Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Dijkstra roept producenten antibiotica op zich te melden

Minister Dijkstra roept producenten antibiotica op zich te melden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) roept Nederlandse producenten van antibiotica op zich te melden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Er is een groot tekort aan antibiotica voor met name baby's en kinderen en snelle toelating van nieuwe antibiotica kan de nood verlichten, zei Dijkstra in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer.

PVV-Kamerlid René Claassen wilde weten hoe Dijkstra dit tekort met spoed gaat oplossen. Ook andere fracties zoals D66, CDA en SP maken zich grote zorgen over de tekorten. Dijkstra beloofde "met alles wat in mijn macht ligt om, samen met alle betrokken veldpartijen, er alles aan te doen om de negatieve effecten te verzachten". Voor ouders die naarstig op zoek zijn naar antibiotica voor een jong kind of baby is dat "buitengewoon schrijnend", ziet de minister. Het probleem is echter complex en niet in een handomdraai op te lossen. "Ik kan niet toveren."

Op verschillende vlakken werkt ze aan het terugdringen van het tekort, voor zowel de korte als de lange termijn. De oproep aan producenten is daar een van. Daarnaast is er sinds kort een operationeel team geneesmiddelentekorten. Daarin zitten onder meer leveranciers, apothekers en groothandelaren, zorgverzekeraars en het CBG. De leden van het team inventariseren waar antibiotica voor kinderen zijn en "bespreken waar de schaarse middelen naartoe gaan", zei Dijkstra. Eventuele alternatieven kunnen uit het buitenland worden geïmporteerd.

Lange termijn

Voor de langere termijn wil Dijkstra kijken naar het prijs- en vergoedingenbeleid van Nederland. In eerdere discussies over medicijntekorten werd door verschillende Kamerleden aangekaart dat Nederland te weinig betaalt voor medicijnen en dat leveranciers daarom liever zaken doen met andere landen.

De bewindsvrouw gaat in de EU het probleem van de voorraden aankaarten en de lidstaten oproepen tot "Europese solidariteit". Zo houdt Duitsland een voorraad aan van een half jaar, zei Dijkstra. "Dat werkt remmend voor andere Europese landen. Die kunnen niet over die middelen beschikken die daar in voorraad worden gehouden."

"Tot op zekere hoogte blijven we afhankelijk van grondstoffen van landen als China en India. Daar is nog een wereld te winnen, vooral in India", zei Dijkstra. Nederland is volgens haar bezig om vooral met India goede afspraken te maken. "Ik vervul graag een voortrekkersrol in het Europese debat over het geneesmiddelentekort."

Meer uit Gezond

Huisartsen zien vaker suïcidale jongeren in hun praktijk

BILTHOVEN (ANP) - Huisartsen zien de laatste tijd meer jongeren tot 24 jaar die last hebben van zelfmoordgedachten, of zelfs een poging tot zelfdoding hebben gedaan. Per 100.000 patiënten zagen huisartsen in het afgelopen kwartaal gemiddeld zeven jongeren per week om deze reden. Dat is 75 procent meer dan vijf jaar geleden, voor het begin van de coronapandemie. De cijfers staan in een maandag verschenen onderzoek van gezondheidsinstanties als het RIVM, de GGD'en en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

19 uur geleden
WHO stuurt experts naar Congo om uitbraak onbekende ziekte

BERLIJN (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt een team van experts naar Congo om te helpen een nog onbekende ziekte te bestrijden en te onderzoeken. De ziekte heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Het team is al onderweg naar het epicentrum van de uitbraak in de zuidwestelijke provincie Kwango, waar het medicijnen en tests zal brengen.

3 dagen geleden
Meeste ouderen geven hun leven een 8 of hoger in peiling

WOERDEN (ANP) - Veruit de meeste ouderen in Nederland voelen zich behoorlijk gelukkig, zo valt op te maken uit een peiling in opdracht van ouderenorganisatie ANBO-PCOB. Van de bijna 5500 ondervraagden geeft 60 procent het leven op dit moment een rapportcijfer 8 of hoger. De belangrijkste factor die het levensgeluk beïnvloedt, is mentaal welzijn. Ook gezondheid, sociale contacten, woonomgeving en financiële situatie maken een groot verschil.

5 dagen geleden
EU-lidstaten willen roken op terrassen verbieden

BRUSSEL (ANP) - De Europese ministers van Volksgezondheid zijn dinsdag in Brussel akkoord gegaan met een EU-voorstel om blootstelling aan passief roken aan te pakken. Het voorstel raadt de lidstaten aan om buiten roken te verbieden, onder meer in speeltuinen, op terrassen en op het strand. Ook vapes vallen hieronder.

6 dagen geleden
Rutgers: zorgen om onwetendheid over kans op zwangerschap

AMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.

1 week geleden
Sportregelingen gemeenten overal anders en vaak ingewikkeld

UTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.

1 week geleden
Gemeenten stappen voorlopig uit zorgakkoord

UTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

1 week geleden