Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister De Jonge tempert hoop op doorstart Hoenderloo Groep

Minister De Jonge tempert hoop op doorstart Hoenderloo Groep

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) sluit een doorstart van de Hoenderloo Groep, waar specialistische jeugdzorg wordt aangeboden, niet uit. Maar tegelijkertijd wil hij geen "valse hoop" geven. De Jonge wijst erop dat er al jaren zorgen zijn om de financiën van zorginstelling Pluryn, waar de Hoenderloo Groep deel van uitmaakt.

De Hoenderloo Groep is een tijdelijk thuis voor kinderen met complexe problemen, die er ook zorg en onderwijs krijgen. Pluryn noemde de sluiting eerder "onvermijdelijk" vanwege een tekort van 4 miljoen euro en achterblijvende kwaliteit. De Jonge benadrukte dat Pluryn duizenden kinderen helpt, complexe gevallen "die nergens anders terechtkunnen". Voorkomen moet worden dat zo'n instelling die "too big to fail" is omvalt, zei de minister woensdag in een debat.

Een actiegroep van (oud-)werknemers maakt zich sterk voor een doorstart. Een flink deel van de Tweede Kamer, van links tot rechts, wil ook dat De Jonge zich hier sterk voor maakt. "Zoveel ouders, die blij zijn dat er eindelijk een goede plek is. Medewerkers, die er willen werken. Dan kan de minister toch zeggen: 'we zorgen dat we hier een doorstart maken'?", zei GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. Ook Martin Wörsdörfer van de VVD wil dat de minister zich "gaat bemoeien met een doorstart".

Vervolgplek

Het belangrijkste is dat er geen kinderen "tussen wal en schip vallen", zei De Jonge meermaals. Pluryn blijft verantwoordelijk voor die continuïteit van de zorg. Het gaat om iets minder dan tweehonderd kinderen. Daarvan kan het merendeel de behandeling afmaken bij de Hoenderloo Groep.

Voor 40 à 50 kinderen zal een vervolgplek moeten worden gevonden. Daarvan verwacht De Jonge dat Pluryn er zelf zo'n dertig creëert. Voor tien of twintig andere kinderen moet elders een plek worden gezocht. Voor dat hele traject blijft de zorginstelling verantwoordelijk. "Eerder is Pluryn niet klaar." De minister sluit niet uit dat er financiële ondersteuning komt, om te zorgen dat Pluryn dit traject kan afronden.

Aan het einde van het debat zei De Jonge nog dat een doorstartplan van de actiegroep woensdagmiddag was binnengekomen bij het ministerie. Met drie of vier weken wil hij inhoudelijk op het plan ingaan.

Meer uit Politiek

Minister Klever tevreden met uitspraak over F-35

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is tevreden met de uitspraak in een kort geding over de uitvoer van onderdelen van het F-35-gevechtsvliegtuig. De Staat hoeft van de rechter geen dwangsom te betalen als er toch nog onderdelen van de F-35 in Israël terechtkomen. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

6 uur geleden
Brekelmans verwacht geen vrede in Oekraïne door initiatief Orbán

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans verwacht niet dat de omstreden bezoeken die de Hongaarse premier Viktor Orbán de afgelopen dagen bracht aan de leiders van Rusland, Oekraïne, China en als laatste aan de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zullen leiden tot vrede in Oekraïne. De acties van Orbán leiden tot felle reacties omdat Hongarije sinds kort de roulerende EU-voorzitter is. Hoewel de Hongaar zegt dat hij zijn bezoeken op persoonlijke titel aflegt, hekelen de EU-leiders zijn initiatief dat hij niet vooraf heeft besproken.

9 uur geleden
Keijzer: alert op gevolgen huurwet, nu te vroeg voor conclusies

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) vindt het te vroeg om al conclusies te trekken over de effecten van een nieuwe wet die de huren in het middensegment aan banden legt. Het aanbod van betaalbare huurwoningen neemt nu al af, waarschuwen mensen uit de vastgoedbranche in De Telegraaf. Maar Keijzer wil eerst goed kijken of dit een tijdelijke of een structurele reactie is.

9 uur geleden
Zuid-Holland heeft 1,5 jaar nodig om datalek volledig te dichten

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland denkt nog zo'n anderhalf jaar nodig te hebben om de interne informatiebeveiliging op orde te hebben. Zuid-Holland staat onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), nadat vorig jaar september een datalek in een intern systeem was ontdekt door een medewerker. Het is volgens de provincie "een enorme opgave" en "een arbeidsintensief proces" om het datalek te dichten en om te zorgen dat de cyberbeveiliging op het minimaal vereiste niveau komt.

10 uur geleden
Veldkamp: andere accenten en stijl in omgang met Israël

WASHINGTON (ANP) - Het nieuwe kabinet gaat Israël anders bejegenen dan het vorige. De nieuwe buitenlandminister Caspar Veldkamp hoopt met een "misschien minder uitgesproken" koers meer te bereiken.

21 uur geleden
Staatssecretaris: dubbele petten onderwijsbestuurders 'stuitend'

DEN HAAG (ANP) - Belangenverstrengeling in het onderwijs is "ontoelaatbaar", zegt staatssecretaris Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs). Dat sommige schoolbestuurders bijklussen bij adviesbureaus en daarbij in voorkomende gevallen zichzelf inhuren, noemt zij "stuitend".

1 dag geleden
Schoof brengt kennismakingsbezoek aan zuiderburen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof reist maandag af naar België en Luxemburg om met zijn collega-premiers aldaar kennis te maken. Eerst ontmoet hij de Belgische Eerste Minister Alexander De Croo, waarna hij doorreist naar Luxemburg. Daar schudt hij de hand van premier Luxemburgse premier Luc Frieden.

1 dag geleden