Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister De Jonge: mondkapjes op straat bieden schijnveiligheid

Minister De Jonge: mondkapjes op straat bieden schijnveiligheid

DEN HAAG (ANP) - Alledaags gebruik van mondkapjes die niet aan strenge voorwaarden voldoen zorgt voor een gevoel van "schijnveiligheid" en "voegt niets toe", zegt zorgminister Hugo de Jonge.

Dat andere landen er toch over nadenken om mondkapjes op straat in te voeren tegen verspreiding van het coronavirus, verandert niets aan het Nederlandse beleid: "Wij werken op basis van het advies van de deskundigen", benadrukt de bewindsman.

Die deskundigen houden voet bij stuk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt mensen nog steeds af om op straat een mondkapje te dragen. Alleen bepaalde mondkapjes, die aan hoge eisen voldoen, werken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Groot tekort

En daaraan is al een groot tekort. Het ministerie haalde de afgelopen weken van overal ter wereld honderdduizenden mondkapjes, maar nog steeds zijn meer beschermingsmiddelen nodig. "Laten we de mondkapjes die we hebben vooral gebruiken voor al die situaties in de zorg waarbij de mensen ze nodig hebben voor hun eigen veiligheid en voor de patiënten voor wie ze zorgen", zegt De Jonge, die de strijd tegen het coronavirus coördineert.

"Zelf gefabriceerde mondkapjes, of alles wat daarop lijkt, het voegt niets toe", stelt de bewindsman. "Dus laten we dat niet doen."

Lading

Een lading van honderdduizenden mondkapjes die niet aan de eisen voldoen, werd dit weekend teruggeroepen. Chinese ambtenaren stellen dat deze mondkapjes nooit voor medisch gebruik bedoeld waren.

De Jonge wil niet "op elke uitspraak reageren", maar Nederland neemt niet meer af van de fabriek die de mondkapjes produceerde. Het kabinet heeft daarnaast contact met de Chinese ambassadeur. Daar heeft het ook uitgesproken "dat we natuurlijk erg hechten aan de producten die uit China komen. En we hebben het te doen met de spullen uit China", zegt de zorgminister.

China is nu eenmaal de belangrijkste producent van "alles wat met persoonlijke bescherming te maken heeft". Verder moet Nederland kritisch blijven op de kwaliteit die wordt geleverd, aldus De Jonge.

Meer uit Gezond

Huisarts uit beroep gezet om verkrachten patiëntes

DEN BOSCH (ANP) - Een 55-jarige huisarts uit het Limburgse Brunssum mag zijn werk nooit meer uitoefenen, omdat hij meerdere patiëntes heeft verkracht. Hij maakte ze wijs dat wat hij deed medisch noodzakelijk was. Hij is uit zijn beroep gezet en mag ook niet meer werken in de zorg voor kwetsbare patiënten. Dat heeft het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch woensdag bepaald.

1 dag geleden
EU begint onderzoek naar Chinese markt voor medische apparatuur

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie is woensdag een onderzoek gestart naar Chinese overheidsopdrachten voor medische apparatuur uit eigen land. Hiermee wil de EU bepalen of Europese leveranciers wel eerlijke toegang hebben tot de Chinese markt.

1 dag geleden
Toetsingscommissie vindt euthanasie van drie mensen onzorgvuldig

DEN HAAG (ANP) - Artsen zijn bij de euthanasie van drie mensen in de fout gegaan. De manier waarop de mensen zijn overleden, verliep niet zorgvuldig. Het gebeurt niet vaak dat de toetsingscommissies voor euthanasie tot zo'n oordeel komen.

2 dagen geleden
Mazelen kunnen ook jaren later nog dodelijk zijn, zegt RIVM-arts

BILTHOVEN (ANP) - Als mensen mazelen oplopen, kunnen ze daar jaren later nog aan overlijden, wanneer de ziekte zelf allang voorbij is. Op lange termijn kan een mazelenbesmetting leiden tot SSPE. "Dat is een vorm van hersenontsteking. Die is progressief en leidt in enkele jaren tot de dood", zegt Helma Ruijs, arts infectieziektenbestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

2 dagen geleden
OMT: extra maatregelen nodig tegen mazelen

BILTHOVEN (ANP) - De overheid moet extra maatregelen nemen nu het aantal besmettingen met mazelen toeneemt. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

2 dagen geleden
Wachtlijsten voor jeugdbescherming worden nog niet korter

DEN HAAG (ANP) - De wachtlijsten voor de jeugdbescherming blijven lang en worden nauwelijks korter. Begin dit jaar wachtten ongeveer 1500 kinderen op een vaste beschermer, tegenover zo'n 1600 halverwege vorig jaar. "Dit terwijl er minder maatregelen door de rechter zijn opgelegd en er meer nieuwe medewerkers zijn gekomen", constateren de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV).

3 dagen geleden
Meeste tekenbeten gemeld in Gelderland

WAGENINGEN (ANP) - Veruit de meeste tekenbeten zijn vorig jaar gemeld vanuit Gelderland. Ook uit Noord-Brabant kwamen op Tekenradar.nl veel meldingen binnen. De minste meldingen kwamen uit Groningen en Zeeland, melden onderzoekers van de Wageningen Universiteit maandag aan het begin van de landelijke Week van de Teek.

3 dagen geleden