ingrijpen bij de TU Delft, omdat hij grote zorgen heeft over de sociale onveiligheid. Na signalen hierover heeft de universiteit een herstelplan opgesteld in mei. Maar de inspectie heeft na het lezen van dit plan "weinig vertrouwen" dat de "situatie van wanbeheer" zal worden hersteld. De minister dreigt met ingrijpen als de universiteit het plan niet verbetert, schrijft hij in een Kamerbrief.
Het College van Bestuur heeft het 'actieplan' over sociale veiligheid geschreven na een hard oordeel van de Inspectie van het Onderwijs in maart. Die maakte onder meer melding van "seksueel getinte opmerkingen, ongewenste intimiteiten, pesten, intimidatie en racisme". Bijna altijd waren het mensen in hogere posities, zoals hoogleraren en managers, die zich hier schuldig aan zouden maken.
Het herstelplan is volgens de inspectie een verzameling doelstellingen, zonder duidelijk uitgewerkte acties. De inspectie geeft TU Delft de opdracht om het plan concreter te maken en elke drie maanden te rapporteren over de voortgang. "Ik ga ervan uit dat zij deze voortvarend oppakt", schrijft de minister.
Aanwijzingen
De minister wijst in zijn brief nadrukkelijk op zijn bevoegdheid om de Raad van Toezicht aanwijzingen te geven. Daarmee kan hij de universiteit de dwingende opdracht geven om maatregelen te nemen om de sociale veiligheid en de zorg voor het personeel te herstellen. Of hij deze bevoegdheid inzet, hangt behalve van de verbeteringen in het actieplan ook af van "de getoonde zelfreflectie" en de vervolggesprekken met de raad.
Het College van Bestuur van de TU noemt de kritiek van de inspectie op de verbeterplannen "pijnlijk en teleurstellend, maar ook begrijpelijk en iets dat wij ons persoonlijk aanrekenen".
Vertrouwen
Maar "hoe kritisch de reactie van de onderwijsinspectie ook is, wij geloven in de verandering die wij als organisatie met elkaar hebben ingezet", schrijft het gezelschap. "Het is een proces van een lange adem waaraan we ons samen committeren. We horen wat de inspectie zegt en hoe kritisch ook, we zien het als een aanmoediging om het pad dat we belopen voort te zetten."
Dat vraagt wel om vertrouwen, aldus het college verder. Daarin is eerder een "deuk geslagen", erkent het. "Wij zullen er alles aan doen om dat vertrouwen terug te winnen zodat we aan die organisatie kunnen bouwen die we voor iedereen willen zijn: moedig, open en veilig."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
15 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
16 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
4 dagen geleden