Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Denemarken weg na rel over illegaal ruimen nertsen

Minister Denemarken weg na rel over illegaal ruimen nertsen

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Een rel over het ruimen van nertsen heeft de Deense minister van Landbouw de kop gekost. De regering gaf eerder deze maand opdracht de volledige nertsenpopulatie te doden vanwege de coronacrisis, maar moest later toegeven dat het niet bevoegd was om daartoe te beslissen. Boeren reageerden woedend.

Minister van Landbouw Mogens Jensen maakte woensdag bekend dat hij opstapt vanwege de affaire. Hij schreef op Twitter dat het parlement onvoldoende vertrouwen meer in hem heeft.

In het Noord-Europese land worden op boerderijen zo'n 17 miljoen nertsen gehouden. Die worden gefokt voor hun vachten. Ze bleken een gemuteerde versie van het coronavirus te verspreiden. De centrumlinkse regering wilde de dieren preventief ruimen en schakelde ongeveer twee weken geleden leger en politie in om daarbij te assisteren. Later bleek dat er geen juridische basis was voor die operatie.

Die juridische blunder betekent niet dat de nertsen de dans ontspringen. De minderheidsregering regelde deze week alsnog voldoende politieke steun voor het ruimen. De politieke schade was toen al geschied. Het vertrouwen in de regering van premier Mette Frederiksen heeft volgens een recente peiling een flinke deuk opgelopen.

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

6 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

7 uur geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

7 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

7 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

9 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

9 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

10 uur geleden