Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Dijkgraaf: reken wetenschappers stikstofaanpak niet aan

Minister Dijkgraaf: reken wetenschappers stikstofaanpak niet aan

AMSTERDAM (ANP) - De wetenschap moet in vrijheid onderzoek kunnen doen, scenario's schetsen en adviezen kunnen uitbrengen, zoals in het stikstofdossier. Het is aan de politiek om op basis van de feiten keuzes te maken. Dat zei minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs en Wetenschap) in het programma Buitenhof. "Leg de verantwoordelijkheid niet bij de wetenschap."

De wetenschap is relevant voor discussies die in het kabinet worden gevoerd, zei Dijkgraaf, die voor zijn overstap naar het kabinet zelf wetenschapper was. Hij doelde onder meer op de discussies over stikstof, klimaat en energie. "De feiten die onder deze ingewikkelde dossiers liggen, zijn heel erg belangrijk."

De wetenschappelijke onderbouwing in het stikstofdossier wordt door onder meer een aantal fracties in de Tweede Kamer en een aantal betrokken (agrarische) partijen in twijfel getrokken. Of die twijfel terecht is, liet hij in het midden, maar Dijkgraaf benadrukte dat de wetenschap de feiten zo goed mogelijk presenteert en scenario's schetst. "Het geeft ook richting, maar dan is het aan de politiek om te kijken welk pad we willen bewandelen. Is het begaanbaar en hoe kunnen we mensen daarbij betrekken."

De uiteindelijke politieke keuzes moeten wetenschappers niet worden aangerekend. "Zij moeten in vrijheid een onderwerp kunnen bestuderen, zij moeten daar in vrijheid onderling over praten en in vrijheid uiteindelijk die adviezen kunnen geven. En soms zijn die natuurlijk pijnlijk."

Meer uit Politiek

Kamer debatteert dinsdag en woensdag over spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer behandelt komende week de spreidingswet voor asielzoekers. Dinsdag en woensdag wordt gedebatteerd over het wetsvoorstel voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederland. Het ziet er naar uit dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zal steunen, maar wel met forse aanpassingen.

1 uur geleden
Programma D66: lasten verschuiven naar vervuiling en vermogen

DEN HAAG (ANP) - D66 wil werk minder gaan belasten en vermogen en grote vervuilers meer, zegt de partij die vrijdag haar verkiezingsprogramma presenteert. Het minimumloon moet omhoog van de liberale partij en ook de middeninkomens moeten erop vooruitgaan. Bovendien stelt D66 voor om een miljard euro per jaar in groene productie te investeren. Elke Nederlander krijgt daarnaast een jaarlijkse "klimaatbonus" van 250 euro.

4 uur geleden
Kabinet moet 'onverminderd' door met aanpak migratieproblemen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is gevallen over het inperken van de asielinstroom, maar de Tweede Kamer wil dat het kabinet "onverminderd" blijft werken aan het grip krijgen op asiel-, arbeids- en studiemigratie. Een motie van de VVD en eenpitter Pieter Omtzigt kreeg een ruime Kamermeerderheid achter zich op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.

16 uur geleden
Kamer vraagt advies RvS om nieuwe formatiechaos te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State moet met spoed een advies geven, zodat de Tweede Kamer kan voorkomen dat de verkenning na de verkiezingen in november opnieuw in een chaos uitmondt. De vorige verkenning, na de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, leidde tot een grote vertrouwenscrisis in de Haagse politiek. Op initiatief van de SGP vraagt de Kamer advies van de Raad van State om daarbij ook "alle mogelijke stabiele varianten" van een verkenning te betrekken.

16 uur geleden
Kamer dwingt kabinet alsnog tot noodplan bij hoge energienota

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet alsnog met een noodplan komen voor het geval de energieprijzen de pan uit rijzen. De Tweede Kamer heeft hiertoe een voorstel van de kersverse DENK-leider Stephan van Baarle aangenomen. Demissionair premier Mark Rutte zag weinig in zo'n voorstel. Consumenten kunnen een vast contract vragen bij hun energieaanbieder om meer zekerheid te krijgen, en er is al een noodfonds in het leven geroepen, benadrukte hij.

16 uur geleden
Bijna helft Kamer wil niet dat koning loonsverhoging krijgt

DEN HAAG (ANP) - Net geen meerderheid, maar toch een flink aantal partijen in de Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander afziet van zijn loonsverhoging van 55.000 euro per 2024. Een motie die daartoe oproept van PVV-leider Geert Wilders kreeg steun van coalitiepartij D66 en oppositiepartijen SP, Volt, DENK, Partij voor de Dieren, FVD, Groep Van Haga, JA21, BIJ1 en de zelfstandige Kamerleden Pieter Omtzigt en Nilufer Gündoğan. Samen is dat 71 van de 150 zetels.

17 uur geleden
Kamer wil dat kabinet Zuid-Holland juridisch helpt tegen Chemours

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de provincie Zuid-Holland en eventuele andere overheden "financiële en juridische steun" bieden als zij juridische stappen wil zetten tegen chemiereus Chemours. De fabriek in Dordrecht heeft jarenlang gezorgd voor ernstige vervuiling met PFAS, een groep kankerverwekkende stoffen. De provincie Zuid-Holland overweegt juridische stappen, maar partijen zijn nog huiverig. In de Tweede Kamer willen GroenLinks-PvdA, D66, CDA en ChristenUnie dat het kabinet te hulp schiet.

17 uur geleden