Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister dreigt met ingrijpen bij TU Delft om sociale veiligheid

Minister dreigt met ingrijpen bij TU Delft om sociale veiligheid

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins dreigt met ingrijpen bij de TU Delft, omdat hij grote zorgen heeft over de sociale onveiligheid. Na signalen hierover heeft de universiteit een herstelplan opgesteld in mei. Maar de inspectie heeft na het lezen van dit plan "weinig vertrouwen" dat de "situatie van wanbeheer" zal worden hersteld. De minister dreigt met ingrijpen als de universiteit het plan niet verbetert, schrijft hij in een Kamerbrief.

Het College van Bestuur heeft het 'actieplan' over sociale veiligheid geschreven na een hard oordeel van de Inspectie van het Onderwijs in maart. Die maakte onder meer melding van "seksueel getinte opmerkingen, ongewenste intimiteiten, pesten, intimidatie en racisme". Bijna altijd waren het mensen in hogere posities, zoals hoogleraren en managers, die zich hier schuldig aan zouden maken.

Het herstelplan is volgens de inspectie een verzameling doelstellingen, zonder duidelijk uitgewerkte acties. De inspectie geeft TU Delft de opdracht om het plan concreter te maken en elke drie maanden te rapporteren over de voortgang. "Ik ga ervan uit dat zij deze voortvarend oppakt", schrijft de minister.

Aanwijzingen

De minister wijst in zijn brief nadrukkelijk op zijn bevoegdheid om de Raad van Toezicht aanwijzingen te geven. Daarmee kan hij de universiteit de dwingende opdracht geven om maatregelen te nemen om de sociale veiligheid en de zorg voor het personeel te herstellen. Of hij deze bevoegdheid inzet, hangt behalve van de verbeteringen in het actieplan ook af van "de getoonde zelfreflectie" en de vervolggesprekken met de raad.

Het College van Bestuur van de TU noemt de kritiek van de inspectie op de verbeterplannen "pijnlijk en teleurstellend, maar ook begrijpelijk en iets dat wij ons persoonlijk aanrekenen".

Vertrouwen

Maar "hoe kritisch de reactie van de onderwijsinspectie ook is, wij geloven in de verandering die wij als organisatie met elkaar hebben ingezet", schrijft het gezelschap. "Het is een proces van een lange adem waaraan we ons samen committeren. We horen wat de inspectie zegt en hoe kritisch ook, we zien het als een aanmoediging om het pad dat we belopen voort te zetten."

Dat vraagt wel om vertrouwen, aldus het college verder. Daarin is eerder een "deuk geslagen", erkent het. "Wij zullen er alles aan doen om dat vertrouwen terug te winnen zodat we aan die organisatie kunnen bouwen die we voor iedereen willen zijn: moedig, open en veilig."

Meer uit Politiek

D66 en NSC werken aan verbod op etnisch profileren

DEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.

17 minuten geleden
ChristenUnie stemt voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie stemt voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar krijgt uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.

1 uur geleden
Faber: meer landen overwegen verplichte terugkeer Syriërs

BRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.

4 uur geleden
Andere oppositiepartijen hekelen 'gedoogsteun' na onderwijsdeal

DEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.

5 uur geleden
CDA vindt onderwijsbegroting ondanks deal 'sterk onvoldoende'

DEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.

6 uur geleden
Oppositie valt NSC stevig aan over onderwijsbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.

6 uur geleden
Timmermans vindt onderwijsdeal 'historische fout' CDA, CU en SGP

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.

7 uur geleden