
Minister Dijkstra roept producenten antibiotica op zich te melden
DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) roept Nederlandse producenten van antibiotica op zich te melden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Er is een groot tekort aan antibiotica voor met name baby's en kinderen en snelle toelating van nieuwe antibiotica kan de nood verlichten, zei Dijkstra in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer.
PVV-Kamerlid René Claassen wilde weten hoe Dijkstra dit tekort met spoed gaat oplossen. Ook andere fracties zoals D66, CDA en SP maken zich grote zorgen over de tekorten. Dijkstra beloofde "met alles wat in mijn macht ligt om, samen met alle betrokken veldpartijen, er alles aan te doen om de negatieve effecten te verzachten". Voor ouders die naarstig op zoek zijn naar antibiotica voor een jong kind of baby is dat "buitengewoon schrijnend", ziet de minister. Het probleem is echter complex en niet in een handomdraai op te lossen. "Ik kan niet toveren."
Op verschillende vlakken werkt ze aan het terugdringen van het tekort, voor zowel de korte als de lange termijn. De oproep aan producenten is daar een van. Daarnaast is er sinds kort een operationeel team geneesmiddelentekorten. Daarin zitten onder meer leveranciers, apothekers en groothandelaren, zorgverzekeraars en het CBG. De leden van het team inventariseren waar antibiotica voor kinderen zijn en "bespreken waar de schaarse middelen naartoe gaan", zei Dijkstra. Eventuele alternatieven kunnen uit het buitenland worden geïmporteerd.
Lange termijn
Voor de langere termijn wil Dijkstra kijken naar het prijs- en vergoedingenbeleid van Nederland. In eerdere discussies over medicijntekorten werd door verschillende Kamerleden aangekaart dat Nederland te weinig betaalt voor medicijnen en dat leveranciers daarom liever zaken doen met andere landen.
De bewindsvrouw gaat in de EU het probleem van de voorraden aankaarten en de lidstaten oproepen tot "Europese solidariteit". Zo houdt Duitsland een voorraad aan van een half jaar, zei Dijkstra. "Dat werkt remmend voor andere Europese landen. Die kunnen niet over die middelen beschikken die daar in voorraad worden gehouden."
"Tot op zekere hoogte blijven we afhankelijk van grondstoffen van landen als China en India. Daar is nog een wereld te winnen, vooral in India", zei Dijkstra. Nederland is volgens haar bezig om vooral met India goede afspraken te maken. "Ik vervul graag een voortrekkersrol in het Europese debat over het geneesmiddelentekort."
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
13 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.
18 uur geledenEDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.
4 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Mezen, bloemen en klimop helpen om het aantal eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Dat is de conclusie van een vijfjarig Nederlands-Vlaams onderzoek, waarbij onder meer de provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn betrokken. De onderzoekers hebben diverse adviezen opgesteld om te voorkomen dat ergens grote hoeveelheden overlastgevende rupsen ontstaan.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".
1 week geleden