Minister De Jonge: mondkapjes op straat bieden schijnveiligheid
DEN HAAG (ANP) - Alledaags gebruik van mondkapjes die niet aan strenge voorwaarden voldoen zorgt voor een gevoel van "schijnveiligheid" en "voegt niets toe", zegt zorgminister Hugo de Jonge.
Dat andere landen er toch over nadenken om mondkapjes op straat in te voeren tegen verspreiding van het coronavirus, verandert niets aan het Nederlandse beleid: "Wij werken op basis van het advies van de deskundigen", benadrukt de bewindsman.
Die deskundigen houden voet bij stuk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt mensen nog steeds af om op straat een mondkapje te dragen. Alleen bepaalde mondkapjes, die aan hoge eisen voldoen, werken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Groot tekort
En daaraan is al een groot tekort. Het ministerie haalde de afgelopen weken van overal ter wereld honderdduizenden mondkapjes, maar nog steeds zijn meer beschermingsmiddelen nodig. "Laten we de mondkapjes die we hebben vooral gebruiken voor al die situaties in de zorg waarbij de mensen ze nodig hebben voor hun eigen veiligheid en voor de patiënten voor wie ze zorgen", zegt De Jonge, die de strijd tegen het coronavirus coördineert.
"Zelf gefabriceerde mondkapjes, of alles wat daarop lijkt, het voegt niets toe", stelt de bewindsman. "Dus laten we dat niet doen."
Lading
Een lading van honderdduizenden mondkapjes die niet aan de eisen voldoen, werd dit weekend teruggeroepen. Chinese ambtenaren stellen dat deze mondkapjes nooit voor medisch gebruik bedoeld waren.
De Jonge wil niet "op elke uitspraak reageren", maar Nederland neemt niet meer af van de fabriek die de mondkapjes produceerde. Het kabinet heeft daarnaast contact met de Chinese ambassadeur. Daar heeft het ook uitgesproken "dat we natuurlijk erg hechten aan de producten die uit China komen. En we hebben het te doen met de spullen uit China", zegt de zorgminister.
China is nu eenmaal de belangrijkste producent van "alles wat met persoonlijke bescherming te maken heeft". Verder moet Nederland kritisch blijven op de kwaliteit die wordt geleverd, aldus De Jonge.
Meer uit Gezond
GENÈVE (ANP/DPA) - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO geeft toestemming voor een eenvoudig toe te passen test op mpox, ook wel apenpokken genoemd. Door deze goedkeuring kunnen VN-organisaties dergelijke tests nu bij een Amerikaans bedrijf aanschaffen en verspreiden in landen en regio's met veel besmettingen. Snellere opsporing kan verdere uitbreiding van de ziekte tegengaan, hoopt de WHO.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zegt dat het in het afgelopen jaar 27.500 mensen met verwondingen heeft geholpen in de Gazastrook. De mensen raakten gewond door gewelddadigheden, in 80 procent van de gevallen door beschietingen.
1 dag geledenSOLNA (ANP) - Het gevaar dat Europeanen bij een reis naar Afrika besmet raken met het marburgvirus is laag, en de kans dat het virus zich binnen Europa verder verspreidt is heel laag. Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Volgens het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) is de kans ook klein dat het virus in Nederland opduikt.
2 dagen geledenHAMBURG (ANP/DPA) - Twee personen die woensdag uit een trein in Hamburg werden gehaald om vermoedelijke besmettingen met het dodelijke marburgvirus, zijn negatief getest op het virus. De autoriteiten in Hamburg hebben dat donderdag bekendgemaakt.
2 dagen geledenDORDRECHT (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft uit voorzorg weer een negatief zwemadvies gegeven voor de Merwelanden-plas in Dordrecht, die op enkele kilometers van de Chemours-fabriek ligt. Het zwemseizoen is zoals gebruikelijk op 1 oktober beëindigd en daarom is ook gestopt met het 'doorspoelen' van de zwemplas. Door constant water aan en af te voeren, namen afgelopen zomer de PFAS-concentraties in de plas zodanig af dat het volgens de provincie weer verantwoord was om te zwemmen in Merwelanden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet doet te weinig tegen overgewicht en obesitas bij kinderen, klagen gezondheidsorganisaties en artsen. Ze vinden dat het te gemakkelijk is voor jongeren om aan ongezond eten te komen, en willen daarom maatregelen.
2 dagen geledenBEIROET (ANP) - Het wordt voor hulpverleners in Libanon steeds gevaarlijker om slachtoffers van het recent opgelaaide geweld te helpen. Vooral in het zuiden van het land, waar Israël een grondoffensief is begonnen, en in regio's die gebombardeerd worden staat de hulpverlening onder druk, zegt Lotte Ruppert, hoofd van de noodhulpoperatie van het Internationale Rode Kruis in Libanon. Volgens Ruppert is ook meer geld nodig om alle ontheemden en gewonden van hulp te kunnen blijven voorzien.
2 dagen geleden