Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister De Jonge: mondkapjes op straat bieden schijnveiligheid

Minister De Jonge: mondkapjes op straat bieden schijnveiligheid

DEN HAAG (ANP) - Alledaags gebruik van mondkapjes die niet aan strenge voorwaarden voldoen zorgt voor een gevoel van "schijnveiligheid" en "voegt niets toe", zegt zorgminister Hugo de Jonge.

Dat andere landen er toch over nadenken om mondkapjes op straat in te voeren tegen verspreiding van het coronavirus, verandert niets aan het Nederlandse beleid: "Wij werken op basis van het advies van de deskundigen", benadrukt de bewindsman.

Die deskundigen houden voet bij stuk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt mensen nog steeds af om op straat een mondkapje te dragen. Alleen bepaalde mondkapjes, die aan hoge eisen voldoen, werken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Groot tekort

En daaraan is al een groot tekort. Het ministerie haalde de afgelopen weken van overal ter wereld honderdduizenden mondkapjes, maar nog steeds zijn meer beschermingsmiddelen nodig. "Laten we de mondkapjes die we hebben vooral gebruiken voor al die situaties in de zorg waarbij de mensen ze nodig hebben voor hun eigen veiligheid en voor de patiënten voor wie ze zorgen", zegt De Jonge, die de strijd tegen het coronavirus coördineert.

"Zelf gefabriceerde mondkapjes, of alles wat daarop lijkt, het voegt niets toe", stelt de bewindsman. "Dus laten we dat niet doen."

Lading

Een lading van honderdduizenden mondkapjes die niet aan de eisen voldoen, werd dit weekend teruggeroepen. Chinese ambtenaren stellen dat deze mondkapjes nooit voor medisch gebruik bedoeld waren.

De Jonge wil niet "op elke uitspraak reageren", maar Nederland neemt niet meer af van de fabriek die de mondkapjes produceerde. Het kabinet heeft daarnaast contact met de Chinese ambassadeur. Daar heeft het ook uitgesproken "dat we natuurlijk erg hechten aan de producten die uit China komen. En we hebben het te doen met de spullen uit China", zegt de zorgminister.

China is nu eenmaal de belangrijkste producent van "alles wat met persoonlijke bescherming te maken heeft". Verder moet Nederland kritisch blijven op de kwaliteit die wordt geleverd, aldus De Jonge.

Meer uit Gezond

Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

2 dagen geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

3 dagen geleden
Aantal jongeren met longontsteking neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.

3 dagen geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

3 dagen geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

3 dagen geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

3 dagen geleden