Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: deal Trump met Taliban maakte Afghaans leger moedeloos

Minister: deal Trump met Taliban maakte Afghaans leger moedeloos

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse ministerie van Defensie was verrast door de snelheid waarmee het Afghaanse leger kortgeleden instortte. Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin, die tijdens een hoorzitting in het Congres concludeerde dat Afghaanse militairen ontmoedigd raakten door de deal die toenmalig president Donald Trump sloot met de Taliban.

De Taliban liepen vorige maand na een bliksemoffensief Afghanistan onder de voet. De moslimextremisten bereikten veel sneller dan verwacht de hoofdstad Kabul, met chaos tot gevolg. Duizenden mensen trokken naar het vliegveld omdat ze geëvacueerd wilden worden door westerse mogendheden. Die hadden een luchtbrug opgezet om hun eigen burgers en Afghaans personeel in veiligheid te brengen.

Austin en belangrijke generaals stonden dinsdag een parlementaire commissie te woord over de recente gebeurtenissen in Afghanistan. "Het feit dat het Afghaanse leger dat wij trainden met onze bondgenoten simpelweg in rook opging, in veel gevallen zonder een schot te lossen, heeft ons allemaal verrast", erkende minister Austin.

Miljarden

De snelle ineenstorting van het Afghaanse leger is pijnlijk voor de VS. Die hebben de afgelopen twee decennia tientallen miljarden uitgetrokken om Afghaanse veiligheidstroepen te trainen en bewapenen. President Joe Biden benadrukte afgelopen zomer nog dat er honderdduizenden Afghaanse militairen met modern wapentuig tegenover ongeveer 75.000 Talibanstrijders stonden.

Austin moest dinsdag uitleggen waarom dat moderne leger geen stand heeft gehouden. Hij erkende dat is onderschat in welke mate sprake was van corruptie en zwak leiderschap in de top van het Afghaanse leger. Ook ging volgens hem een "sneeuwbaleffect" uit van de deals die de Taliban tijdens hun opmars konden sluiten met lokale leiders in Afghanistan.

De minister noemde ook nog een andere reden voor de ineenstorting van het Afghaanse leger: de deal die de vorige president Trump sloot met de Taliban in Doha, de hoofdstad van Golfstaat Qatar. De VS beloofden daar dat ze hun troepen zouden terugtrekken uit Afghanistan. Austin concludeerde dat de "Doha-bijeenkomst een demoraliserend effect had op Afghaanse soldaten".

Meer uit Buitenland

Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

1 uur geleden
Duitse oud-leider Schröder voor onderhandeling Westen en Poetin

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder denkt dat zijn vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin kan helpen bij het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Hij vindt dat het Westen met Poetin moet onderhandelen.

4 uur geleden
Japan heeft weer contact met maanlander

TOKIO (ANP) - De lander die Japan eind januari op de maan zette, heeft ook de tweede maannacht doorstaan. Maanlander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) heeft nieuwe beelden naar aarde gestuurd, zo laat het Japanse ruimtevaartprogramma JAXA donderdag weten.

8 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

10 uur geleden
Twee lichamen geborgen na brugongeluk Baltimore

BALTIMORE (ANP/RTR) - Bij de zoekactie naar vermisten bij het brugongeluk in Baltimore zijn twee lichamen geborgen, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Vier anderen worden nog vermist.

13 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

13 uur geleden
Tsjechië: EU-politici kregen geld uit Russisch propagandanetwerk

PRAAG/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Tsjechische inlichtingendiensten hebben een netwerk opgerold dat Russische propaganda verspreidde in Europa. Dat deed het met geld uit Moskou, zegt de Tsjechische premier Petr Fiala. Er zouden ook Europese politici betaald zijn. Nieuwssite Denik N noemt FVD-voorman Thierry Baudet en FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff als betrokkenen.

14 uur geleden