Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister De Jonge: nieuw discriminatiemeldpunt is stap voorwaarts

Minister De Jonge: nieuw discriminatiemeldpunt is stap voorwaarts

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) heeft dinsdag in Den Haag een landelijk meldpunt voor discriminatie gelanceerd. Op discriminatie.nl kunnen mensen voortaan op één plek terecht. Het is een initiatief van meerdere antidiscriminatiebureaus. Voorheen konden meldingen alleen gedaan worden in de eigen regio. Volgens de initiatiefnemers is het meldpunt "een stap richting de komst van een landelijke antidiscriminatieorganisatie".

Achter de schermen worden meldingen nog steeds door de 26 regionale antidiscriminatiebureaus opgepakt. De initiatiefnemers willen uiteindelijk toewerken naar een landelijke organisatie, gefinancierd vanuit het Rijk.

Volgens De Jonge is de komst van het landelijk meldpunt een "geweldige stap voorwaarts". Het zorgt volgens hem ervoor dat het melden van discriminatie laagdrempeliger wordt. "We weten dat we maar een heel klein stukje van de ijsberg in beeld krijgen en de ijsberg is veel groter. Het moet normaal zijn om discriminatie aan te pakken en bespreekbaar te maken. Daarvoor is het allereerst belangrijk dat we met elkaar weten hoe vaak het voorkomt", aldus de Jonge.

Meer uit Politiek

Rekenkamer: ambities stuiten op gebrek aan slagkracht overheid

DEN HAAG (ANP) - De Algemene Rekenkamer maakt zich zorgen om de slagvaardigheid van de rijksoverheid. Aan politieke ambities ontbreekt het niet, maar door onder meer personeelstekorten, knellende regels en procedures, en verouderde systemen zijn ministeries en uitvoeringsorganisaties vaak niet in staat die ook waar te maken.

9 uur geleden
Financiën onderzoekt vervroegen van Verantwoordingsdag

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Financiën onderzoekt de wens van de Algemene Rekenkamer om Verantwoordingsdag naar voren te halen. Die heeft nu plaats op de derde woensdag van mei, maar volgens president Pieter Duisenberg van de Rekenkamer zou deze dag minstens een maand naar voren moeten worden gehaald.

9 uur geleden
Groningse politiek hekelt 'onaanvaardbare situatie' in Ter Apel

GRONINGEN (ANP) - Politici en bestuurders in Groningen hebben de situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel wederom onaanvaardbaar genoemd. Niet alleen is het asielzoekerscentrum in de gemeente Westerwolde al tijden overbevolkt, ook de brandveiligheid is niet op orde. Het college van Gedeputeerde Staten gaat de problemen opnieuw aankaarten.

10 uur geleden
Rekenkamer kritisch over rechtmatigheid uitgaven toeslagenherstel

DEN HAAG (ANP) - Van een op iedere acht euro's die vorig jaar zijn besteed aan compensatie voor het toeslagenschandaal, kan niet met zekerheid worden vastgesteld of die terecht is uitgekeerd. Dat meldt de Algemene Rekenkamer in zijn jaarlijkse verantwoordingsonderzoek.

10 uur geleden
Kabinet pakte energiecrisis 'beheerst' aan, zegt Rekenkamer

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet krijgt complimenten van de Algemene Rekenkamer voor de manier waarop het vorig jaar probeerde de gevolgen van de energiecrisis voor huishoudens te beperken. "Ondanks de tijdsdruk zijn de regelingen over het algemeen beheerst uitgevoerd en is de rechtmatigheid op orde", zo luidt het oordeel in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek.

10 uur geleden
Rekenkamer: beheer financiën ministerie Volksgezondheid verbeterd

DEN HAAG (ANP) - De Algemene Rekenkamer ziet "duidelijk" verbetering in het financieel beheer op het ministerie van Volksgezondheid, het departement dat daar de afgelopen jaren veruit de meeste kritiek op kreeg. Maar de tekortkomingen die voortvloeien uit de coronajaren zijn nog niet helemaal uit de boeken verdwenen, waarschuwt de Rekenkamer in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek.

10 uur geleden
Wilders noemt het historische dag als vorming kabinet lukt

DEN HAAG (ANP) - Als het woensdag lukt om het definitief eens te worden over de vorming van een kabinet met de PVV is dat een "historische dag", zei Geert Wilders kort voor nieuw overleg met de informateurs. Volgens hem moeten alleen nog de puntjes op de i worden gezet.

11 uur geleden