
Minister De Jonge tempert hoop op doorstart Hoenderloo Groep
DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) sluit een doorstart van de Hoenderloo Groep, waar specialistische jeugdzorg wordt aangeboden, niet uit. Maar tegelijkertijd wil hij geen "valse hoop" geven. De Jonge wijst erop dat er al jaren zorgen zijn om de financiën van zorginstelling Pluryn, waar de Hoenderloo Groep deel van uitmaakt.
De Hoenderloo Groep is een tijdelijk thuis voor kinderen met complexe problemen, die er ook zorg en onderwijs krijgen. Pluryn noemde de sluiting eerder "onvermijdelijk" vanwege een tekort van 4 miljoen euro en achterblijvende kwaliteit. De Jonge benadrukte dat Pluryn duizenden kinderen helpt, complexe gevallen "die nergens anders terechtkunnen". Voorkomen moet worden dat zo'n instelling die "too big to fail" is omvalt, zei de minister woensdag in een debat.
Een actiegroep van (oud-)werknemers maakt zich sterk voor een doorstart. Een flink deel van de Tweede Kamer, van links tot rechts, wil ook dat De Jonge zich hier sterk voor maakt. "Zoveel ouders, die blij zijn dat er eindelijk een goede plek is. Medewerkers, die er willen werken. Dan kan de minister toch zeggen: 'we zorgen dat we hier een doorstart maken'?", zei GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. Ook Martin Wörsdörfer van de VVD wil dat de minister zich "gaat bemoeien met een doorstart".
Vervolgplek
Het belangrijkste is dat er geen kinderen "tussen wal en schip vallen", zei De Jonge meermaals. Pluryn blijft verantwoordelijk voor die continuïteit van de zorg. Het gaat om iets minder dan tweehonderd kinderen. Daarvan kan het merendeel de behandeling afmaken bij de Hoenderloo Groep.
Voor 40 à 50 kinderen zal een vervolgplek moeten worden gevonden. Daarvan verwacht De Jonge dat Pluryn er zelf zo'n dertig creëert. Voor tien of twintig andere kinderen moet elders een plek worden gezocht. Voor dat hele traject blijft de zorginstelling verantwoordelijk. "Eerder is Pluryn niet klaar." De minister sluit niet uit dat er financiële ondersteuning komt, om te zorgen dat Pluryn dit traject kan afronden.
Aan het einde van het debat zei De Jonge nog dat een doorstartplan van de actiegroep woensdagmiddag was binnengekomen bij het ministerie. Met drie of vier weken wil hij inhoudelijk op het plan ingaan.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk voert vrijdag gesprekken met leiders van de overgebleven vier partijen die in ieder geval één zetel hebben binnengesleept bij de verkiezingen van vorige week. Hij gaat achtereenvolgens in gesprek met Mirjam Bikker (CU), Laurens Dassen (Volt), Joost Eerdmans (JA21) en Chris Stoffer (SGP). DENK staat ook op drie zetels, maar voorman Stephan van Baarle weigert met Plasterk in gesprek te gaan, omdat hij de verkenner als "de boodschapper van extreemrechts" ziet.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is "urgenter en zorgwekkender dan ooit" geworden of een nieuw kabinet de rechtsstaat wel respecteert, zegt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Dat een nieuw kabinet dat doet, is dan ook haar voornaamste boodschap aan verkenner Ronald Plasterk.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet vindt het uitsluiten van partijen om in een kabinet mee samen te werken "oude kartelpolitiek". Hij doelt daarmee op NSC en VVD die vooralsnog niet met de winnaar van de verkiezingen PVV in een kabinet willen. PVV-leider Geert Wilders ziet een kabinet met NSC, VVD en BBB voor zich.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De verkenning loopt tot dusver "niet fraai", zei SP-leider Lilian Marijnissen voordat ze binnenging bij verkenner Ronald Plasterk. "Ik hoop dat er snel stappen gezet kunnen worden." Ze ziet vooral veel discussies tussen partijleiders op X en in de media.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Scheidend Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) wordt voorzitter van de Nederlandse Vechtsportbond (NVB). De nieuwe bond, waarin alle bestaande Nederlandse vechtsportorganisaties voor kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) samenkomen, gaat op 1 januari officieel van start.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal ziet voor zijn partij geen rol weggelegd in een nieuwe coalitie. Gezien de verkiezingsuitslag past het CDA een rol in de oppositie, vindt hij. Hij wil ook niet in een kabinet met de PVV, ook niet als gedoogpartner, zei Bontenbal na afloop van het gesprek met verkenner Ronald Plasterk. Bontenbal vindt dat er bij de partijen "die het grootste" zijn geworden "een grote en zware verantwoordelijkheid" ligt op om met elkaar aan tafel te zitten en "tot iets te komen".
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu had een "groot hart voor kunst en cultuur". Maar haar vertrek in deze voor de cultuursector roerige periode is "erg jammer". Dat laat bestuurder Boris van der Ham weten namens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP).
12 uur geleden