Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: deel bezuinigingsideeën voor gevangenis nu geen optie

Minister: deel bezuinigingsideeën voor gevangenis nu geen optie

DEN HAAG (ANP) - Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind ziet het niet zitten om mensen die veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf van minder dan zes maanden, niet meer vast te zetten. Ook wil hij het aantal cellen waarin meerdere gevangenen zitten niet uitbreiden. Ook is hij er niet voor gedetineerden 21 uur per dag in hun cel opsluiten. Dat schrijft hij in een brief aan de Kamer in reactie op een aantal opties waar het adviesbureau PwC mee was gekomen om geld te besparen.

PwC keek naar manieren om de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) "financierbaar" te houden, omdat die ieder jaar honderden miljoenen euro's tekortkomt. De adviseurs kwamen met 27 opties om te beknibbelen. Een deel daarvan valt voor Weerwind sowieso af, omdat ze niet overeenkomen met onder meer de uitgangspunten dat DJI-personeel niet zwaarder belast moet worden en dat er geen onomkeerbare maatregelen getroffen moeten worden.

Weerwind is ook niet van plan grotere groepen aan activiteiten mee te laten doen, zodat er per persoon minder DJI-personeel nodig is. Dat is volgens hem, net als meerpersoonscellen en meer uren op de cel, niet goed voor de veiligheid. Bovendien zit het de re-integratie van gevangenen in de weg.

Meer ideeën

PwC kwam met meer ideeën dan Weerwind nu noemt in zijn brief. Op lonen en opleidingen van personeel zou bespaard kunnen worden. Vakbond FNV zei het daar in juni al niet mee eens te zijn, omdat er juist beter voor het toch al overbelaste personeel gezorgd zou moeten worden. Verder zou 'elektronische detentie', ofwel een enkelband, meer ingezet kunnen worden. Daar lijkt de Tweede Kamer wel oren naar te hebben.

Dat Weerwind die suggesties nu nog niet uitsluit, "betekent niet zonder meer dat zij onderdeel zullen uitmaken van het totale voorgestelde pakket aan maatregelen", benadrukt hij. Hij wil hier nader naar kijken. Tegelijk zegt hij ook dat de ideeën van PwC alsnog overwogen kunnen worden als het niet lukt om de financiën van het DJI op een andere manier op orde te krijgen.

Rond Prinsjesdag komt de minister met een verdere uitwerking voor de plannen. Als de minister niks doet, loopt het tekort de komende jaren op van 201 miljoen euro dit jaar tot 398 miljoen in 2032.

Meer uit Binnenland

Lab: kwart van de schapen bij bedrijven met blauwtong stierf

DEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.

36 minuten geleden
Aboutaleb wil met XR in gesprek over vergroening haven Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil met activisten van Extinction Rebellion (XR) in gesprek over vergroening van de Rotterdamse haven. De burgemeester heeft dat vrijdagmiddag toegezegd, bevestigt een woordvoerster van de gemeente.

2 uur geleden
Queen voor de 20e keer bovenaan in Top 2000, Danny Vera op 2

HILVERSUM (ANP) - Queen staat voor de twintigste keer met Bohemian Rhapsody bovenaan de Top 2000 van NPO Radio 2. Danny Vera, in 2020 nog de nummer 1 met Roller Coaster, is net als de afgelopen twee jaar op de tweede plek te vinden. De nummer 3 is wederom voor de Eagles met Hotel California, zo werd vrijdag bekendgemaakt in het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum.

2 uur geleden
SWOV: succes 30 km-wegen hangt af van inrichting rijbanen

DEN HAAG (ANP) - Het succes van de nieuwe maximumsnelheid in Amsterdam hangt af van de inrichting van de wegen zelf, zegt het nationaal wetenschappelijk onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid SWOV. Dan gaat het bijvoorbeeld om klinkers in plaats van asfalt of een aanpassing van de breedte van de weg. "Dat kan niet van de ene op de andere dag in een stad zoals Amsterdam", zegt een woordvoerder. Vrijdag ging de maximumsnelheid op de meeste wegen in de hoofdstad van 50 naar 30 kilometer per uur.

4 uur geleden
Rechter haalt streep door opvang 300 asielzoekers in Uden

DEN BOSCH (ANP) - De opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in Uden gaat voorlopig niet door. De nieuwe bewoners zouden op 11 december er hun intrek nemen en er tot uiterlijk 1 oktober 2026 verblijven. Maar de rechtbank haalde een streep door dit voornemen van de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

5 uur geleden
Yeşilgöz en Asscher bij viering Chanoeka op Amsterdamse Zuidas

AMSTERDAM (ANP) - Op de Zuidas in Amsterdam wordt maandagavond het joodse feest Chanoeka gevierd. Op het George Gershwinplein zullen onder meer demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), voormalig vicepremier Lodewijk Asscher en Parool-columnist Debra Barraud spreken. De organisatie verwacht honderden mensen op de viering.

6 uur geleden
Van der Burg over asielzoekers: voor 1 januari 4000 plekken nodig

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft voor 1 januari 4000 opvangplekken nodig om de asielinstroom naar Nederland aan te kunnen, zei hij vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Hij heeft een beroep gedaan op alle commissarissen van de Koning, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Veiligheidsberaad en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om dit voor elkaar te krijgen.

6 uur geleden