Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Dijkgraaf tegen CDA-plan smartphoneverbod in klas

Minister Dijkgraaf tegen CDA-plan smartphoneverbod in klas

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma zien weinig in een plan van het CDA om smartphones in de schoolklas wettelijk te verbieden. Wiersma vindt het belangrijk dat scholen hier zelf een lijn in bepalen en voelt er meer voor om leraren te ondersteunen als ze geen mobiele telefoons willen zien in de klas. Woensdag werd het plan van het CDA ook al lauw ontvangen in de Tweede Kamer, ook door de andere coalitiepartijen.

"Scholen hebben de pedagogisch-didactische verantwoordelijkheid én professionaliteit om te bepalen op welke wijze digitale middelen in de school gebruikt kunnen en mogen worden", zegt Wiersma in een brief die hij samen met Dijkgraaf naar de Kamer heeft gestuurd. Daar vinden ze een wettelijk verbod "minder goed" bij passen. De bewindsmannen denken tevens dat het tijdrovend is om hier een wet voor te maken.

René Peters van het CDA denkt dat het voor leraren moeilijk is om smartphones te verbieden in de klas als die wel zijn toegestaan in andere lessen en klassen. Daarom stelde hij een verbod voor tijdens het debat over de onderwijsbegroting woensdag. In de Tweede Kamer werd de zorg dat smartphones veel afleiden van de lesstof breed gedeeld, maar er was weinig steun voor een verbod. Harm Beertema (PVV) wees erop dat hij eerder al een vergelijkbaar voorstel deed en was dus voor. Maar coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie waren weinig enthousiast.

Verantwoordelijkheid school

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wees op de verantwoordelijkheid van de school. Zohair El Yassini (VVD) ziet ook nuttige educatieve toepassingen van smartphones in de klas. Daar is Wiersma het mee eens. Lisa Westerveld (GroenLinks) had sterke bedenkingen bij de haalbaarheid en sprak op Twitter van een "proefballon".

De minister is het wel eens met Peters dat het een probleem is als smartphones "overmatig en ongereguleerd" worden gebruikt in de klas. "Afgeleide leerlingen, verminderde prestaties en het later opstarten van een les", zo somt hij op.

Meer uit Politiek

Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

11 minuten geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

41 minuten geleden
LTO: overheid moet dierwaardige veehouderij financieel stimuleren

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de transitie naar diervriendelijkere veehouderij financieel stimuleren en zorgen dat de vergunningen van de grond komen. Dat zegt boerenbelangenorganisatie LTO op de plannen van demissionair landbouwminister Piet Adema om de veehouderij diervriendelijker te maken. In de plannen van Adema gaat het volgens LTO te weinig over de randvoorwaarden om die transitie te kunnen maken. "Dit is niet een vraagstuk voor de boer alleen."

1 uur geleden
Putters praat ook volgende week verder met partijen op rechts

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft ook volgende week nog proberen de partijen die een rechts kabinet mogelijk kunnen maken op één lijn te krijgen. Zijn eerstvolgende gesprekken zullen zijn met de leiders van PVV, NSC, VVD en BBB, kondigde hij vrijdag aan. Maar het ziet er nog altijd niet naar uit dat die partijen bereid zijn de stellingen te verlaten die zijn betrokken in het debat over het eindverslag van Putters' voorganger, Ronald Plasterk.

2 uur geleden
Dierenbescherming teleurgesteld in plannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De Dierenbescherming vindt dat demissionair landbouwminister Piet Adema een dierwaardiger veehouderij niet echt dichterbij heeft gebracht. Adema kwam vrijdag met een aantal maatregelen, bijvoorbeeld dat kippen voor 2030 meer ruimte moeten krijgen en dat boeren hun varkens en koeien beter moeten verzorgen. Maar dat is slechts "laaghangend fruit", zegt de Dierenbescherming. "Echte veranderingen worden doorgeschoven naar een volgend kabinet."

2 uur geleden
Rutte belooft in Oekraïne 150 miljoen euro extra voor munitie

CHARKIV (ANP) - Nederland trekt 150 miljoen euro extra uit voor een Tsjechisch plan om op zeer korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kunnen kopen. Daarmee komt het totaal op een kwart miljard euro, maakte demissionair premier Mark Rutte bekend tijdens een bezoek aan de stad Charkiv in het oosten van Oekraïne.

3 uur geleden
ISO: denk over tegemoetkoming voor discriminatie studenten

UTRECHT (ANP) - De overheid moet onderzoeken of studenten die slachtoffer zijn geworden van discriminatie bij de controle op mogelijke fraude een tegemoetkoming kunnen krijgen. "Dit had namelijk nooit mogen gebeuren. Het kan niet zo zijn dat je migratieachtergrond of leeftijd bepalen of je wel of niet wordt gecontroleerd", zegt voorzitter Demi Janssen van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

3 uur geleden